Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
18.10.2017 12:58

Prievidzský úrad práce zriadil odevnú banku


Ilustračná snímka: (int).


Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v Prievidzi zriadil vo svojich nevyužívaných priestoroch odevnú banku. Jeho zamestnankyne tam pracujú vo voľnom čase, ich pomoc je podľa nich na rozdiel od podobných zariadení adresná a realizujú ju po celom okrese.


"Pomoc rodinám zo strany Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Prievidzi nie je nová vec. Dialo sa tak aj v minulosti, pomáhali sme našim klientom v rámci vlastných možností. Naši zamestnanci a ich známi nám nosili šatstvo, a to sme sa snažili priamo adresne distribuovať do rodín," povedal riaditeľ prievidzského úradu práce Radko Gavliak. Keďže už stávajúce kapacity nepostačovali, úrad preto podľa neho oslovil s požiadavkou dodania šatstva aj širokú verejnosť, tiež vytvoril priestor na jeho skladovanie.       

Vedúca oddelenia aktivačného centra ÚPSVaR v Prievidzi Slavomíra Lenhartová označila odevnú banku za špecifickú záležitosť, pretože okrem ich bežnej práce, teda výkonu štátnej správy, sa im často stáva, že prídu klienti, ktorí sú zjavne odkázaní na pomoc hneď. "Štátnu správu majú ľudia vo vedomí, že musíte podať žiadosť, prejsť rôznymi klientskymi centrami, vyplniť veľa papierov a potom za 30 až 60 dní sa vám dostane nejaký príspevok, ktorý vám konkrétne nejako pomôže. My sme si povedali, že budeme pomoc koordinovať priamo, adresne a s konkrétnymi vecami," ozrejmila.       

Odevné banky fungujú aj v iných väčších mestách, pričom sociálne pracovníčky vedia, kam môžu šatstvo zaniesť. Rozdiel medzi nimi a odevnou bankou na úrade práce je v tom, že ide o orgán štátnej správy so širokou pôsobnosťou, a to v 52 obciach okresu Prievidza, podotkla Lenhartová. "V týchto 52 obciach ľudia žijú v rôznych podmienkach. My pracujeme väčšinou s tými, ktorí sú odkázaní na pomoc, spolupracujeme aj s miestnymi samosprávami. Veľmi dobre vieme, ku komu sa pomoc dostať má, kde pomôže, vieme si aj overiť, že sú klienti poberatelia rôznych dávok," doplnila s tým, že oblečenie či iné veci donesú pracovníci priamo do rodín po celom okrese. "To je aj hlavný cieľ, poskytnúť pomoc rýchlo a adresne, ľuďom, ktorí to naozaj potrebujú. Keď sa nájdu ľudia, ktorí sú ochotní to robiť popri svojej bežnej práci, je to asi ideálne riešenie, spojiť štátnu správu s dobrovoľníckou činnosťou," skonštatovala vedúca aktivačného centra ÚPSVaR v Prievidzi.       

Za posledných päť rokov sa počet klientov v hmotnej núdzi v okrese Prievidza znížil, Lenhartová odhadla, že v súčasnosti pomáhajú asi 1500 ľuďom.       

Do odevnej banky alebo i sociálneho bazára, ako volajú pracovisko zamestnankyne úradu, nosia ľudia okrem oblečenia i hračky či hygienické potreby. Pomoc uvítajú aj od širokej verejnosti. V bazári zatiaľ pomáhajú len zamestnankyne úradu práce, ak sa však pomoc od darcov rozšíri, úrad uvažuje nad prijatím ľudí na dobrovoľnícku činnosť.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.01.2017
Bratislavský magistrát organizuje zbierku pre ľudí bez domova
Bratislava zažíva pravú zimu a mrazivé počasie trápi najmä ľudí bez domova. Hlavné mesto preto s cieľom pomôcť týmto ľuďom organizuje zbierku potravín, oblečenia a iného potrebného materiálu, ktorá pomôže ľudom v núdzi odkázaným na našu materiálnu pomoc.
viac
17.10.2017
Ružinov aj tento rok pomôže rodinám v núdzi vianočným príspevkom
Rodiny s nezaopatrenými deťmi v hmotnej alebo náhlej núdzi, ktoré majú trvalý pobyt v bratislavskom Ružinove, môžu mať aj tento rok o čosi pokojnejšie vianočné sviatky. Miestna samospráva im opäť pomôže vianočným finančným príspevkom, ktorý je od 140 do 190 eur, a to v závislosti od počtu detí.
viac
07.12.2017
Úrad PSK sa zmenil na vianočné trhovisko
Na Úrade Prešovského samosprávneho kraja sa v stredu 6. decembra symbolicky rozsvietil vianočný stromček. Stalo sa tak v rámci tradičných vianočných trhov, ktoré sú prezentáciou zariadení poskytovateľov sociálnych služieb.
viac
10.10.2023
Zverejnili informácie týkajúce sa valorizácie pomoci v hmotnej núdzi
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR zverejnilo informácie týkajúce sa valorizácie pomoci v hmotnej núdzi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %