Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
05.09.2017 10:20

Primátor A. Hrnčiar bude rokovať o ukončení sporu v kauze Martinské hole


Snímka zdroj: (martin.sk).


Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Martine schválili na dnešnom mimoriadnom zasadnutí primátorovi Andrejovi Hrnčiarovi mandát rokovať so spoločnosťou PK Faktoring, s. r. o., o návrhoch na ukončenie sporu v kauze Martinské hole.


Martinský primátor pripomenul, že na júnovom zasadnutí poslanci schválili uznesenie, v ktorom navrhli, aby mesto vyplatilo všetky súdom doteraz uznané pohľadávky voči spoločnosti PK Faktoring a tá by sa vzdala ďalších nárokov voči mestu. "Platnosť uznesenia vypršala. Tým, že protistrana poslala nový návrh na dohodu, potreboval som nový mandát na rokovanie. Neschválilo sa nič, čo mesto akokoľvek k niečomu zaväzuje. Výsledky rokovania predložíme opäť poslancom MsZ, ktorí budú rozhodovať," povedal Hrnčiar.       

Protistrana má podľa neho záujem dohodnúť sa a ukončiť celý spor. "Chce zaplatiť to, čo je schválené súdom, plus navrhujú sumu ďalších 400 000 eur. S tým, že zoberú späť návrh o ďalších 10 miliónov eur, ktorý je na Najvyššom súde (NS) SR. Ale to je len list, ktorý teraz interpretujem. Všetky podrobnosti budú známe až po rokovaní," podotkol martinský primátor.       

Doplnil, že ponuka PK Faktoring je časovo ohraničená do 30. septembra. "Budem okamžite kontaktovať protistranu a budem chcieť rokovať čo najskôr. Je už úloha právnikov, aby podmienky naformulovali tak, aby boli nepriestrelné. Aby si už nikdy v budúcnosti nikto nemohol robiť žiadne nároky," zdôraznil Hrnčiar.       

Dlhoročná kauza siaha ešte do roku 1995, keď mal Martin vložiť do spoločnosti Lyžiarske stredisko Martinské hole nepeňažný vklad v podobe martinského hotela Turiec a chaty Magistrát. K tomu však nedošlo. V roku 2002 štatutárni zástupcovia Lyžiarskeho strediska Martinské hole zažalovali mesto a žiadali zaplatiť 3,42 milióna eur (vyše 103 miliónov korún). Na 8,4 milióna eur, ktoré vo februári 2015 NS SR priznal PK Faktoring, sa vyšplhala suma aj s úrokmi.       

Súdy v kauze najprv rozhodovali v prospech Martina, čo v roku 2009 zvrátilo mimoriadne dovolanie vtedajšieho zástupcu generálneho prokurátora Ladislava Tichého na NS SR.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.09.2017
Mesto zaplatí vyše 6,72 milióna eur a ukončí spor v kauze Martinské hole
Mesto Martin zaplatí bratislavskej spoločnosti PK Faktoring, s. r. o., do 6. októbra viac ako 6,72 milióna eur a ukončí tak spor v kauze Martinské hole. Na dnešnom zasadnutí o tom rozhodli poslanci Mestského zastupiteľstva v Martine.
viac
15.11.2018
Foto výstava Človečina v Turci
Priatelia fotografie sa môžu opäť tešiť na zaujímavú tematickú foto výstavu s názvom „Človečina v Turci“. Výstava vznikla a bude prezentovaná počas mesiaca fotografie a chce prezentovať viacero tém, v ktorých ľudská stopa zohráva vždy významnú stopu.
viac
02.12.2022
Na Skalke sa na lyžiarsku sezónu pripravujú napriek vysokým cenám za energie
Lyžiarske stredisko SkiSkalka pri meste Kremnica sa na tohtoročnú lyžiarsku sezónu pripravuje už niekoľko týždňov. So spustením vlekov rátajú i napriek vysokým cenám za energie, premietnuť sa to môže aj do ceny skipasov. Za stredisko to uviedol Patrik Králik.
viac
15.12.2022
Lyžiarska sezóna odštartuje v piatok, skipassy zdraželi len mierne
Tohtoročná sezóna v lyžiarskom stredisku v obci Krahule v Kremnických vrchoch odštartuje už v piatok (16. 12.). Ceny skipassov napriek vysokému nárastu nákladov na prevádzku strediska zdraželi len mierne. Uviedol to majiteľ strediska Ski Krahule Vladimír Urblík.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %