Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
28.06.2017 11:22

Projekt Tatranskí rytieri podnieti školákov k ochrane prírody


Víťazi si v utorok 27. júna 2017 na slávnostnom odovzdávaní v Demänovskej doline prevzali z rúk organizátorov ceny, počas celého dňa sa tiež zapájali do workshopov, tvorivých dielní či vedomostného kvízu. Na snímke deti počas slávnostného odovzdávania cien. Snímka zdroj: (tasr, Romana BUGANOVÁ).


Do celoslovenského environmentálneho projektu Tatranskí rytieri zameraného na zvyšovanie ekologického povedomia žiakov a študentov sa zapojilo takmer 350 tried z celého Slovenska. Víťazi si v utorok (27. 6.) na slávnostnom odovzdávaní v Demänovskej doline prevzali z rúk organizátorov ceny.


V priebehu školského roka deti usilovne pracovali na rôznych ekologických aktivitách, čo ich viedlo k ochrane a zveľaďovaniu životného prostredia okolo seba. Prihlásené triedy museli splniť dve povinné súťažné aktivity. "V prvej si mohli zvoliť umelecký výtvor, krátke audiovizuálne dielo alebo realizovateľný projekt," povedala Anna Bieliková z projektu Tatranskí rytieri. Druhou povinnou aktivitou bola Eko hliadka, na základe ktorej sa vydali do prírody, obce či mesta a pripísali si body za vyčistenie alebo skrášlenie okolia.      

Odborná porota vybrala nakoniec 11 víťazných tried, ktoré získali okrem vecných cien i pobyty v Tatrách. "V kategórii umelecký výtvor porotu zaujala originalita a kreativita víťazných výtvorov. Mimoriadnu cenu získala Spojená škola z Novej Bane. V kategórii audiovizuálneho diela sme ocenili, že videá až hraničili s dokumentaristikou, boli skutočne prepracované. Triumfovalo napokon Evanjelické gymnázium z Tisovca, ktoré ukazovalo návrat svišťa na Muránsku planinu. Za najlepšie navrhnutý realizovateľný projekt si školský areál skrášli Základná škola z Rejdovej," doplnila Bieliková.      

"Počas celého roka prebiehali na našej škole rôzne aktivity. Maľovalo sa, tvorilo sa, upratovalo sa a skrášľovalo. Na konci sme navrhli realizovateľný projekt. Nakoľko máme pri škole nevyužitú plochu, chceli by sme tu vytvoriť edukačno-relaxačnú zónu s bylinkovou záhradkou, okrasnou skalkou a paletovým sedením," ozrejmila Jozefína Romoková, zástupkyňa riaditeľky na Základnej škole Rejdová.      

Ekologický projekt Tatranskí rytieri podporil najväčší prevádzkovateľ horských stredísk v Nízkych a Vysokých Tatrách, akciová spoločnosť Tatry mountain resorts. Hlavným dôvodom je podľa obchodno-marketingového riaditeľa spoločnosti Františka Šoltisa pocit zodpovednosti voči životnému prostrediu a prírode. "Vážime si ten dar, že môžeme podnikať uprostred prírody. Chceme, aby to čo dnes budujeme, ostalo aj ďalším generáciám a takémuto postoju chceme naučiť aj tých, ktorí to raz po nás prevezmú," skonštatoval.      

V prvom ročníku Tatranských rytierov sa projektu zúčastnilo najviac školákov zo Žilinského, Prešovského a Košického kraja. Postupne sa zapájali do čistenia priestorov svojej školy, niektorí dokonca zrekonštruovali autobusovú zastávku, vyčistili park, vysadili kvety, pomáhali obnoviť sysľovisko a podobne. Do povinných súťažných aktivít v rámci kategórie „Príroda nám, my prírode“ prišlo celkom 175 výtvarných diel, 43 audiovizuálnych videí a 17 realizovateľných projektov.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.01.2017
SAŽP vyhlásila ďalší ročník súťaže ProEnviro pre škôlkarov i študentov
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) v Banskej Bystrici vyhlásila XII. ročník súťaže o najlepší environmentálny projekt organizovaný školou ProEnviro.
viac
05.04.2017
Do súťaže Zelený objektív sa zapojilo 300 chlapcov a dievčat
Už 16. ročník výstavy s názvom Zelený objektív sa uskutoční v najbližších dňoch v Lesníckom a drevárskom múzeu (LDM) vo Zvolene. Tak ako každý rok aj teraz je súčasťou aktivít zameraných na Apríl – mesiac lesov.
viac
02.05.2017
V jedálničku našich detí by mali pribudnúť ryby a strukoviny
Myslí si to olympijský víťaz v chôdzi Matej Tóth, ktorý sa stal tvárou projektu o zdravom životnom štýle "Hravo ži zdravo". Už po šiestykrát mapoval životný štýl piatakov základných škôl po celom Slovensku. Najúspešnejších účastníkov čakal Matej Tóth vo Vysokých Tatrách s tréningovým prekvapením.
viac
25.12.2017
Priatelia Zeme ocenili obce s najlepšími výsledkami v odpadovom hospodárstve
Už piaty krát boli vyhlásení víťazi „3Z – Znižuj, Znovupoužívaj, Zrecykluj“ – súťaže samospráv o najlepší pokrok a výsledky dosiahnuté v odpadovom hospodárstve.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %