Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
14.03.2018 01:41

Primátor už má na stole petíciu za spravodlivé financovanie škôl


Ilustračná snímka: (tasr)


Petíciu za spravodlivé financovanie škôl a školských zariadení na území mesta Banská Bystrica odovzdali v utorok primátorovi Jánovi Noskovi zástupcovia petičného výboru.


Od polovice januára do týchto dní ju podpísalo viac ako 3100 občanov, ktorí žiadajú rovnaké financovanie cirkevných, súkromných, mestských škôl a školských zariadení. Vedenie magistrátu sa bude petíciou zaoberať v zmysle petičného zákona.      

 "Mesto dostáva finančné prostriedky z podielových daní na všetky deti rovnako, bez ohľadu na zriaďovateľa. Rodičia všetkých detí odvádzajú štátu dane rovnako a podľa ústavy si môžu pre svoje deti vybrať školu alebo školské zariadenie. Preto financovanie 88 percent pre cirkevné, súkromné školy a školské zariadenia a 100 percent pre školy a školské zariadenia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta považujeme za diskriminačné," zdôvodňujú organizátori petície.      

 Ako tvrdia, chcú rozpútať vecnú odbornú diskusiu na tému financovania školských zariadení a pripraviť do budúcna dlhodobé koncepčné riešenie, ktoré bude na prospech všetkých detí v Banskej Bystrici.       

"Mesto šetrí na deťoch. Jeho príjem z podielových daní v roku 2018 na základe počtu detí vo všetkých školách a školských zariadeniach je 11,8 milióna eur. Mesto však chce použiť na financovanie prevádzky všetkých škôl a zariadení len 9,7 milióna. Po odpočítaní nákladov na správu budov ostáva 1,1 milióna eur, ktoré ušetrí na deťoch a použije na niečo iné," zdôrazňuje petičný výbor.       

"Do mesiaca bude vytvorená pracovná skupina, ktorá zadefinuje všetky požiadavky a vytvorí sa priestor na diskusiu, aby sme sa problematike venovali systematicky," prisľúbil v utorok Nosko s tým, že od súkromných zriaďovateľov budú žiadať viac informácií.       

Podľa magistrátu mestské školy v porovnaní so súkromnými nie sú na rovnakej štartovacej čiare, a preto nesúhlasí s rovnakým financovaním.      

 "V prípade, že by sme na januárovom zasadnutí mestského zastupiteľstva predložili návrh všeobecne záväzného nariadenia s vyrovnaným 100-percentným príspevkom pre všetkých, diskriminovali by sme 7600 detí, ktoré navštevujú mestské materské a základné školy," tvrdí prednosta magistrátu Martin Adamec.       

Problematika výšky príspevku úzko súvisí s financovaním školských jedální. Súkromné subjekty si zabezpečujú školské stravovanie dodávateľským spôsobom vo výdajniach.       

"Náklady na prevádzkovanie jedálne a výdajne sú odlišné. Zariadenia so školskými jedálňami (kuchyňa, výdajňa, personál) majú podstatne vyššie náklady na mzdy a prevádzku než tie, ktoré majú iba výdajňu," hovorí prednosta.       

Podľa neho najväčším rozdielom je však stav školských zariadení. Súkromné subjekty fungujú prevažne v prenajatých, na mieru šitých priestoroch, no mesto sa musí o svoje energeticky náročné budovy vrátane jedálenských prevádzok starať. Navyše, na rozdiel od "súkromníkov", mestské školy nemajú možnosť vyberať poplatky.       

"Zriaďovatelia súkromných škôl si môžu vybrať, koho prijmú, a keď naplnia svoje stavy, žiadneho ďalšieho záujemcu nezoberú. Školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta však musia poskytnúť vzdelanie každému bez rozdielu," dodáva Adamec.       

Tohtoročný mestský rozpočet počíta s financiami do školstva vo výške 18,3 milióna eur, okrem iného aj na údržbu budov materských a základných škôl, obnovu jedální a ich vybavenia či rekonštrukciu športových areálov škôl, ktoré sú dostupné pre všetky deti v meste.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.12.2018
Súťaž škôl o najkreatívnejšie využitie odpadov pozná víťazov
Nadácia Ekopolis vyhlásila víťazov celoslovenskej súťaže Daj odpadu druhú šancu. Za najkreatívnejšie nápady ako recyklovať odpady odmenila Základnú školu (ZŠ) Kapa v Žiline, ZŠ Podhorany a ZŠ s materskou školou Lučenec.
viac
09.05.2020
Pre deti rodičov z prvej línie už fungujú v BBSK dve škôlky
Po službe opatrovania detí priamo v domácnostiach pomáha Banskobystrický samosprávny kraj aj pri otváraní škôlok pre deti zdravotníckeho personálu a záchranných zložiek. V Banskej Bystrici už takto fungujú dve súkromné zariadenia, župa oslovila s ponukou spolupráce aj mestá a obce.
viac
13.10.2020
Poskytovanie dotácií z rozpočtu má od 15. októbra nové pravidlá
Na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) poslanci schválili nový návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o poskytovaní dotácií z rozpočtu mesta Banská Bystrica, ktoré má nadobudnúť účinnosť 15. októbra.
viac
04.12.2021
Obyvatelia banskobystrickej mestskej časti Iliaš majú po 40 rokoch nový most
Obyvatelia banskobystrickej mestskej časti Iliaš majú po 40 rokoch nový obojsmerný most. TASR o tom informovala hovorkyňa primátora mesta Banská Bystrica Dominika Adamovičová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %