Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
14.05.2018 03:05

Primátor Bratislavy vyzval spoločnosť Zemegula na okamžité zastavenie prác pod M


Ilustračná snímka z tlačovej besedy


Spoločnosť Zemegula, ktorá prevádzkuje reštauráciu a vyhliadku UFO na Moste SNP začala s výstavbou objektu pod Mostom SNP, proti čomu sa ostro ohradil primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Bratislavčanov uistil, že mesto nedovolí, aby tu vyrástla stavba, ktorá nemá príslušné povolenia.


„Veľmi dobre rozumiem rozhorčeniu Bratislavčanov a sám ho zdieľam. O výstavbe pod Mostom SNP, ktorý je ikonickou architektonickou stavbou Bratislavy nebolo informované mesto ako vlastník mosta, ani Bratislavčania. Hlavné mesto však má páky, ako to riešiť a do doby, kým budú výsledky štátneho stavebného dohľadu, som vyzval spoločnosť Zemegula na okamžité zastavenie prác,“  povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Pred viac ako dvomi rokmi spoločnosť Zemegula s. r. o podala žiadosť na mesto o predĺženie nájmov pozemkov aj objektov na petržalskej strane Mosta SNP. K žiadosti, ktorá obsahovala aj informácie o havarijnom stave bolo pripojené stanovisko Ing. Tesára, ktorý je dedičom autorských práv na most a aktívne sa k mostu vyjadruje. Odporúčal zrekonštruovať vstupný priestor pod pylónom a „vybudovanie architektonicky vhodného presklenia objektu pod pylónom, ktorý by pri vhodnom osvetlení vytvoril ďalšiu dominantu večernej Bratislavy.“ Mestské zastupiteľstvo v máji 2016 tejto žiadosti jednomyseľne vyhovelo. Do nájomnej zmluvy boli zapracované aj požiadavky hlavnej architektky ohľadom vzhľadu predmetnej stavby.  

 V januári 2018 podal stavebník petržalskému stavebnému úradu žiadosť o opravu havarijného stavu v spodnej časti mosta. Stavebný úrad s týmito prácami súhlasil s tým, že v stanovenej lehote predloží potrebné doklady. Hlavné mesto situáciu monitorovalo a už v januári stavebníka vyzvalona predloženie projektovej dokumentácie k stavbe, aby hlavné mesto mohlo posúdiť jej súlad s podmienkami zakotvenými v nájomnej zmluve. Spoločnosť ju doteraz hlavnému mestu nepredložila.

 Vo februári hlavné mesto informovalo o situácii Krajský pamiatkový úrad, ktorý vedie konanie o vyhlásenie Mosta SNP za národnú kultúrnu pamiatku. Koncom apríla stavebný úrad Petržalka zistil, že práce pod mostom prekračujú charakter opravy havarijného stavu. Primátor Bratislavy sa preto so starostom Petržalky dohodli, že bude nariadený štátny stavebný dohľad, ktorý situáciu prešetrí a posúdi.

„Do doby, kým budeme mať výsledky kontroly, zadal som právnikom vypracovať internú analýzu, či postup spoločnosti neporušuje nájomnú zmluvu a či je mesto oprávnené ju vypovedať. Mesto má situáciu pod kontrolou a využijeme všetky páky na to, aby veci, ktoré sa pod Mostom SNP dejú,  boli uvedené na pravú mieru,“dodal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. 

 

 

Autor: (ts-mmb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.10.2016
Kupola na Moste SNP a podmostie pri zastávkach MHD predpovedajú počasie
Hlavné mesto SR Bratislava v spolupráci so spoločnosťou Siemens s.r.o., zrealizovali projekt osvetlenia objektu Mosta SNP farebnými svetlami, ktoré budú informovať Bratislavčanov a návštevníkov hlavného mesta o tom, aké počasie predpovedajú meteorológovia na nasledujúci deň.
viac
30.09.2018
Mesto začalo opravovať havarijný stav lávok pre peších a cyklistov na Moste SNP
Hlavné mesto sa pod vedením primátora Iva Nesrovnala pustilo do prác spojených s opravou havarijného stavu lávok na Moste SNP. Práce sú naplánované na 120 dní a budú zahŕňať opravu oceľových častí, ktoré sú zhrdzavené a výmenu povrchu. Celkovo mesto do opravy investuje 1,5 mil. eur.
viac
18.11.2020
Pri Šafárikovom námestí vznikol nový prestupný uzol MHD
Pri Šafárikovom námestí v Bratislave vznikol nový prestupný uzol MHD. Informuje o tom Dopravný podnik Bratislava s tým, že ide o ďalšie zlepšenie dopravy v centre hlavného mesta.
viac
08.03.2022
Priestor pod Mostom SNP obnovia, mesto našlo s nájomníkom riešenie
Priestor pod bratislavským Mostom SNP v Petržalke, kde v roku 2018 odstránili schody a začali stavať cyklistické a turistické centrum, obnovia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %