Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
05.11.2017 03:13

Projekt Z náručia poznania upútal najmladších


Ukážky prác.


„Veď toto je lepšie ako tablet“. Táto veta dolnokubínskeho škôlkara bola azda najlepšou pochvalou za všetko úsilie, ktoré sprevádzalo prípravu a realizáciu projektu Z náručia poznania.


Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja otvorila v septembri svoje priestory pre už druhý ročník cyklu tvorivých dielní.

Do projektu sa zapojili Materské školy č. 3 a č. 7 v meste Dolný Kubín. Tvorivé dielne viedli členky Klubu výšivky a ručných prác, ktorý pracuje pri stredisku už trinásty rok. Na prvých stretnutiach seniorky pospomínali na svoje detské časy a aké to bolo, keď boli malé. Priniesli nástroje, s ktorými dnes deti už nemajú možnosť sa stretnúť v domácnostiach. Vysvetlili i význam slov, ktoré sa dnes už bežne nepoužívajú. Na oplátku im deti zaspievali, zarecitovali a zatancovali – to, čo sa naučili v materskej škole.

Ďalšie stretnutia boli už kreatívne a inšpiratívne. Chytiť ihlu, navliecť nitku, prišiť gombík, či vyšívať na látku bolo pre mnohých predškolákov niečo nové. Potom skúšali uháčkovať malý náramok a vytvoriť brmbolec. Najbližšie pre deti bola práca s papierom a lepom. Točenie malých valčekov z papiera, metódou ktorá sa nazýva quilling a následné prilepenie na kartón podľa vlastnej fantázie. Anna Sivčáková zo Zákamenného, jedna z lektoriek, im ukázala aj dekupáž – servítkovú techniku, ktorou si môžu vyzdobiť pohár alebo vytvoriť obrázok na stenu.

Tvorivé stretnutia budú pokračovať v novembri tvorivou dielňou na zdobenie medovníkov, kde lektorom bude Peter Kováčik z Námestova, výstavou prác detí a senioriek – výsledkov projektu, v priestoroch Oravského kultúrneho strediska od 7. 11. do 21. 11. a následnou výstavou v materských školách bude projekt ukončený. Aktivity boli založené na princípoch medzigeneračnej solidarity, prenose nakumulovaných zručností, životného poznania a skúseností. Podujatie bolo realizované s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.

 

Autor: (Magdaléna ŠTAJEROVÁ, OKS).


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.11.2016
Vianoce na Orave v podobe ľudového jarmoku, výstavy i zvykoslovného programu
Podoby vianočných sviatkov ožijú na Orave tento rok v decembri v troch podobách.
viac
09.03.2017
Divadelný marec v Žilinskom kraji
Okrem širokého spektra výstav, prednášok, besied, tvorivých dielní či súťaží a iných podujatí si kultúrne inštitúcie v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja pripravili v marci program aj pre divadelných nadšencov.
viac
12.12.2017
Vianočné obdobie na Orave spríjemní rozmanitý program
Tak ako každý rok, aj tento podčiarkne vianočnú atmosféru na Orave séria podujatí Oravského kultúrneho strediska, organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.
viac
23.06.2020
Oravské kultúrne stredisko pre deti pripravilo letný tvorivý tábor
Divadlo, hudbu, remeslá i súťaže zažijú deti v dennom letnom tvorivom tábore, ktorý pre ne pripravilo Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %