Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
20.12.2018 09:50

Primátor hľadá riešenie zimnej údržby spoločne so starostami mestských častí


Primátor hlavného mesta SR Bratislava Matúš Vallo so starostami a starostkami mestských častí počas tlačovej konferencie na tému: Zimná údržba ciest a chodníkov v Bratislave. FOTO TASR - Martin Baumann


Primátor Bratislavy Matúš Vallo sa v Primaciálnom paláci 18. decembra stretol so starostkami a starostami mestských častí. Cieľom bolo nájdenie spoločného riešenia zabezpečenia zimnej údržby, najmä v súvislosti s prijatou tzv. chodníkovú novelou, ktorú prijal parlament v máji tohto roka.


Primátor Bratislavy Matúš Vallo informoval starostov, že Bratislava má v súvislosti s prijatou chodníkovou novelou povinnosť odhŕňať sneh z viac ako milión metrov štvorcových chodníkov. Až 90 % z nich navyše nie je možné odhŕňať mechanicky, ale ručne. Nejde pritom len o chodníky v správe hlavného mesta, ale aj o chodníky v správe mestských častí. „Aj preto pokladám spoluprácu so starostkami a starostami mestských častí ako kľúčovú pri riešení tohto celomestského problému,“ povedal primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Problém v prijatej chodníkovej novele vidí aj starosta mestskej časti Nové Mesto Rudolf Kusý:

„Vnímame tento zákon poslancov národnej rady v skutočnosti ako zlý a taký, ktorý ide proti ľuďom. Na prvý pohľad sa síce môže zdaťt, že občania ušetria, avšak obec a mesto nie je nejaký anonymný úrad. Sme to práve my všetci, ktorí v konečnom dôsledku zaplatíme za zimnú údržbu“.

Podobne vníma problém aj starosta mestskej časti Lamač, Lukáš Baňacký. „Novela zákona znamená nové problémy a nové úlohy, hlavne čo sa týka starostlivosti o chodníkové komunikácie. V Lamači sme sa preto rozhodli vsadiť na spoluprácu s občanmi a so spolkami, ktoré v Lamači pôsobia. Problém nie je jednoduchý, avšak spoločne vieme riešiť mnohé veci,“ povedal starosta Baňacký.

Ďalším problémom, ktorý tejto situácii nepomáha je, že nie je k dispozícii žiadny kompletný prehľad – mapa, ktorá by jednoznačne určila správcu chodníka. Tretím problémom, ktorý sa prelína s prijatou chodníkovou novelou sú aj samotné zmluvy na zimnú údržbu, ktoré vznikli za okolností, ktoré spochybnil aj Úrad pre verejné obstarávanie. Tie nastavilo ešte bývalé vedenia mesta na základe rokovacieho konania pre 2 dodávateľov. Obaja dodávatelia však súčasné vedenia mesta ubezpečili, že zvládnu zimnú údržbu v dohodnutých lehotách a množstvách. To sa potvrdilo aj počas uplynulého víkendu.

„Čo nám tento víkend ukázal a čo budeme musieť urobiť krátkodobo, je posilniť kapacitu nášho dispečingu, aby sme zvládli v primeranom čase vybaviť všetky ohlásenia krízových alebo kritických situácií. Aj preto na magistráte zriaďujeme „horúcu linku“ pre zimnú údržbu, ktorá bude slúžiť na nahlasovanie kritických miest, najmä chodníkov. K linke budú patriť zatiaľ dve nové čaty pracovníkov z dodávateľských firiem, ktoré budú operatívne a na základe hlásení od občanov prioritne čistiť práve tieto úseky, pokiaľ budú v správe mesta. Ostatné informácie budú posielať ďalej na dispečingy mestských častí, pokiaľ pôjde o úseky chodníkov v ich pôsobnosti,“ povedal primátor Matúš Vallo.

Hlavné mesto si v spolupráci s mestskými časťami dohodlo aj spoločnú koordináciu, pričom si zriadili špeciálne krízové linky a kontaktné osoby. Mesto zároveň poskytlo mestským častiam mapku so všetkými svojimi chodníkmi, ktoré má správe a na ktorých zabezpečuje údržbu.

V dlhšom horizonte bude mesto v spolupráci s mestskými časťami riešiť aj správu chodníkov, napríklad spoločnou mapkou, z ktorej bude aj občanovi jasné, komu patria jednotlivé cesty a chodníky. Takisto je tak potrebné urobiť pasportizáciu všetkých chodníkov, vysporiadať vzťah k nim a zaradiť do siete komunikácií aj tie, ktoré z rôznych dôvodov tam zaradené nie sú. „Túto zimu sa to jednoducho nedá stihnúť, je to práca možno na roky, ale keď už majú samosprávy 100% zodpovednosť za zimnú údržbu chodníkov, musíme hľadať riešenia, aby sme pre budúcnosť aj 100% chodníkov zvládli čistiť. A na to sa musíme začať pripravovať už teraz. Nemôžeme o dva roky Bratislavčanov povedať, že nejaké chodníky sa čistiť nebudú, lebo nikomu nepatria. Dnes to ešte povedať môžeme, lebo zákonodarca nám nedal čas sa pripravu riešenia, ale o dva roky to už bude naša plná zodpovednosť a my sa na ňu musí dôkladne pripraviť“, uviedol v tejto súvislosti primátor Matúš Vallo.

Ako riešenie do budúcna vidí primátor aj vo vytvorení komunálneho podniku mesta s účasťou mestských častí, pričom snahou mesta bude aj v zastupiteľstve mesta nájsť pre tento krok podporu a čím skôr začať reálne pracovať na jeho založení.

Primátor na záver zopakoval spoločný odkaz so starostkami a starostami mestským častí: „Robíme, čo môžeme, aby sme zimnú údržbu v nevyhnutnej miere zvládli. Napriek tomu potrebujeme veľmi otvorene povedať, že všetky chodníky v našom meste túto zimu zabezpečiť nedokážeme. Prosíme preto Bratislavčanov o zhovievavosť, trpezlivosť a v rámci svojich možností aj o pomoc pri odhŕňaní snehu z chodníkov pri svojich domoch, pokiaľ by prišlo ku kalamitnej situácii.“

 

Autor: (ts-mmb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.07.2018
J.Krúpa:To, že má Bratislava 17 mestských častí, má svoju históriu i racionalitu
V reakcii na analýzu Inštitútu finančnej politiky Ministerstva financií SR upozorňujúcej na možnosti zefektívnenia samosprávy na území Bratislavy to uviedol predseda Regionálneho združenia mestských častí hlavného mesta SR Bratislavy (RZ MČ BA) Jozef Krúpa.
viac
16.10.2019
Viaceré mestské časti považujú priamy kontakt s občanmi za dôležitý
Priamy kontakt s obyvateľmi, teda nielen cez webové stránky a sociálne siete, považujú za dôležitý volení predstavitelia viacerých bratislavských miestnych samospráv. Mnohé mestské časti preto pravidelne organizujú stretnutia občanov so starostom či poslancami.
viac
17.10.2019
Starostovia Bratislavy sa chcú aktívne zapojiť do novej petície proti hazardu
Starostovia mestských častí Bratislavy sa zišli na pravidelnom zasadnutí svojho Regionálneho združenia. Rokovaniu dominovali témy hazardu, zimnej údržby či mapovania stavu športovísk v hlavnom meste.
viac
30.06.2023
Mesto a Staré Mesto budú spolupracovať pri údržbe ciest a chodníkov
Údržbu komunikácií, chodníkov a verejných priestranstiev v bratislavskom Starom Meste bude mestská časť postupne koordinovať s hlavným mestom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %