Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
10.11.2016 11:00

Proti čiernym skládkam pomôžu nové fotopasce


Fotopasca.


Do boja proti čiernym skládkam nasadí liptovskomikulášska a žilinská samospráva fotopasce.


Od novej techniky si radnica sľubuje zefektívnenie zápasu s pôvodcami čiernych skládok. Od začiatku roka sa mesto Liptovský Mikuláš zbavilo približne troch desiatok čiernych skládok, čím odstránilo viac ako 84 ton komunálneho odpadu. "Celkovo stálo odstraňovanie skládok v tomto roku 17-tisíc eur, pričom značnú časť z tejto sumy, až 12 500 eur, tvorí vypratanie kotolne za materskou školou na Komenského ulici.

"Bola to zdedená agenda z minulosti," uviedla hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková. Magistrát sa, podľa nej, dlhodobo snaží riešiť nielen dôsledky, ale aj príčiny vzniku čiernych skládok. "Naším zámerom je prispieť k zlepšeniu životného prostredia a tiež skrášleniu priestorov, kde skládky vznikajú. Často sú to miesta v blízkosti obytných súborov či miesta s frekventovaným výskytom chodcov. Musíme sa však zamerať na prevenciu tvorenia skládok prostredníctvom fotopascí a osvety," skonštatoval zástupca primátora Ján Bonko s tým, že s prevenciou začínajú už v materských a základných školách.

"Osvetu šírime aj prostredníctvom mesačníka a kampane Separáčik, naša mestská polícia či sociálny odbor pôsobia osvetovo prostredníctvom letákov v problémových komunitách," doplnila Mária Lošonská z oddelenia životného prostredia, ktoré podáva žiadosti na získanie externých zdrojov na odstránenie čiernych skládok. 

Obyvatelia metropoly stredného Liptova môžu dnes legálne umiestniť odpad v dvoch mestských zberných dvoroch, a to na Podtatranského a Okoličianskej ulici. Problém s vandalizmom a čiernymi skládkami je celoslovenský problém a teda neobchádza ani Žilinu. Keďže vedeniu mesta a určite aj jeho obyvateľom záleží na prostredí, v ktorom žijú, dochádza k nákupu nových fotopascí. Žilinské fotopasce dokážu zachytiť každý pohyb a zachytený objekt vedia odoslať na e-mail alebo na mobil. Nepotrebujú napojenie na elektrickú sieť, sú vodovzdorné a vydržia aj mrazy. Môžu byť upevnené na stĺpe alebo podstavci či priviazané na strome. Dokážu nahrávať každý pohyb, 24 hodín, 7 dní v týždni, mnoho týždňov bez prestávky. Fotopasce tak majú prispieť k lepšiemu objasneniu priestupkov. Ďalšie fotopasce má mesto v pláne dokúpiť podľa potreby.

 

Autor: (tasr, čor)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.12.2016
Do likvidácie čiernych skládok investovala Považská Bystrica 60 000 eur
Na likvidáciu čiernych skládok vynaložilo mesto Považská Bystrica v tomto roku približne 60.000 eur. Mestu sa aj s podporou Envirofondu podarilo zlikvidovať jednu z najväčších čiernych skládok v miestnej časti Horný Moštenec.
viac
13.04.2017
Posolstvo čistého životného prostredia sa šíri netradičným spôsobom
Na Námestí Andreja Hlinku boli v pondelok, 10. apríla 2017, umiestnené dva veľkokapacitné kontajnery naplnené odpadom. Aj takýmto nevšedným spôsobom chcú upozorniť na znečistené životné prostredie aktivisti z Občianskeho združenia GO SPACE spoločne s mestom Žilina.
viac
10.09.2020
Radnica riešila v auguste 140 pripomienok od občanov
Nitrianska radnica riešila v priebehu augusta 140 pripomienok od občanov. Vo väčšine prípadov sa týkali čistoty, životného prostredia či komunikácií.
viac
10.12.2020
Z mestských lokalít odstránili vyše 200 ton nelegálneho odpadu
Mesto Liptovský Mikuláš dalo odstrániť 204 ton nezákonne umiestneného odpadu z lokality Hlboké, Priemyselnej, Vrbickej ulice a štrkopieskov. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %