Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
03.08.2016 08:20

Radnica čaká na námety obyvateľov, ako vylepšiť mesto


Námestie sv. Michala v Hlohovci.


Mesto Hlohovec začína s prípravou budúcoročného rozpočtu. Rozhodnúť o tom, na čo sa použije časť finančných prostriedkov, majú možnosť samotní Hlohovčania prostredníctvom portálu ideasity.sk a participatívneho rozpočtu.


Projekt IdeaSiTy – Nápady pre mesto, ktorý mesto Hlohovec spustilo v septembri 2015, dáva obyvateľom príležitosť prispieť námetmi na zlepšenie v jednotlivých oblastiach života v meste. Rozhodovať o ich realizácii bude rovnako verejnosť hlasovaním, najlepšie hodnotené s reálnym odhadom nákladov budú zaradené do rozpočtu mesta. Informovala o tom hovorkyňa Hlohovca Zuzana Hrinková Siebenstichová.       

Aktuálne sa na webovej stránke nachádzajú podnety na osadenie brány do zámockého parku, na dočasné využitie nefunkčnej fontány na hlavnom námestí ako veľkorozmerný kvetináč, spevnenie cestičky vedúcej na železničnú stanicu Leopoldov či vydanie zákazu na osádzanie reklám na majetku mesta. Ďalšie návrhy je možné posielať do 30. septembra.       

Druhou možnosťou je participatívny rozpočet, ktorý dáva priestor pre čo najväčšiu občiansku angažovanosť a spoluúčasť pri spravovaní vecí verejných. Princípy maximálnej transparentnosti, prístupnosti a zrozumiteľnosti sú podľa Hrinkovej Siebenstichovej jeho základným predpokladom. Na realizáciu projektov občanov, ktoré vyjdú ako najlepšie z verejného hlasovania, mesto vyčlení v rozpočte samostatnú čiastku.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.06.2016
Verejnosť rozhodne o podpore komunitných projektov sms hlasovaním
Z dovedna 18 menších projektov na zveľadenie komunitného života v Partizánskom budú môcť Partizánčania vybrať sms hlasovaním tie, ktoré samospráva mesta podporí dotáciou zo svojho rozpočtu.
viac
18.07.2016
Šaľa podporí z občianskeho rozpočtu dva projekty
Šalianska radnica podporí dva projekty z občianskeho, takzvaného participatívneho rozpočtu. Mesto na tento účel vyčlenilo 5000 eur.
viac
10.04.2017
Neváhaj a pošli svoj návrh projektu aj ty!
Participatívny rozpočet Trenčianskej župy ti pomôže zhmotniť nápady.
viac
16.03.2020
Stredoškoláci z Trnavského kraja majú vlastné participatívne rozpočty
Po podpore občianskych aktivít i dotáciách pre mestá a obce sa Trnavský samosprávny kraj (TTSK) rozhodol spustiť pilotný projekt participatívneho rozpočtu (PR) pre stredné školy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %