Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
26.02.2018 02:21

Prievidza má ambíciu stať sa turistickým centrom hornej Nitry


Prievidza - ilustračná snímka.


Prihliadať na historický odkaz a tradíciu baníctva, ponúknuť zážitky spojené s kultúrou, športom i gastronómiou chce samospráva Prievidze v rámci rozvoja turizmu v meste. Odkazuje na to koncepcia rozvoja cestovného ruchu, ktorú na svojom rokovaní schválili prievidzskí mestskí poslanci.


"Materiál sme nechali spracovať práve z toho dôvodu, aby sme zistili, ako sme na tom v oblasti cestovného ruchu. Nechcem tým povedať, že nevieme, ako sme na tom a čo chceme robiť, ale potrebovali sme na to nezávislý a nestranný pohľad, preto sme oslovili nezávislú inštitúciu, ktorá sa venuje cestovnému ruchu v rámci celého Slovenska," povedala Ivona Vojtášová, vedúca referátu obchodu a cestovného ruchu Mestského úradu v Prievidzi.       

Koncepciu organizácia spracovávala aj v spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu (OOCR) Región horná Nitra-Bojnice a Turisticko-informačnou kanceláriou mesta Prievidza niekoľko mesiacov. Využila pritom i empirické výskumy či dotazníky. "Je to metodický materiál, na ktorom môžeme začať stavať konkrétne aktivity v oblasti cestovného ruchu v meste a aj regióne. Neberieme ho ako dogmatický materiál, ktorý nám stanovuje nejaké hranice a my za ne nepôjdeme. Považujeme ho za motiváciu, aby sme vedeli pod odborným dohľadom riešiť cestovný ruch do budúcnosti," ozrejmila ďalej Vojtášová.       

Dokument podľa nej popisuje v odporúčaniach konkrétne tri časti, ktorými je Prievidza svojím spôsobom špecifická a ktorými sa možno odlišuje od ostatných regiónov alebo destinácií. "My môžeme stavať budúcnosť cestovného ruchu na baníckej tradícii, ktorá tu v rámci regiónu existuje už viac ako 100 rokov. Ďalšie odporúčanie bolo ponímať Prievidzu ako zelené mesto v pohybe, to znamená pokračovať v športovej prezentácii, pretože mesto Prievidza aj v minulosti malo silné športové zázemie. Ďalšie odporúčanie bola gastronómia a kultúra. To sú oblasti, ktoré sú súčasťou cestovného ruchu vo všeobecnosti," konkretizovala.       

Konkrétne opatrenia samosprávy budú vychádzať z možností finančných zdrojov ako i potenciálu mesta. Prvou z aktivít, ktorá už vychádza z koncepcie, bude medzinárodná konferencia o cestovnom ruchu, pričom jej ťažiskovou témou bude elektromobilita.       

Na realizácii opatrení by mala prievidzská samospráva spolupracovať i s ďalšími mestami, OOCR ako i Bojnicami, ktoré majú rovnako vypracovanú koncepciu rozvoja turizmu. Zámerom miest je v tejto súvislosti ponúknuť turistom toľko možností, aby sa tam zdržali viac ako jeden deň. "K tomuto budeme samozrejme potrebovať dobudovať aj infraštruktúru. Hlavná je cestná infraštruktúra, potom ubytovacie zariadenia a podobne," dodala Vojtášová.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.05.2016
Región Gron motivuje ľudí k vyčisteniu prostredia originálnou súťažou
Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Gron vymyslela originálny spôsob ako motivovať ľudí k vyčisteniu svojho okolia. Hlavný týždeň čistenia a brigád prebehne od 9. do 14. mája.
viac
29.11.2016
Košický kraj je skokanom roka v návštevnosti
Košický kraj sa stal skokanom roka v návštevnosti. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky (ŠÚ SR).
viac
23.02.2017
V sobotu budú v Trnave a Skalici bezplatné prehliadky pamiatok
Historické mestá Trnava i Skalica sa aj v tomto roku pripoja k tým, ktoré si pripomenú Svetový deň sprievodcov aktivitami pre turistov. Na sobotu 25. februára pripravili bezplatné prehliadky svojimi historickými centrami.
viac
23.09.2019
Prievidza oslávi Svetový deň cestovného ruchu, pripravilo viacero aktivít
Mesto Prievidza oslávi Svetový deň cestovného ruchu. Na 27. a 28. septembra pripravilo spolu s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Región horná Nitra-Bojnice viacero aktivít, ktoré budú zároveň ukončením hlavnej turistickej sezóny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %