Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
14.03.2019 06:05

Prezident: Starostov obcí trápia sneh, obedy zadarmo i absencia telocviční


Ilustračná snímka - novoročné prijatie primátorov a starostov prezidentom A.Kiskom


Nesystémovosť pri odpratávaní snehu v obciach, obedy pre žiakov zadarmo a rekonštrukcie škôl a telocviční sú najväčšie problémy, ktoré trápia starostov a primátorov po celom Slovensku. Po štvrtkovom stretnutí s primátormi a starostami Ilavského okresu to povedal prezident SR Andrej Kiska.


„Témou, ktorá je veľmi bolestivá, sú obedy zadarmo. Dvaja starostovia skonštatovali, že na to jednoducho nemajú kapacitu. Nejde len o trochu väčšie kotly a možno jedného či dvoch pracovníkov navyše, ale dokonca ide o celé prístavby k jedálňam. To bude len veľmi ťažko realizovateľné,“ zdôraznil prezident.       

Ako dodal, podľa informácií starostov 13 percent škôl na dedinách nemá vlastné telocvične. „Sú to, žiaľ, rozpočty veľmi vysoké a je veľmi ťažké získať na ne peniaze,“ pripomenula hlava štátu.       

V rámci výjazdu do Ilavského okresu vo štvrtok prezident absolvoval besedu so študentmi Strednej odbornej školy v Pruskom, navštívil ilavskú radnicu a dubnickú spoločnosť zaoberajúcu sa výrobou čistiarní vôd pre domácnosti. Absolvoval tiež stretnutie s vedením poľnohospodárskeho družstva v Pruskom.         

„Bol som milo prekvapený, za akú relatívne malú sumu sa dá pri každom dome postaviť čistiareň vôd. Sú tam síce ešte nejaké problémy s legislatívou, ale je to jedna z ciest. Máme stále dedinky, kde kanalizáciu podľa mňa nezažijú ani naše deti a odpad sa vypúšťa do potokov a na polia. Ak nemáme zdroje na kanalizáciu, mali by sme nachádzať zdroje na podporu čistiarní pre jednotlivé domy. Ak by podľa starostov existoval na čistiarne nejaký podporný program, obyvatelia obcí by do toho určite išli,“ doplnil Kiska.       

Po stretnutí s primátormi a starostami obcí Ilavského okresu na dubnickej radnici navštívil prezident Stredisko Evanjelickej diakonie a absolvoval stretnutie so seniormi v obci Košeca.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.05.2017
Nové Mesto nad Váhom je pozitívnym príkladom v zamestnanosti
Nové Mesto nad Váhom a jeho okolie je pozitívnym príkladom zamestnanosti na Slovensku. Miera nezamestnanosti tu klesla pod štyri percentá a v meste je už len technická nezamestnanosť, pracovná sila dokonca chýba. Počas dnešnej návštevy Nového Meste nad Váhom to povedal prezident SR Andrej Kiska.
viac
20.11.2017
Žilina hostila dvoch prezidentov
V piatok 17. novembra, v Deň boja za slobodu a demokraciu, navštívil Žilinu prezident Nemeckej spolkovej republiky Frank-Walter Steinmeier spolu s prezidentom Slovenskej republiky Andrejom Kiskom. Hlavnou témou ich diskusie bola budúcnosť demokracie v Európe.
viac
17.05.2019
Prezident navštívil Žilinu
Hlava štátu včera zavítala do Žiliny. Prezidenta v rámci oficiálneho programu privítal pred Radnicou mesta žilinský primátor tak, ako sa na slovenské pomery patrí - chlebom a soľou.
viac
30.05.2019
Prezident vyzdvihol nápady a smerovanie bratislavskej župy
Bratislavskú župu navštívil prezident SR Andrej Kiska. Išlo o zdvorilostnú návštevu, počas ktorej s predsedom BSK Jurajom Drobom predebatovali viacero tém z oblasti školstva, športu, dopravy, sociálnej oblasti, financií a hospodárenia župy či externého financovania projektov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %