Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
27.12.2018 03:35

Problémy v postojoch mladých ľudí k demokracii nepodceňujeme


Ilustračná snímka (ttsk)


Trnavská župa, v spolupráci s občianskym združením Living Memory, realizovala v mesiacoch november a december pilotný projekt „V totalitnej spoločnosti svoje šance nezlepšíš.“ Cieľom projektu, prostredníctvom inovatívnych metód vzdelávania, bol rozvoj demokratického občianstva žiakov stredných škôl.


„Ako zriaďovateľ našich stredných škôl hľadáme spôsoby, ako našim študentom ešte viac priblížiť myšlienky demokracie, slobody a tolerancie. Práve tento projekt, prostredníctvom zážitkového učenia, je jedným z nástrojov, ktorým sa to snažíme dosiahnúť,“ povedal Marek Neštický, podpredseda trnavskej župy, ktorý má vo svojom portfóliu aj spoluprácu s mimovládnym sektorom.

Témami prednášok boli napríklad nástup nacistického režimu k moci, podiel Slovenska na holokauste, Slovenské národné povstanie či nástup komunistického režimu. V rámci prednášok diskutovali so študentmi osobnosti verejného života ako napr. mládežnícky líder revolúcie, divadelný a filmový režisér, herec a riaditeľ Mestského divadla v Žiline Anton Šulík, Miroslav Lehký, signatár Charty 77, ktorý bol aktívne zapojený do tvorby a šírenia samizdatu, opakovane vyšetrovaný a sledovaný príslušníkmi ŠtB.

Ako doplnil M. Neštický, „musíme reagovať na myšlienky extrémizmu, xenofóbie a netolerancie, ktoré sú u časti mladých ľudí na vzostupe. Preto bude trnavská župa veľmi aktívna v tejto oblasti aj v najbližšom období.“

Autor: (ts-ttsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.01.2019
Župa otvorila už dvanáste centrum odborného vzdelávania
Stredná odborná škola dopravná v Martine získala ako ďalšia škola v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja označenie Centra odborného vzdelávania.
viac
19.03.2019
Bratislavská župa ako prvá spúšťa program pre stážistov
Trinásť stážistov má možnosť si vyskúšať prácu vo verejnej sfére. Bratislavský samosprávny kraj ako prvý spomedzi všetkých krajov spúšťa komplexný program pre stážistov. Ide o študentov stredných a vysokých škôl, ktorí svoju stáž začnú od 1. apríla 2019.
viac
28.06.2019
Župa ocenila najlepších študentov
ŽSK ocenil najlepších študentov. Sú úspešní nielen v škole, na súťažiach či olympiádach, ale organizujú aj dobrovoľnícke aktivity a dokázali pomôcť zachrániť to najcennejšie – ľudský život. Študenti a absolventi si prevzali ocenenie od županky Eriky Jurinovej v Sobášnom paláci v Bytči.
viac
18.05.2020
Výstavba jedálne na ZŠ na Ulici J. Bottu by mala trvať štrnásť mesiacov
Viac ako rok po tom, ako žiaci základnej školy (ZŠ) na Ulici Jána Bottu v Trnave prišli o možnosť stravovania, začína mesto v areáli školy s výstavbou novej jedálne s kuchyňou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %