Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
07.05.2018 01:00

Projektové zámery, ktoré majú napomôcť ekonomickému prerodu hornej Nitry


Ilustračná snímka


Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) spustil v druhej polovici marca zber projektových zámerov na transformáciu regiónu hornej Nitry formou dotazníka na všetkých úrovniach. Termín, do ktorého bolo potrebné zámery na župu predložiť, bol 30. apríl 2018.


V stanovenom termíne prišlo na Úrad Trenčianskeho samosprávneho kraja viac ako 80 projektových zámerov. Medzi predkladateľmi mali zastúpenie podnikateľské subjekty, miestne samosprávy, mimovládne organizácie aj samotný Trenčiansky samosprávny kraj. Na proces zberu zámerov v najbližších dvoch mesiacoch nadviaže verejné vyhodnotenie projektov, vrátane diskusie s predkladateľmi. „Cieľom je vybrať nosné projekty, ktoré sa stanú prioritou prevypracovanie Akčného plánu transformácie. Hľadať budeme aj možné zdroje financovania ostatných projektov,“ vysvetlila vedúca Odboru regionálneho rozvoja Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja Martina Lamačková.

Paralelne s výberom prioritných projektov je v procese prípravy aj samotný Akčný plán transformácie regiónu hornej Nitry. K predloženým zámerom ešte pribudnú projekty jednotlivých ministerstiev Slovenskej republiky, a to ministerstva dopravy a výstavby, ministerstva hospodárstva, ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu, ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny a ministerstva životného prostredia. S procesom transformácie úzko súvisí aj otázka dobudovania cestnej infraštruktúry. „V prvom rade je to rýchlostná cesta R2 a prepojenie Považia shornou Nitrou smerom do Žiaru nad Hronom, a tiež cesta R8. Dôležitú úlohu zohrávajú aj železnice, vďaka ktorým by bolo možné za pomoci malých investícií prepojiť Prievidzu s Trenčínom a Nitrou,“ vysvetlil trenčiansky župan Jaroslav Baška.

S predloženými projektovými zámermi sa oboznámia aj členovia Pracovnej skupiny pre prípravu a implementáciu Akčného plánu transformácie regiónu horná Nitra, a to 14. mája 2018 na pôde Úradu podpredsedu vlády Slovenskej republiky pre investície a informatizáciu.

 

Autor: (ts-tsk-Lenka Kukučková)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.12.2017
Na hornej Nitre chcú vytvoriť akčný plán pre región
Prvé pracovné stretnutie zvolali na 10. januára 2018 do Prievidze. Jeho cieľom bude v spolupráci s partnermi vytvoriť akčnú radu, ktorá bude aktívne pracovať na príprave plánu.
viac
29.03.2018
Župa pracuje na Akčnom pláne transformácie pre hornú Nitru
Trenčiansky samosprávny kraj zbiera projektové zámery, ktoré majú napomôcť ekonomický prerod hornej Nitry, pri čom spolupracuje s miestnou samosprávou aj s regionálnym združením miest a obcí, ktoré najlepšie poznajú región a jeho potreby.
viac
18.10.2018
Na tvorbe Akčného plánu transformácie regiónu horná Nitra pracuje tím expertov
Na pôde Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja v Trenčíne sa v stredu 17. októbra 2018 stretli členovia Pracovnej skupiny pre prípravu a implementáciu Akčného plánu transformácie regiónu horná Nitra, zástupcovia Slovenskej akadémie vied a ďalších zainteresovaných strán.
viac
14.06.2019
Akčný plán hornej Nitry schválilo Zastupiteľstvo TSK s pripomienkami
Akčný plán transformácie hornej Nitry má po novom počítať i so zriadením regionálneho fondu pre podporu malého a stredného podnikania. Po novom by tiež mali dostať prioritu pozemkové úpravy v okresoch hornej Nitry.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %