Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
29.05.2019 04:25

Prof. Alexy: Nami vyvinuté bioplasty musia byť stopercentne biorozložiteľné


Ilustračná snímka


Bioplasty, ktoré vyvíjame, sú stopercentne ekologické počas užívania aj po likvidácii, - hovorí profesor Ing. Pavel Alexy, PhD., z Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.


- Sú vyrobené len z obnoviteľných nefosílnych polymérnych surovín a rozkladajú sa v bežnom mikrobiologicky aktívnom prostredí. Plus, samozrejme, spĺňajú mechanické a ďalšie úžitkové kritériá, známe z používania plastov. Rozhodne ich však treba odlíšiť od väčšiny súčasných bioplastov na trhu. Tie síce pravdepodobne v záujme rýchleho komerčného úspechu producentov boli na otvorený trh uvoľnené, ale v reálnom prostredí vykázali aj iné vlastnosti, ako výrobcovia deklarovali.

Týmito argumentmi reagoval prof. Alexy na otázku Obecných novín, ktorými podstatnými znakmi sa odlišujú jeho kolektívom vyvinuté bioplasty typu Nonoilen od tých, ktorých vlastnosti a zloženie v posledných týždňoch okrem iných podrobili kritike viacerí známi českí vedci a odborníci z envirorezortu. Pripomeňme, že bioplasty typu Nonoilen sú ako úžitkový vzor chránené v SR a jeho patent získali mnohé európske i ázijské krajiny.

Bioplasty bez akejkoľvek stopy po rope

- Nonoilen je vyrobený len z plastov pochádzajúcich z obnoviteľných zdrojov surovín a nie je v ňom ani najmenší podiel syntetických (ropných) plastov, - zdôrazňuje profesor. - Je stopercentne biorozložiteľný, v prírode nebude pretrvávať až stovky rokov ako „klasický“ plast. Vzhľadom na absentujúce syntetické aromatické štruktúry je nelogické predpokladať, že by sa jeho vplyvom počas rozkladu mohli tvoriť ftaláty, prípadne iné nebezpečné chemikálie, kvôli ktorým sú kritizované súčasné bioplasty, obsahujúce aromatické syntetické štruktúry. My biorozklad produktov z Nonoilenu testujeme nielen v laboratóriách, ale napríklad aj v kompostéroch, v záhradnom komposte a v iných reálnych podmienkach. Následne, na základe výsledkov, postupne upravujeme jednotlivé receptúry tak, aby Nonoilen nemohol spôsobovať podobné ťažkosti pri rozklade ako súčasné tzv. bioplasty.

Prečo sa nechceli ponáhľať s výrobou?

Firma, ktorá plánuje spustiť výrobu plastov z Nonoilenu začiatkom budúceho roka, nemienila svoj krok uponáhľať. „Od začiatku sme nechceli čo najrýchlejšie vyjsť s týmito materiálmi na otvorený trh hlavne preto, lebo ten nie je na takýto typ produktov pripravený a nemá mechanizmy na separáciu z neho vyrobených výrobkov a ich likvidáciu,“ dopĺňa prof. Alexy. „Naopak, postupujeme krok za krokom cestou tzv. uzatvorených closedloopsystémov (uzatvorených systémov), kde by výrobky z Nonoilenu boli plne pod kontrolou po celú dobu svojej životnosti, vrátane likvidácie z nich vzniknutého odpadu.“

Systém skúšajú v školskej jedálni v Pezinku

Zopakujme, že samotný systém výroby produktov z Nonoilenu ako náhrady za klasické plasty neoverujú odborníci iba v laboratóriu. „V týchto dňoch napríklad pripravujeme testovanie životaschopnosti niektorých našich nových produktov v školskej jedálni jednej pezinskej základnej školy,“ pokračuje Alexy. „Sme pritom schopní nastaviť zloženie Nonoilenových materiálov tak, aby boli napríklad poháre z nich vyrobené viacnásobne použiteľné v  reálnych podmienkach – vrátane ich vyčistenia v umývačkách riadu. Pritom po rozbití či polámaní sa naše biorozložiteľné materiály spracúvajú so zvyškami jedál rovnako bežným spôsobom ako všetok bioodpad z jedálne.“

Podobne skúšajú aj fólie

- Podobne rozbiehame aj projekt výroby fólií z Nonoilenu, - hovorí profesor Alexy. - Prvé aplikácie overujeme v uzatvorených systémoch, pričom odpad ostáva pod kontrolou a  bude sa recyklovať alebo kompostovať v súlade s prijatými pravidlami. Ak by som mal ešte raz zhrnúť všetky naše kroky na tomto poli zavádzania výroby produktov z Nonoilenu, potom zjednodušene možno povedať, že náš vývoj bol a je postavený na základe hľadania len plne ekologických riešení v reálnej manipulácii a spracovaní použitého bioplastu počas aj po jeho životnosti – bez kompromisov vedúcich k poloekologickým riešeniam.

Autor: (p


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.10.2017
Špička digitálneho sveta už o pár týždňov v Bratislave
Na prihlásenie projektov do súťaže Cena ITAPA 2017 ostáva posledných pár dní.
viac
27.06.2018
Presadia sa slovenské patenty vynálezov medzi plastmi?
Dva vynálezy, ktoré podali vedci Slovenskej technickej univerzity (STU) pod vedením prof. Pavla Alexyho z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie v Bratislave, predurčujú nimi navrhnuté postupy vývoja dvoch generácií bioplastov k prielomu výroby plastov vo svete.
viac
02.09.2021
Covid rozhodol: prvé tony bioplastu Nonoilen vyrobia v Nitre v 2. polroku 2022
Na otázky Obecných novín odpovedal autor objavu stopercentného bioplastu Nonoilen profesor Pavol Alexy zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Ozrejmuje, prečo sa výroba jeho prvých tisícok ton granulátov nespustila na Slovensku už v roku 2020.
viac
31.01.2022
Na Stavebnej fakulte STU v Bratislave vznikne Katedra UNESCO
Na Stavebnej fakulte Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave zriadia Katedru UNESCO pre obnovu architektonického dedičstva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %