Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
19.08.2018 11:19

Pri príležitosti výročia SNP sa v Dolnom Kubíne konala spomienková akcia


Na snímke minister obrany SR Peter Gajdoš (uprostred vľavo) počas prehliadky vojenskej techniky v Oravskej Porube 19. augusta 2018. EASYFOTO TASR - Miroslava Siváková


Pri príležitosti 74. výročia Slovenského národného povstania (SNP) sa v nedeľu v Dolnom Kubíne konalo pietne spomienkové podujatie.


Program sa začal dopoludnia položením vencov a kvetov pri viacerých miestnych pamätných tabuliach či pomníkoch za prítomnosti ministra obrany SR Petra Gajdoša (SNS), zástupcov mesta, Ozbrojených síl (OS) SR i Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Následne sa presunuli do areálu Gäceľského parku pri Oravskej Porube, kde si v rámci podujatia s názvom „Orava 1944 – Do Zbrane!“ pozreli ukážky techniky a výzbroje OS SR.      

„Dolný Kubín má, samozrejme, svojich hrdinov z obdobia SNP. Patrila medzi ne napríklad aj študentka Alžbeta Csillaghyová, ktorá má pamätnú tabuľu na miestnom gymnáziu. Takisto v mestskej časti Srňacie sa nachádza pamätníček partizánskemu oddielu Signál, ktorý tu počas druhej svetovej vojny aktívne bojoval. Našli by sme tu však i ďalšie pamätníky a hroby práve tých, ktorí obetovali svoje životy, napríklad na Historickom cintoríne v Dolnom Kubíne. Viacerí ľudia sa pýtajú, prečo si to po 74 rokoch ešte pripomínať. Odpoveď je jednoduchá. Keď zabudneme, prečo zomierali naši starí otcovia a staré mamy, potom sa veľmi ľahko môže stať, že temná doba sa vráti,“ povedal pre TASR dolnokubínsky primátor Roman Matejov.      

Podľa ministra obrany nesmieme zabúdať na význam a úlohy SNP, ale aj úlohy vojakov. „Vojaci dolnokubínskej posádky sa 27. augusta pripojili k partizánom a spoločne bojovali proti zverstvám, ktoré fašizmus páchal. Toto výročie je odkazom bojovníkov, ktorí nechali napísať na bojovú zástavu: My sme vám slobodu vybojovali, vy ju musíte udržať. Myslím, že aj pre mládež je to odkaz, že sloboda nebola, nie je a nebude zadarmo. Preto musíme ako občania SR tvrdo bojovať proti vzniku rôznych polovojenských skupín, pretože zákony si musíme ctiť,“ uviedol Gajdoš.      

Ako ďalej doplnil, spoločensko-kultúrne podujatie „Orava 1944 – Do zbrane!“ predstavuje príležitosť, ako priblížiť mladej generácii udalosti, ktoré sa v tomto regióne odohrávali počas druhej svetovej vojny.      

Návštevníci kempu v Oravskej Porube si okrem rekonštrukcie historických udalostí z obdobia SNP na Orave mohli pozrieť aj dobové zbrane, techniku z obdobia druhej svetovej vojny, ale aj ukážky techniky Ozbrojených síl SR. Pre návštevníkov bolo zároveň pripravené aj vystúpenie Čestnej stráže prezidenta SR.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.12.2017
Oravská galéria pozýva na výstavu betlehemov s názvom Mystérium Vianoc
Oravská galéria počas adventného i vianočného obdobia ponúka návštevníkom opäť nahliadnutie do svojich bohatých zbierok.
viac
28.10.2019
9xEXP – séria edukačných podujatí v stálych expozíciách Oravskej galérie
Oravská galéria prevádzkuje deväť stálych expozícií, z toho päť v Župnom dome v Dolnom Kubíne. Expozície umožňujú na vybraných dielach sledovať vývoj slovenského výtvarného umenia od stredoveku až po súčasnosť.
viac
04.02.2020
Fašiangová kompánia - „Pohľady do zbierok“
Oravská galéria opäť ponúka návštevníkom nahliadnutie do svojich bohatých zbierok, tentoraz predstaví diela s fašiangovou tematikou.
viac
02.04.2022
Žiaci a študentI budú mať v Oravskej galérii v Dolnom Kubíne vstup zadarmo
Oravská galéria ruší od 1. apríla 2022 vstupné do Župného domu v Dolnom Kubíne pre žiakov a študentov základných a stredných škôl.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %