Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
20.01.2016 07:00

Prieskum ZMOS: Najmenej verejne brigádujeme v zime, najviac na jar


Verejné brigády pomáhajú samosprávam zveľadiť svoj vzhľad. (Foto: Pixabay.com)


Organizovanie verejných brigád alebo pomoc pri udržiavaní poriadku a príjemného vzhľadu je jednou z aktivít, ktorým sa venujú samosprávy za účasti aktívnych obyvateľov.


Organizovanie verejných brigád alebo pomoc pri ich zabezpečovaní sú formy upevňovania pozitívneho vzťahu obyvateľov k samospráve, a tiež aj upevňovania spoločenskej zodpovednosti. Dokonca zákon o obecnom zriadení konštatuje, že obyvatelia sú povinní pomáhať udržiavať poriadok v obci, ako aj podieľať sa na ochrane a zveľaďovaní životného prostredia.

Nedávny prieskum Združenia miest a obcí Slovenska, ktorý sa uskutočnil od 17. novembra do 8. decembra 2015 na vzorke 278 samospráv, v ktorých býva viac ako 972 000 obyvateľov, sledoval oblasť organizovania verejných brigád a foriem pomoci samospráv pri ich organizovaní. Na otázku „Pomáha mesto/obec pri organizovaných aktivitách zameraných na čistenie vodných tokov, alebo verejných priestranstiev?“ uviedlo 65,8 % samospráv, že pri organizovaní verejných brigád pomáhajú. Presnejšie, 29,9 % miest a obcí zapája pracovníkov z radov dlhodobo nezamestnaných. Pracovné prostriedky a náradie zabezpečuje ako formu pomoci v rámci verejných brigád 24,4 % samospráv. Zvoz a likvidáciu vyzbieraného odpadu počas verejných brigád zabezpečuje 32,3 % respondentov. Ďalších 18,9 % uviedlo, že ako formu pomoci poskytujú propagáciu akcie napríklad v miestnom rozhlase alebo na internetovej stránke samosprávy. Priamou finančnou pomocou vypomáha 2,9 % miest a obcí.

Najaktívnejší sme na jar

Najviac verejných brigád sa na území miest a obcí organizuje na jar, a to 49,8 %. Potom nasledujú jesenné brigády, ktoré sa konajú na území 29,1 % samospráv. V lete je organizovaných 17,9 % verejných brigád a v zime 3,2 %. Prieskum sa konal v rámci Národného projektu ZMOS „Budovanie kapacít na úrovni miestnej územnej samosprávy“ v čase od 29. októbra do 9 novembra 2015 na vzorke 296 samospráv, v ktorých žije 493 696 obyvateľov. Verejné brigády sú jedným zo spôsobov, ktorým sa formuje pozitívny vzťah obyvateľov k verejnému priestoru, čím sa upevňuje lokálpatriotizmus ,a teda aj ochrana a zveľaďovanie verejného majetku.

Autor: (red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.04.2024
Zubné benefity v poisťovniach sa od mája zrušia
Od mája sa zruší poskytovanie zubných benefitov v zdravotných poisťovniach. Ministerstvo zdravotníctva SR tvrdí, že benefit splnil svoj edukačný účel a je potrebné hľadať nové benefity.
viac
16.04.2024
Zoborské ferraty sprístupnia v máji
Nová turistická sezóna na zoborských ferratách sa začne 1. mája. Informovalo o tom Turistické informačné centrum (TIC) Nitra.
viac
16.04.2024
Inkluzívny klub nás nechal nazrieť do sveta inakosti
V piatok 12.4.2024 sa v Obecnej knižnici v Beluši uskutočnilo prvé stretnutie inkluzívneho klubu spojené s poradenstvom, prednáškou o diagnostike a filmovým dokumentom z projektu Jeden svet v komunitách.
viac
17.04.2024
V Lešti našli dve takmer kompletné vojenské vozidlá z obdobia II. svetovej vojny
Vo výcvikovom priestore Lešť na strednom Slovensku našli dve takmer kompletné historické vojenské vozidlá z obdobia druhej svetovej vojny. Informuje o tom Martin Miňo z Krajského pamiatkového úradu Banská Bystrica.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %