Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
27.07.2018 07:30

Putovná výstava Príbehy 20. storočia dorazí do Lučenca


Príbehy 20. storočia - ilustračný výrez plagátu


Výstava Príbehy 20. storočia pokračuje po turbulenciách v Rimavskej Sobote vo svojej púti po Slovensku. Tentokrát dorazí do mesta Lučenec, kde budú Príbehy 20. storočia od pondelka 30. júla 2018 nainštalované na viacerých miestach v centre Lučenca.


Jednotlivé časti výstavy si návštevníci budú môcť pozrieť pred budovou Divadla B. S. Timravy. Podujatie sa uskutoční v rámci sprievodného programu Dní mesta Lučenec. Vďaka úsiliu a ochote spoluorganizátorov výstavy: občianskeho združenia YOUNG FOLKS LC a predstaviteľov mesta Lučenec, ju okoloidúci budú mať možnosť preskúmať do nedele 26. augusta 2018, kedy z Lučenca výstava opäť poputuje ďalej do Revúcej.

Expozícia zachytáva formou krátkych citátov príbehy obyčajných občanov, ktorí sa stali hrdinami našej pamäti národa. Na štyroch panelových vežiach sa okoloidúci budú môcť zoznámiť s príbehmi štrnás- tich ľudí, ktorí prežili totalitné režimy na vlastnej koži. Patrí k nim aj príbeh vojenského pilota, plukov- níka Imricha Gablecha (1915 - 2016), ktorý so skupinou letcov uletel z územia niekdajšieho Sloven- ského štátu, aby spoločne bojovali proti nacistom. Ďalší z panelov patrí napríklad Valérii Slezákovej (1923), ktorá prežila koncentračné tábory v Osvienčime a Birkenau, či Štefánii Lorándovej (1919 – 2012), ktorá výrobou falošných dokladov zachránila stovky ľudí.

 Výstava zároveň motivuje ľudí, ktorých krátke citáty týchto osobností zaujmú, aby si vyhľadali ich kompletné príbehy spracované dokumentaristami Post Bellum SK z pohodlia domova v elektronickej databáze Post Bellum www.memoryofnations.eu. Nájdu tam i stovky ďalších podobných osudov, pí- saných pohnutými dejinami 20. storočia. Výstava si tak kladie za cieľ snahu prebudiť záujem o našu spoločnú históriu skrz výpovede priamych svedkov čias totalitných režimov.

 Všetky príbehy boli zaznamenané v rámci projektu Príbehy 20. storočia, ktorý je jednou z hlavných aktivít neziskovej organizácie Post Bellum SK.

„Vyhľadávame a dokumentujeme príbehy pamätníkov dôležitých udalostí minulého storočia. Našou snahou je osloviť čo najviac ľudí, ktorí si pamätajú a nechcú zabúdať na nedemokratické režimy minulého storočia. Na ich príčiny aj následky,“ hovorí riaditeľka organizácie Sandra Polovková.

 „Po problémoch, ktorým čelila výstava a organizátori v Rimavskej Sobote, sme považovali za správne vyjadriť priateľské gesto a tomuto projektu dať podporu. Sme radi, že môžeme v Lučenci túto výstavu hostiť a veríme, že všetci Lučenčania si ju so záujmom prezrú a oboznámia sa s minulosťou práve cez výpovede konkrétnych ľudí, ktorí prežili totalitné režimy na vlastnej koži,“ dodáva za občianske zdru- ženie YOUNG FOLKS LC hlavný koordinátor Ivan Siláči.

 Výstava je realizovaná v projekte "Bez pamäti niet identity", ktorý ako hlavný partner podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

 

 

Autor: Martin Hnát, Post Bellum SK


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.09.2019
V Synagóge v Lučenci sprístupnia výstavu bojovníkov terakotovej armády
V obnovenej Synagóge v Lučenci sprístupnia v sobotu výstavu Terakotová armáda - odkaz prvého cisára.
viac
26.11.2019
Tribečské múzeum predstavuje premeny Vianoc v priebehu 20. storočia
Premeny vianočných sviatkov v priebehu 20. storočia prezentuje výstava, ktorú môžu vidieť návštevníci Tribečského múzea v Topoľčanoch. Výstava je zapožičaná z Vlastivedného múzea v Galante, autorkou scenára je Izabela Danterová.
viac
25.09.2020
Unikátne stroje Leonarda da Vinci si môže verejnosť pozrieť v lučeneckej Synagóg
Viac ako 40 replík strojov, náčrtov a diel geniálneho umelca prináša výstava Stroje Leonarda da Vinci, ktorá je od nedele 20. septembra verejnosti prístupná v lučeneckej Synagóge.
viac
08.05.2021
Tekovské múzeum predstavuje príbehy ľudí, ktorí prežili 2. svetovú vojnu
Tekovské múzeum v Leviciach v spolupráci s občianskym združením Post Bellum pripravilo netradičnú výstavu s názvom Po 2. svetovej vojne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %