Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
16.12.2018 05:25

Príspevok na bezplatné WiFi chcú samosprávy využiť s čo najväčším efektom


Ilustračná snímka


Príspevok Európskej komisie (EK) vo výške 15 000 eur na bezplatné WiFi v obciach využijú úspešné samosprávy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) na zabezpečenie signálu predovšetkým v centrálnej zóne či na miestach, kde sa pohybuje najviac ľudí.


Niektoré obce však deklarujú záujem rozšíriť bezplatnú WiFi zónu na celé svoje územie.       

Starosta Vysokej Pri Morave Dušan Dvoran pre TASR priznal, že dotácia v rámci programu WiFi4EU zvýšila ambície, ktoré pri zavedení bezplatnej WiFi zóny v obci mali. "Je to impulz, aby sme nerobili len centrálnu časť, ale bezplatné pripojenie zaviedli v celej obci. Napokon prechádza cez nás cyklotrasa, chodia k nám cudzinci, určite to tak urobíme," uviedol.       

So širokým pokrytím ráta i Jozef Uhler, starosta bratislavských Jaroviec, jednej z troch bratislavských mestských častí, ktoré boli v prvej výzve programu WIFI4EU úspešné. "Keďže je to veľký príspevok, dokážeme prostredníctvom neho pokryť všetky významné verejné priestranstvá a budovy v obci – zastávky, kultúrny dom, ihrisko, zdravotné stredisko, možno aj školský dvor, tam ale, samozrejme, len v čase mimo vyučovania," informoval Uhler.       

Podľa Istvána Pomichala - starostu Tomášova, ďalšej samosprávy z Bratislavského kraja, ktorá príspevok EK získala, predstavuje možnosť zaviesť bezplatné WiFi veľký prínos. "Prístup k informáciám by mal byť čo najdostupnejší a niečo takéto by malo byť v každej obci," uviedol Pomichal, ktorý je presvedčený, že benefit si budú môcť obyvatelia Tomášova užívať už v prvom polroku 2019.       

Poslanec Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) za Stupavu Martin Smeja je rád, že i jeho mesto sa možnosťou využiť dotáciu EK zaradí medzi moderné mestá Európy, kde sú bezplatné WiFi zóny štandardom. "Samozrejme, všetko má svoje plusy a mínusy, aj teraz sa určite ozvú kritici, ktorí budú hovoriť, že deti budú zasa ešte viac pozerať do mobilov, ale treba to vnímať z tej pozitívnej stránky a toto je určite niečo, čo zlepší život v našich obciach a mestách," skonštatoval.       

Európska komisia (EK) koncom novembra (23. 11.) oznámila úspech prvej fázy žiadostí miest a obcí z členských krajín Európskej únie (EÚ) zapojiť sa do schémy WiFi4EU, čiže zriaďovania zón bezplatného WiFi signálu v centrách komunitného života, ako sú námestia, parky, knižnice či múzeá. Z celkového počtu 13.198 prihlášok bolo 252 zo Slovenska, exekutíva EÚ z nich vybrala 93 dedín, obcí, miest a mestských častí. V rámci BSK bolo úspešných celkovo 12 samospráv – Rovinka, Bratislava-Petržalka, Bratislava-Jarovce, Bratislava-Nové Mesto, Senec, Píla, Vysoká pri Morave, Stupava, Most pri Bratislave, Tomášov, Boldog, Budmerice.       

Každá obec získa poukážky v hodnote 15.000 eur a vďaka tejto poukážke bude môcť zaistiť technické vybavenie verejného internetu (routery, antény a podobne) na verejných priestranstvách vrátane mestských hál, verejných knižníc, múzeí, verejných parkov alebo námestí.       

Iniciatíva WiFi4EU bude pokračovať v najbližších dvoch rokoch ďalšími tromi fázami. 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.11.2017
Konferencia predstavila smart riešenia v bratislavskej župe
Bratislavský samosprávny kraj pod záštitou Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku zorganizoval 17. októbra konferenciu Bratislava Smart Region. Tá do bratislavského Vodárenského múzea priniesla tých najdôležitejších hráčov na poli smart riešení.
viac
14.07.2018
J.Krúpa:To, že má Bratislava 17 mestských častí, má svoju históriu i racionalitu
V reakcii na analýzu Inštitútu finančnej politiky Ministerstva financií SR upozorňujúcej na možnosti zefektívnenia samosprávy na území Bratislavy to uviedol predseda Regionálneho združenia mestských častí hlavného mesta SR Bratislavy (RZ MČ BA) Jozef Krúpa.
viac
18.02.2021
Mestské časti pripravujú kampane pre motiváciu ľudí sčítať sa
Sčítanie obyvateľov je jedinečnou príležitosťou vniesť poriadok a spravodlivosť do systému prerozdeľovania finančných zdrojov pre samosprávy. Zhodujú sa na tom bratislavské mestské časti.
viac
30.01.2023
Škôlky v mestských častiach budú stáť od 50 do 90 eur mesačne
Mestské časti hlavného mesta pristupujú k zvýšeniu poplatkov v materských školách, ktoré sú v ich zriaďovateľskej pôsobnosti. Poplatky za škôlky sa budú pohybovať od 50 do 90 eur mesačne na jedno dieťa.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %