Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
21.01.2018 10:13

Prešovskí policajti vyzývajú ERRC na návštevu rómskych lokalít


Ilustračná snímka.


Zástupca riaditeľa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (PZ) v Prešove F. Leško vyzval vrcholových predstaviteľov Európskeho centra pre práva Rómov (ERRC), aby sa prišli osobne pozrieť do rómskych lokalít Prešovského a Košického kraja a do základných útvarov PZ pôsobiacich v týchto lokalitách.


Podľa Leška by sa mali porozprávať o skúsenostiach policajtov s najzaostalejšími a najchudobnejšími osadníkmi.

„Po 25-ročnej službe v zbore sa mi čoraz častejšie stáva, že mi už nielen občania Medzilaboriec či Sabinova povedia, že strácame rok čo rok schopnosť ochrániť slušných ľudí tejto krajiny,” zdôraznil Leško s tým, že kompetentní by sa mali porozprávať aj s osadníkmi o tom, čo považujú za priority, hodnoty a čo sú ochotní urobiť so svojou zlou situáciou vo vzťahu k vzdelaniu, hygienickým návykom a ako vnímajú napr. sexuálnu výchovu. Upozornil tiež na problémy ľudí, ktorí bývajú v blízkosti osád.

Leško dodal, že hoci starostovia a primátori často navonok mlčia, pri stretnutiach s predstaviteľmi PZ a rezortu vnútra požadujú viac policajtov a zvýšenie ich právomocí. „Pán starosta z obce Zborov atakoval policajných funkcionárov dovtedy, až kým sme, a bolo to aj v našom záujme, nevytvorili výkonný útvar zabezpečujúci zvýšený výkon služby v inkriminovanej oblasti. Ako náhle sa však objavil prvý razantný zákrok polície v zborovskej osade, ktorý vyriešil narušenie verejného poriadku u desiatkach podgurážených osadníkov, starosta akosi na dlhý čas stíchol a ticho je doposiaľ. Mladí policajti začínajú byť plní pochybností ako vlastne budú so svojimi doterajšími právomocami pokračovať ďalej,” konštatoval Leško.

Podľa neho žijeme frustrujúcu dobu "velebenia práva", privítal by však z úst funkcionárov rôznych eurocentier, nadácií, mimovládnych organizácií a ombudsmanských centrál aj termín povinnosť. Leško ďalej konštatoval, že miera gramotnosti a uplatnenia sa na trhu práce obyvateľov marginalizovaných komunít je veľmi nízka. „Mojou agendou však nie je riešiť príčinu tohto stavu. Policajnou agendou je riešiť následok po protiprávnom konaní, resp. mu komplexom opatrení preventívno-represívneho charakteru predchádzať. Súčasné vnímanie práva však paradoxne viac chráni páchateľa ako poškodeného,” zdôraznil zástupca riaditeľa.

Podľa neho polícii nestačí spolupracovať s rómskymi špecialistami, ktorí budujú most medzi osadníkmi a políciou. „Sme na tento inštitút hrdí, pretože nám taktiež záleží na tom, ako sa bude táto rómska komunita do budúcna vyvíjať. My ale potrebujeme v prvom rade a predovšetkým sily a prostriedky sústrediť na ochranu tých, ktorí sú neustále konfrontovaní s protiprávnym konaním neprispôsobivých. Nežiadame navýšenie celkového počtu policajtov, usilujeme sa o ich dômyselné prerozdelenie,” objasnil Leško, ktorý v tejto súvislosti víta aktivity ministra vnútra SR Roberta Kaliňáka.

Leškove vyjadrenia sú podľa neho reakciou na aktuálnu situáciu a kritiku mimovládnych organizácií smerom k rezortu vnútra.  

ERRC žaluje Ministerstvo vnútra SR pre diskriminačné praktiky polície. Nepáčia sa mu avizované opatrenia na riešenie rómskej kriminality, ktoré v Krompachoch nedávno predstavil minister a prezident PZ Tibor Gašpar. Kritizoval ich aj splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz či jeho predchodca Peter Pollák. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská na Facebooku uviedla, že tak ako na všetky zákony, aj na tento návrh sa treba pozerať spôsobom, že má platiť pre všetkých a nielen pre konkrétnu etnickú skupinu.

Autor: (ts)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.08.2017
Ministerstvo vytvorí osem kontaktných miestností pre obete trestných činov
Umožní to národný projekt Ministerstva vnútra SR s názvom „Zlepšenie prístupu obetí trestných činov k službám a vytvorenie kontaktných bodov pre obete“, na ktorý je cez operačný program Efektívna verejná správa (OP EVS) vyčlenená suma 4,1 milióna eur.
viac
12.02.2020
Polícia predstavila novú mobilnú aplikáciu
Aplikácia nenahrádza tiesňovú linku 158, ale je ďalším spôsobom, ako kontaktovať políciu v prípade núdze. Mobilná aplikácia Policajného zboru Pomáham chrániť má pomôcť riešiť incidenty na uliciach, ale aj prípady domáceho násilia. Spustená bude v najbližších týždňoch.
viac
26.05.2020
Zvierací ombudsman chce, aby štát navrhol opatrenia súvisiace s chovom zvierat
Znenie petícií, ktoré žiadajú zákaz chovu zvierat v osadách, môže byť protiústavné. Myslí si to iniciatíva Zvierací ombudsman. Zároveň vyzýva štát, aby navrhol opatrenia súvisiace s chovom spoločenských zvierat. Informovala o tom Natália Babicová z tímu Zvieracieho ombudsmana.
viac
03.09.2020
V Prešove budú zisťovať príjmy a životné podmienky v rómskych komunitách
Príjmy a životné podmienky v marginalizovaných rómskych komunitách v Prešove budú od stredy do 10. novembra zisťovať zamestnanci Štatistického úradu (ŠÚ) SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %