Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
18.03.2019 02:00

Radnica dopláca za reštituované byty niekoľko tisíc eur mesačne


Evanjelický dom v Trnave.


Trnavskej radnici sa nepodarilo v zákonnej lehote do konca roka 2016 poskytnúť bytovú náhradu všetkým nájomníkom reštituovaných bytov, a tak aktuálne musí uhrádzať ich majiteľom rozdiel medzi regulovaným a komerčným nájomným.


Ide o desať bytov, za jeden sa mesačný doplatok podľa rozlohy pohybuje od 250 eur do 600 eur.       

Na rok 2019 je v rozpočte mesta na riešenie otázky reštituovaných bytov vyčlenených 180 000 eur, vlani to bolo 25 000 eur. Ide predovšetkým o bytové jednotky v evanjelickom dome na Hlavnej ulici, ktorý vlastí cirkevný zbor evanjelickej cirkvi a. v. Zbor má v pláne rekonštrukciu objektu, zatiaľ čaká na odsťahovanie nájomníkov. Podľa hovorcu radnice Pavla Tomašoviča bol na tento účel určený obytný blok na sídlisku Linčianska na Golianovej 3, o čom rozhodlo mestské zastupiteľstvo ešte v novembri 2016. Mesto vtedy deklarovalo, že obnova daného paneláka by mala byť ukončená do konca roka 2017. Teraz je podľa Tomašoviča aktuálny termín júl 2019.

Omeškanie spôsobila podľa radnice skutočnosť, že na začiatku nebolo možné zohnať v Trnave byty, ktoré by zodpovedali podmienkam na získanie dotácie od Ministerstva dopravy a výstavby SR, čo chcelo mesto využiť. "Po rozhodnutí, že na bytové náhrady sa použijú byty z rekonštruovaného bytového domu, bolo potrebné cez verejné obstarávanie hľadať zhotoviteľa projektu, projekt vyhotoviť, dať odsúhlasiť, hľadať zhotoviteľa prác, následne požiadať o dotáciu a potom začať s rekonštrukciou," uviedol hovorca pre TASR.       

Teraz realizácia prebieha, ako doplnil, podľa harmonogramu výstavby. „Celkové náklady stavby sú vyčíslené na 938 821 eur, ministerstvo dopravy poskytlo mestu dotáciu 242 200 eur,“ informoval hovorca. K tomu treba pripočítať sumu za kompenzáciu rozdielu v nájomnom.       

Nájomníkov v reštituovaných bytoch v Trnave bolo pôvodne viac, išlo celkovo o dve desiatky žiadateľov, bývajúcich  na Ulici Andreja Žarnova, Kalinčiakovej, Štefánikovej a Hlavnej ulici. Niektorým sa medzitým podarilo nájsť náhradné bývanie aj individuálne.       

Evanjelický dom bol postavený v roku 1928 ako rozsiahly funkcionalistický objekt s prevádzkami na prízemní a bytmi na poschodiach. Išlo o byty vyššieho štandardu, niektoré mali aj zimnú záhradu i tzv. izbu pre slúžku. Príchodom komunizmu prešli pod správu mesta, a to ich prideľovalo ako tzv. štátne byty. Po zmene režimu bol majetok vrátený cirkvi, ktorá však v zmysle zákona nemohla od nájomníkov žiadať komerčné nájomné. Nájomníci odtiaľ dostanú na Golianovej podľa počtu osôb v domácnosti jedno-, dvoj- a v jednom prípade štvorizbový byt.         

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.12.2017
Zlučovanie základných škôl s materskými bude v Trnave pokračovať
Prvé zlučovanie základných škôl s materskými sa uskutočnilo v Trnave ešte v roku 2013. V procese zlučovania bude Mesto Trnava pokračovať od 1. februára 2018.
viac
27.05.2020
Klientske centrum a pokladnica mestského úradu budú otvorené dlhšie
Klientske centrum a pokladnica Mestského úradu (MsÚ) v Trnave budú otvorené každý pracovný deň od 8.00 do 16.00 h. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.
viac
23.07.2020
Zamestnanci radnice menia každú stredu kanceláriu za park
Kanceláriu v dolnokubínskej radnici menia úradníci raz týždenne za vysunuté pracovisko v Parku Martina Kukučína. Každú stredu až do konca leta poskytnú pracovníci mestského úradu obyvateľom administratívnu pomoc so žiadosťami a rôznymi dokumentmi.
viac
09.08.2022
Na budove mestského úradu je nainštalovaný nový externý defibrilátor
Na mestskom úrade vo Vrábľoch bol umiestnený prvý verejný automatický externý defibrilátor. V prípade potreby bude prístupný každému, kto bude poskytovať prvú pomoc.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %