Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
30.04.2019 08:25

Pri Gruntovačke Gemerčania upratovali turisticky atraktívne miesta


Čistenie od náletových drevín v okolí Kalvárie


Gemer má svojim návštevníkom čo ponúkať. Aby sa ľuďom na Gemeri páčilo, zapojili sa dobrovoľníci z Rožňavy, Tornale a Muráňa do upratovacej akcie Jarná gruntovačka. Počas uplynulého víkendu sa nad Rožňavou vyčistilo od náletových drevín okolie Kalvárie.


Toto miesto poskytuje čarokrásne výhľady na samotné mesto i celú Rožňavskú kotlinu. Rožňavská Kalvária je podľa Arpáda Görgeya, ktorý už niekoľko rokov organizuje obnovu tejto pamiatky, štvrtou najstaršou na Slovensku, bola postavená v roku 1741. Neďaleko Muráňa deti z miestnej základnej školy zbavili odpadkov okolie známeho sysľoviska na okraji Národného parku Muránska planina a pri ňom prameniacej riečky Muránka od jej prameňa až po obec Muráň.

Študenti Strednej odbornej školy Tornaľa poupratovali okolie prameňa minerálnej vody Gemerka, o ktoré sa starajú už niekoľko rokov. Gruntovačka je spoločný projekt oblastných organizácií cestovného ruchu a Rozvojovej agentúry BBSK.

Zorganizovaním Jarnej gruntovačky nadviazala Oblastná organizácia cestovného ruchu Gemer na minuloročné vyčistenie Serényiho cisterny v Národnom parku Slovenský kras a Gemerskej zelenej cesty pri Revúcej. Cieľom gruntovačky je nielen upratať a spropagovať známe aj menej známe turistické ciele, ale aj budovať vzťah obyvateľov k hodnotám, ktoré región ponúka.

Z tej tohtoročnej jarnej sa lúčilo jej 50 účastníkov s predsavzatím, že sa na jeseň opäť stretneme pri zveľaďovaní pamiatok Gemera.

Autor: Ján Šmídt, výkonný riaditeľ OOCR GEMER


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.02.2020
Nadšenci z OZ Gotická cesta chcú dostať Gemer do povedomia ľudí
Dostať región Gemer do povedomia širokej verejnosti a zároveň propagovať jeho krásy je hlavným cieľom skupiny siedmich nadšencov z Bratislavy, ktorí už tri roky pôsobia v občianskom združení Gotická cesta.
viac
07.07.2020
Kraj už má mandát na údržbu ciest k turisticky atraktívnym lokalitám
Hoci má Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) turisticky atraktívne miesta, už dlhé roky sa obce a mestá či súkromný sektor trápia so stavom komunikácií, ktoré k nim vedú.
viac
16.09.2020
V kraji bude opäť Gruntovačka, upratovať môže každý
V Banskobystrickom kraji bude už po piaty raz akcia s názvom Gruntovačka. V dňoch 18. a 19. septembra sa uskutoční tak, ako tento projekt od začiatku nastavili.
viac
26.09.2022
Dobrovoľníci vyniesli z TANAP-u stovky kíl odpadu, je ho čoraz menej
Stovky kilogramov odpadu sa podarilo vyzbierať dobrovoľníkom v Tatranskom národnom parku (TANAP-u) počas uplynulej akcie Čisté hory.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %