Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
04.06.2016 05:20

Pri budovaní kanalizácie pomohli obci aj financie zo Švajčiarska


Snímka zdroj: (tasr).


Novú čistiareň odpadových vôd (ČOV) a kanalizáciu dnes slávnostne odovzdali v obci Dvorníky pri Hlohovci.


Ich výstavbu podporilo 5,6 milióna eur z Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce, spolufinancovaného Švajčiarskou konfederáciou. Národným kontaktným bodom programu je Úrad vlády SR.       

Projekt zahŕňa 10,4 km novej delenej verejnej kanalizácie, 595 domových kanalizačných prípojok i 3,6 km verejnej časti domových kanalizačných prípojok. "Pre našich obyvateľov to predstavuje lepšiu ochranu spodných aj povrchových vôd v povodí toku Jarčie a celkové skvalitnenie ich života," povedal starosta Dvorníkov Ľuboš Gubáň. V súčasnosti je podľa jeho slov napojených už asi 40 percent domácností. Prvé kroky k čistiarni obec s 1800 obyvateľmi začala podnikať už v roku 2009, začiatkom roka 2015 sa začalo stavať. Obec sa podieľala na celkovej hodnote diela vo výške 5,9 milióna eur takmer piatimi percentami. "Hradili sme to z vlastného, nebrali sme si úver. Keď sme sa pustili do úvah o projekte, zariadili sme sa a začali sme šetriť," dodal Gubáň.      

Na dnešný slávnostný deň pozvali do obce veľvyslanca Švajčiarskej konfederácie v SR Alexandra Wittwera, riaditeľa odboru riadenia a implementácie Švajčiarskeho finančného mechanizmu Úradu vlády SR Ivana Ivančina, zástupcov Švajčiarskej konfederácie, realizátorov projektu a ďalších hostí. Obec pripravila pestrý program, po oficiálnej časti zaradila vystúpenie detí z miestnej materskej školy, spevokolu seniorov, folkloristov zo súborov Inovček a Inovec a speváčky Lívie Doležalovej. "Popri tom výstavu bábik a kraslíc zo šúpolia, výroba ktorých je v Dvorníkoch veľká tradícia, výstavu obrazov učiteľky Silvie Slobodovej aj poľovnícke trofeje. Poľovnícke združenie zabezpečilo aj varenie gulášu a v závere vo večerných hodinách vystúpi aj country Váh River Band z Piešťan," dodal starosta.       

Projekt ČOV a kanalizácia v Dvorníkoch je z prvých ukončených, ktoré Program švajčiarsko-slovenskej spolupráce podporil. Pracuje sa ešte na projektoch z oblasti obnovy a modernizácie základnej infraštruktúry v Gemerskej Polome, v obciach Dlhé nad Cirochou, Tušice, Veľké Ripňany a Častá.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.06.2016
Obec Veľké Ripňany dokončila výstavbu kanalizácie a ČOV
Obci Veľké Ripňany v okrese Topoľčany sa podarilo po siedmich rokoch ukončiť dostavbu kanalizácie a čistiarne odpadových vôd. Projekt bol z veľkej časti financovaný z Programu švajčiarsko­slovenskej spolupráce.
viac
30.08.2016
Odkanalizovanie Považského Chlmca si vyžiada investíciu 3,3 milióna eur
Mesto Žilina pripravuje v spolupráci s akciovou spoločnosťou Severoslovenské vodárne a kanalizácie (SEVAK) Žilina komplexné odkanalizovanie mestskej časti Považský Chlmec.
viac
18.01.2017
Nitra potrebuje na dobudovanie kanalizácie deväť miliónov eur
Podľa slov technicko-investičného riaditeľa Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti (ZaVS), a.s., Štefana Štefeka chýba kanalizácia predovšetkým v mestských častiach Zobor, Horné a Dolné Krškany, v Mlynárciach, na Kyneku, v časti Šúdol a na Sadovej ulici na Chrenovej.
viac
04.01.2021
Obec Veselé vypísala VO na dobudovanie kanalizácie
Obec Veselé v okrese Piešťany zverejnila verejnú súťaž s názvom Borovce, Rakovice, Veselé, Dubovany – dobudovanie verejnej kanalizácie, Veselé – rekonštrukcia a dostavba obecnej čističky odpadových vôd (ČOV). Vyplýva to zo zverejnených údajov vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %