Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
14.12.2016 12:00

Primátor Choma radikálne znížil dlh mesta Žilina


Graf dlhu mesta v rokoch.


Primátorovi Igorovi Chomovi sa po náročných rokovaniach so štátom podarilo vysporiadať záväzok spojený s vybudovaním obytného súboru v Krasňanoch, ktorý odkúpi spoločnosť MH Invest II, s.r.o., patriaca pod Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky.


Výsledkom rokovaní je vysporiadanie časti záväzku mesta vyplatením a časti záväzku odpustením.

Takzvaná „Kórejská dedina“ sa dostane do majetku ministerstva hospodárstva a mesto už nebude mať tento záväzok voči štátu. Bude to mať pozitívny dopad na hospodárenie mesta a Žiline sa tým výrazne zníži zadlženosť. Celkovo ide o sumu vyše 11 miliónov eur.

Ešte v roku 2005 uzatvorilo mesto Žilina so štátom zmluvu o návratnej finančnej výpomoci, ktorá bola určená na výstavbu obytného súboru v Krasňanoch pre zamestnancov spoločnosti KIA Motors Corporation (dnes KIA Motors Slovakia, s. r. o.). Od tohto okamihu vzrástol dlh mesta o 17,6 milióna eur, ktorý bol čiastočne znížený koncom roku 2014 o sumu takmer 6 miliónov eur. O vysporiadanie tohto dlhu sa zaslúžil súčasný primátor Igor Choma, ktorý dosiahol, že čiastočným splatením a odpustením zostávajúcej časti záväzku mesta dôjde k zásadnému oddlženiu mesta.

„Ako poslanec Národnej rady Slovenskej republiky sa neustále, okrem štátnych záležitostí, snažím pomôcť nášmu mestu. Keď som sa v roku 2011 ujal funkcie primátora, Žilina bola na pokraji finančného zrútenia, pretože dlh mesta predstavoval výšku 130,29 %. Neostávalo mi nič iné, iba transparentne hospodáriť a toto úsilie prinieslo svoje ovocie. Po intenzívnom hľadaní riešení sa mi podarilo na pôde parlamentu vyrokovať, že Obytný súbor Krasňany prevezme do svojho majetku štát. Považujem za veľký úspech, že sa nám podarilo za 6 rokov znížiť dlh mesta o 52 293 000 eur alebo inak povedané, týmto krokom sa výška dlhu z konca roku 2010 zníži na približne 23 %. Táto skutočnosť otvára dvere novým investíciám do mesta,“ vysvetľuje primátor Igor Choma.

 

Autor: (Pavol ČORBA, hovorca mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.07.2016
Magistrátu sa darí mesto finančne ozdravovať popri miliónových investíciách
Ak v rebríčku hospodárenia slovenských miest podľa inštitútu INEKO patrilo horehronskej metropole v rokoch 2010 až 2014 miesto v prvej desiatke najzadlženejších miest na Slovensku, nové vedenie samosprávy začalo nelichotivú štatistiku meniť hneď od začiatku svojho pôsobenia.
viac
13.01.2017
Podľa primátora J. Ragana bol minulý rok pre mesto úspešný
Vranov nad Topľou hospodáril v minulom roku z hľadiska ekonomických ukazovateľov podľa slov primátora mesta Jána Ragana dobre.
viac
19.05.2020
Hriňová čaká výpadky príjmov z podielových daní viac ako 292 000 eur
Výpadok príjmov z podielových daní vo výške viac ako 292 000 eur očakáva v tomto roku samospráva podpolianskeho mesta Hriňová.
viac
26.11.2020
Ministerstvo bude spolupracovať so samosprávami na pláne obnovy
Ministerstvo financií (MF) SR bude veľmi intenzívne spolupracovať so samosprávami na pláne obnovy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %