Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
03.04.2017 01:23

Rača radikálne odmieta zámer letiska M. R. Štefánika


Letisko M. R. Štefánika v Bratislave.


Vo februári prišla na mestskú časť Rača žiadosť o stanovisko, v ktorej Letisko M. R. Štefánika deklaruje zámer pristúpiť ku komplexnej rekonštrukcii vzletovej a pristávacej dráhy (VPD) 13-31 smerujúcej na Raču.


Vzhľadom na konfiguráciu dráhového systému letiska je však podľa letiska takáto rekonštrukcia nemožná bez obmedzenia prevádzky až na niekoľko mesiacov. Aby sa prevádzka letiska zachovala v plnej miere, uvažuje letisko nad výstavbou novej dráhy, ktorá má byť paralelná s existujúcou dráhou v smere na Raču vo vzájomnej vzdialenosti 400 metrov a nakoniec utlmením dráhy smerujúcej na Ivanku pri Dunaji.

„V konečnom dôsledku teda letisko navrhuje zámer vybudovať okrem existujúcej dráhy smerom na Raču ešte jednu paralelnú, inými slovami, všetky lety, ktoré odlietajú a prilietajú na medzinárodné bratislavské letisko, by využívali dráhu smerujúcu na Raču, s čím samozrejme kategoricky nesúhlasíme,“ povedal na margo predloženého zámeru starosta Rače Peter Pilinský. „Račania si už aj v súčasnosti užívajú s lietadlami nad ich hlavami dosť na to, aby sa počet preletov zvýšil na dvojnásobok. Predložený zámer by mal extrémne negatívny dopad na životné prostredie a kvalitu života našich obyvateľov. Nehovoriac o tom, že predložený návrh umiestnenia novej vzletovej a pristávacej dráhy paralelnej s existujúcou 13-31 v osovej vzdialenosti 400 metrov ani nie je v súlade s územným plánom Hlavného mesta SR, ani s Územným plánom regiónu – Bratislavský samosprávny kraj. V oboch územných plánoch je možnosť vybudovania novej dráhy spomínaná len ako územná rezerva. O to viac nás prekvapuje, že tento zámer už podporilo Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky,“ dodal račiansky starosta, ktorý plánuje hľadať podporu mestských ako aj župných poslancov, takisto aj u kandidátov na nového župana.

Letisko M. R. Štefánika pritom už v minulom roku časti oboch dráh v rámci každoročnej údržby rekonštruovalo, pričom na jeseň kvôli oprave dráhy v smere na Ivanku pri Dunaji smerovali všetky lety na Raču. „Samozrejme, že počas potrebných rekonštrukcií sme ochotní krátkodobo znášať zníženú kvalitu života. Ale aby sa to stalo konečným riešením a Račania mali trpieť dvojnásobok vzlietajúcich a pristávajúcich lietadiel priamo nad ich domami, s tým kategoricky nesúhlasíme,“ uzavrel Peter Pilinský.

 

Autor: (Eva MIKLÁNKOVÁ, hovorkyňa starostu MČ Rača)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.06.2016
Rača upozorňuje na riziko vzniku požiarov, obáva sa situácie z minulého roku
Mestská časť Rača chce v súvislosti s horúčavami vystríhať obyvateľov Rače a návštevníkov okolitých vinohradov a lesov pred požiarmi, ktoré sa po minulom roku stali mementom pre všetkých Račanov.
viac
02.02.2017
Bratislava uviedla do skúšobnej prevádzky prvú SMART lavičku
V stredu (1. februára) bola za účasti primátora Bratislavy Iva Nesrovnala a námestníčky primátora Ľudmily Farkašovskej na Primaciálnom námestí oficiálne uvedená do prevádzky prvá „inteligentná lavička“ v Bratislave, ktorá bude v testovacej prevádzke tri mesiace.
viac
27.10.2020
Verejnosť najviac zaujal projekt oddychovej zóny vo Veľkom Šariši
Ľudia z celého Slovenska hlasovaním rozhodli o projekte, ktorý získal v rámci grantového programu Šariš ľuďom prémiu. Ide o projekt oddychovej zóny vo Veľkom Šariši a obnovy včelstva.
viac
12.03.2021
Zdravie ľudí ohrozujú nebezpečné skládky odpadu
Na Slovensku sa skládkuje dvojnásobok odpadu v porovnaní s európskym priemerom a štát nemá nastavený účinný systém kontroly prevádzkovateľov jednotlivých skládok. Za ostatných desať rokov objem skládkovaného odpadu stále rástol a to v priemere 3,5 % ročne na každého obyvateľa.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %