Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
09.07.2019 10:30

Ráczkert pri Vodárenskej veži po revitalizácii opäť slúži verejnosti


Vodárenská veža v Komárne. Ilustračná snímka: komárno.sk


Oddychový park v blízkosti Vodárenskej veže v Komárne, známy ako Ráczova záhrada či Ráczkert, po rokoch opäť slúži verejnosti. Mesto Komárno ho revitalizovalo, pribudli nové fitness prvky, lavičky i odpadkové koše.


Celková výška investície dosiahla 50-tis. eur, podstatnú časť financií poskytlo mesto zo svojho rozpočtu.       

„Primárnym cieľom bolo premeniť Vodárenskú vežu a jej okolie na príjemnú, aktívnu oddychovú zónu, ktorá sa naplní oddychujúcimi dôchodcami a rodinami,“ povedal primátor Béla Keszegh.       

Dominantu Komárna, 28 metrov vysokú vežu postavenú v roku 1902, môžu návštevníci obdivovať aj večer. „Súčasťou revitalizácie bolo večerné osvetlenie Vodárenskej veže aj inštalácia kamerového systému na zaistenie bezpečnosti. V uplynulých dňoch bola dokončená aj obnova priľahlého chodníka, čo značne uľahčuje prístup k tejto oddychovej zóne,“ uviedol Keszegh.       

Ružová záhrada Ráczkert bola kedysi domovom futbalu v Komárne. Na tomto mieste pred 119 rokmi odštartovala história tunajšieho futbalu, čo pripomína pamätná tabuľa. Na trávniku domáceho KFC si zahrali futbalisti z Ferencvárosu, MTK Budapešť či Viedne. Vodárenská veža je postavená v duchu dobového romantizmu, celkový objem nádrže je 500 kubických metrov. Vežový vodojem je najstarší svojho druhu na území západného Slovenska a je udržiavaný v prevádzkyschopnom stave ako 500-kubíková rezerva v prípade poruchy vodárenského systému.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.12.2017
V Komárne obnovili radničnú vežu
Počas jesenného obdobia dostala radničná veža - príbytok komárňanského husára - nový zovňajšok. Oprava bola potrebná už aj z toho hľadiska, že situácia naokolo bola životu nebezpečná, nakoľko opadávala omietka. 
viac
25.01.2018
Pokračuje obnova strechy kasárenskej budovy
V nadchádzajúcom jedenapolročnom období môže Komárno počítať s finančnou pomocou vo výške viac ako pol milióna eur na pokračovanie opravy strechy kasárenskej budovy v Pevnosti.
viac
18.02.2020
Komárňanská pevnosť bude zvečnená na nulovej zberateľskej eurobankovke
Mesto Komárno sa v tomto roku zapojí do konceptu turistických nulových eurobankoviek, ktorých zámerom je zviditeľnenie pamiatok.
viac
12.11.2020
Gotický palác na hrade Ľubovňa by chceli sprístupniť už budúci rok
Ľubovnianske múzeum chce gotický palác na hrade Ľubovňa sprístupniť verejnosti už budúci rok. V súčasnosti tam realizujú konzervačné práce, odborné reštaurovanie kamenných ostení a portálov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %