Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
28.08.2019 12:45

Pri hájovni pod Babou horou oslávia jubileá Hviezdoslava aj Urbana


Hviezdoslavovaj hájovňa pod Babou horou v Oravskej Polhore. Snímka zdroj: Oravské múzeum


Podľa riaditeľky správcovského Oravského múzea so sídlom v Dolnom Kubíne Márie Jagnešákovej oslávia 170. výročie narodenia Pavla Országha Hviezdoslava a 115. výročie narodenia Mila Urbana.


Stretnutie pri Hviezdoslavovej hájovni pod Babou horou v Oravskej Polhore sa tento rok bude niesť v duchu významných výročí.       

Program otvorí slávnostná svätá omša v areáli hájovne krátko predpoludním. „Stretnutie pri Hviezdoslavovej hájovni má v Oravskom múzeu už dlhoročnú tradíciu a teší sa veľkej obľube zo strany návštevníkov. Tento rok sa okrem predstavenia dvoch velikánov slovenskej literatúry môžu návštevníci tešiť na hudobné vystúpenie Kysuckého Prameňa a Heligonkárov spod Choča Základnej umeleckej školy Petra M. Bohúňa,“ priblížila Jagnešáková s tým, že na lúke za hájovňou sa uskutoční sprievodný program pre deti a zabezpečené bude aj občerstvenie.

Stretnutie sa uskutoční v nedeľu 1. septembra v čase od 11.30 h do 15.30 h v areáli Hviezdoslavovej hájovne na Podvrší. Vstup je bezplatný.

Lokalita pod Babou horou je spojená s osobami dvoch významných predstaviteľov slovenskej literatúry. V 80. rokoch 19. storočia sa okolitou prírodou často prechádzal básnik Pavol O. Hviezdoslav a hľadal inšpiráciu k dielu Hájnikova žena. Začiatkom 20. storočia sa toto miesto stalo rodiskom a inšpiráciou Mila Urbana. V areáli hájovne v Rovniach sú preto inštalované dve literárne expozície Oravského múzea - jedna je venovaná dielu Hájnikova žena, druhá reprezentantovi modernej slovenskej literatúry Milovi Urbanovi.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.08.2016
V Gelnici sa stretnú baníci z piatich krajín
Viac ako 700 baníkov zo Slovenska a okolitých štátov sa od piatka (12. 8.) do nedele (14. 8.) zúčastní 9. stretnutia banských miest a obcí, ktoré sa uskutoční v Gelnici.
viac
18.08.2016
Lesníci sa obávajú, že lykožrút zničí oravské lesy
Oravskí lesníci už viac ako desaťročie bojujú so zvýšeným náporom podkôrneho hmyzu v tamojších lesoch. I keď mnohé z nich odolali v roku 2004 rozsiahlej veternej kalamite, niektoré ďalej ohrozuje a ničí lykožrút.
viac
23.02.2017
Pripravujú nový návštevný poriadok Slovenského raja
Národný park Slovenský raj bude mať nový návštevný poriadok. Ako informoval riaditeľ Správy Národného parku Slovenský raj Tomáš Dražil, pracovať sa na ňom začne koncom februára, hotový by mal byť do konca tohto roku.
viac
21.09.2018
Hinterstoder si prevezme Európsku cenu obnovy dediny
Zástupcovia hornorakúskej obce si ju slávnostne prevezmú v tirolskej obci Fließ, ktorá je víťazom predchádzajúceho ročníka súťaže, 21. septembra 2018. Obec Oravská Polhora si preberie Európsku cenu obnovy dediny 2018 za komplexný, trvalo udržateľný rozvoj dediny mimoriadnej kvality.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %