Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
10.07.2018 10:06

Primátori krajských miest sa dohodli na postupe ohľadom chodníkového zákona


Snímka: mmb


Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal zvolal dnes stretnutie primátorov krajských miest združených v K8. Hlavnou témou rokovania bola novela cestného zákona, ktorá ukladá mestám nové povinnosti v údržbe chodníkov.


 Keďže táto novela spôsobila mestám nemalé ťažkosti, primátori sa zhodli na spoločnom návrhu riešenia, ktorý predložia predsedovi vlády SR Petrovi Pellegrinimu.

„Novela cestného zákona spôsobila problémy všetkým mestám. Prišla rýchlo uprostred rozpočtového obdobia, mestám vznikajú procesné problémy so zabezpečením techniky a ľudí, zaistením zmluvných vzťahov v rámci verejného obstarávania,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal

Náklady Bratislavy na údržbu chodníkov sa zvýšia vplyvom novely o 2,2 mil. eur. Pri ostatných krajských mestách ide o nárast približne 300 000 eur. K tomu je potrebné pripočítať aj náklady, ktoré si ľudia budú môcť voči mestám uplatňovať pri úrazoch na zľadovatených chodníkoch. Problémom je aj nutnosť nových verejných obstarávaní na dodávateľov letnej a zimnej údržby, keďže vysoké navýšenie výmery chodníkov sa nebude dať riešiť v rámci súčasných zmlúv, ktoré mestá majú.

Novela cestného zákona platí od 20. mája 2018. Samospráva musí podľa nej zabezpečiť schodnosť všetkých chodníkov na jej území, teda aj tých, ktorých údržbu predtým zabezpečovali správcovia priľahlých nehnuteľností.

Autor: (ts-mmb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.05.2016
Primátori krajských miest požadujú viaceré zmeny zákonov
Primátori ôsmich slovenských krajských miest dnes v rámci Združenia K8 rokovali v Košiciach. Zaoberali sa viacerými otázkami, ktoré ich trápia a vyžadujú si zmenu v legislatíve.
viac
12.06.2021
Primátori krajských miest K8 odmietajú návrh stavebného zákona
Primátori krajských miest združení v K8 odmietajú pripravovaný stavebný zákon. Sú rozhodnutí v prípade, ak bude v navrhovanej podobe predložený na rokovanie Národnej rady SR, prísť spolu s ďalšími primátormi a starostami protestovať pred budovu parlamentu.
viac
13.11.2021
Na podporu území mestského rozvoja je potrebných viac peňazí
Primátori ôsmich krajských miest na Slovensku podporili v roku 2020 zriadenie území mestského rozvoja preto, aby aj mimo krajských miest vznikli póly rastu, ktoré môžu byť nástrojom pre vyrovnávanie regionálnych rozdielov.
viac
11.06.2022
Predstavitelia K8 kritizovali vládu, ktorá sa podľa nich chová centralisticky
Predstavitelia krajských miest zo združenia K8 na piatkovom rokovaní v Nitre kritizovali takzvaný protiinflačný balíček. Primátori najväčších slovenských miest sa obávajú, že preň prídu samosprávy o veľkú časť svojich príjmov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %