Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
17.10.2017 10:40

Projekt obnovy hradov predĺžia o ďalšie tri roky


Ilustračná snímka: (tasr)


Od roku 2011 ministerstvo kultúry na projekt vynaložilo vyše 4 milióny eur, v tomto roku to bolo približne 800 000 eur.


Minister kultúry Marek Maďarič sa 21. septembra za prítomnosti zástupcov obce Jasenov, Krajského pamiatkového úradu Prešov a Vihorlatského múzea oboznámil s postupom rekonštrukčných prác pri stabilizácii ruín Jasenovského hradu. Rekonštrukčné práce sú financované v rámci projektu obnovy hradov s pomocou nezamestnaných, na ktorom spolu s Ministerstvo kultúry SR participuje Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Minister vyjadril spokojnosť s postupom prác na Jasenovskom hrade, ktorý sa dvíha z ruín aj vďaka štátnej dotácii z rezortu kultúry a refundácii miezd nezamestnaných, ktorí tu našli sezónnu prácu. „Považujeme tento projekt za úspešný, preto sme ho už v roku 2014 predĺžili do roku 2017 a takisto ho v tomto roku predĺžime na ďalšie tri roky. Projekt je zmysluplný nielen v obnove záchrany tých ruín, ale aj v tom, že sa vytvárajú pracovné miesta pre dlhodobo nezamestnaných. Ak v roku 2011 sa začínalo a boli dvaja žiadatelia, tak tento rok je už 39 žiadateľov. My sme dokonca rozšírili tú možnosť nielen na hradné ruiny, ale aj na historické parky. A tento rok napríklad bolo vytvorených vyše 600 takýchto sezónnych miest pre dlhodobo nezamestnaných, ktorí pracujú nielen na záchrane týchto jasenovských, ale aj iných hradných ruín,“ povedal M. Maďarič.

Od začiatku celoslovenského projektu v roku 2011 bolo na tento účel z dotačného programu ministerstva kultúry Obnovme si svoj dom (podprogram 1.4 – Obnova historický parkov a architektonických areálov) vyčlenených takmer 4,3 mil. eur. Tieto finančné prostriedky mohli úspešní žiadatelia využiť najmä na prípravnú a projektovú dokumentáciu, reštaurátorské práce, obnovu nosných aj nenosných konštrukcií a jednotlivých súčastí objektov, na materiálne a technické zabezpečenie obnovy ako aj na honorár pre koordinátora pamiatkovej obnovy.

Posledné štyri roky sa počet rekonštruovaných objektov v rámci projektu pohybuje ročne okolo štyridsiatky. Okrem Jasenova sa pracuje napríklad na hradoch v Lietave, Uhrovci, Revišti, Brekove, Kapušanoch, Zborove, Vinnom, Šariši a ďalších.

Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny z prostriedkov Európskeho sociálneho fondu vyčlenilo doteraz na projekt vynaložilo sumu takmer 10,7 mil. eur. Určené boli na úhradu miezd, odvodov a ďalších výdavkov spojených s nezamestnanými. V minulom roku bolo do projektu zapojených 601 ľudí bez práce (tohto roku očakávame podobné číslo), spolu od začiatku projektu ich je už viac ako 3000.

Celá táto obnova sa začala v roku 2011, keď bolo založené Združenie na záchranu Jasenovského hradu. A v týchto rokoch 2009, 2010, 2011 boli prvé práce zamerané na obnovu exteriéru, čiže čistenie od náletových drevín. Až v tom roku 2012 to bol prvý rok, kedy prebiehal projekt s ministerstvom kultúry na záchranu tejto národnej kultúrnej pamiatky. A od roku 2012 je to už šiesty rok. Štandardne sme mali po 20 ľudí a v tomto roku máme 30 ľudí po prvý raz," uviedla pre TASR starostka Jasenova Lucia Sukeľová. V tomto roku dostali z ústredia práce na zamestnancov 130 000 eur a z rezortu kultúry 18 000 eur.

Obecné noviny č. 39-40/2017

Autor: (Zdroj: mksr, tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.06.2016
Na obnove hradu Čabraď sa pracuje už 20 rokov
Už niekoľko víkendov odpracovali tento rok dobrovoľníci na obnove hradu Čabraď v okrese Krupina.
viac
26.09.2016
Projekt obnovy hradov zamestnal v tomto roku 602 uchádzačov o prácu
Do národného projektu "Zapojenie nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva“ sa v tomto roku zapojilo 39 zamestnávateľov, ktorí vytvorili 602 pracovných miest. Informovala o tom hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR ) Jana Lukáčová.
viac
30.12.2020
Na obnovu podhradia je potrebná dohoda obce s vlastníkmi stánkov
Ak sa samospráva obce Krásnohorské Podhradie v okrese Rožňava nedohodne s majiteľmi zostávajúcich dvoch stánkov v podhradí Krásnej Hôrky, Slovenské národné múzeum (SNM) v nasledujúcich rokoch zrekonštruuje iba samotný hrad, ale jeho podhradie nie.
viac
20.02.2021
Hrad Šášov zažil v roku 2020 rekordnú sezónu
Zrúcaninu hradu Šášov navštívilo v roku 2020 rekordné množstvo turistov, povedal to predseda Združenia na záchranu hradu Šášov Rastislav Uhrovič. Pri obnove hradu si pochvaľuje najmä štátny projekt zapojenia nezamestnaných, ktorý je však aktuálne v ohrození.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %