Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
12.05.2017 05:44

Redikaňä otvorí cez víkend pastiersku a salašnícku sezónu


Snímka zdroj: (zazriva.com, Jozef JURÍK).


V mikroregióne terchovskej doliny otvoria už túto nedeľu (14.5.) pastiersku a salašnícku sezónu podujatím s názvom Ovčärske obyčäje - Redikaňä v Zázrivej.


Zamerané je najmä na zachovanie tradícií spojených s dedičstvom valaskej kolonizácie a kultúry.      

"Redik, v zázrivskom nárečí redikaňä, je jarné vyháňanie oviec na pastviny a sťahovanie salaša spojené s rôznymi dávnymi zvykmi a obradmi," informoval Peter Madigár, koordinátor projektu. Podujatie budú sprevádzať ukážky bačovského remesla, dojenia oviec, výroby syra a ďalších ľudových remesiel a zručností ako sú kováčstvo, zvonárstvo či rezbárstvo.      

Tradičné salašníctvo na Slovensku je podľa organizátorov dedičstvom dávnej valaskej kolonizácie, ktorá od 15. storočia ovplyvnila kultúru i krajinný ráz v celých Karpatoch. "Podujatie je bezplatne prístupné širokej verejnosti, pripravené budú ochutnávky jedál z baraniny a ovčie výrobky," dodal.      

Aktivita sa koná v rámci projektu Trasa Valašskej Kultúry, ktorý je v rámci cezhraničnej spolupráce spolufinancovaný Európskym fondom regionálneho rozvoja. Jeho cieľom je vybudovanie spoločnej trasy cezhraničným územím zameranej na prezentáciu a zachovávanie spoločného dedičstva valaskej kolonizácie, rozvoj ovčiarstva, salašníctva, regionálnych produktov a starostlivosti o krajinu a turizmus.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.03.2017
Výstavu venovali zosnulému etnografovi Jánovi Podolákovi
Výstavu „Valaská kolonizácia ... samostatne a pritom spoločne“ venovali zosnulému etnografovi Jánovi Podolákovi. Výsledkom projektu „Spoločne bez hraníc“ je aj 24 kusov výstavných bannerov, pojednávajúcich o rozmanitých prejavoch valaskej kolonizácie v pohraničných oblastiach Slovenska a ČR.
viac
30.03.2017
Čipka Myjavskej pahorkatiny sa zapísala medzi poklady kultúrneho dedičstva SR
Reprezentatívny zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska sa začiatkom marca 2017 rozšíril o Tylovú paličkovanú čipku Myjavskej pahorkatiny.
viac
03.04.2017
Veľkonočné trhy na Námestí SNP obohatia aj Potulky mestom
Banskobystrické Námestie SNP ožije 4. apríla veľkonočnými trhmi, čo je predzvesťou obdobia Veľkej noci, ktorá je v kresťanstve najdôležitejším cirkevným sviatkom.
viac
19.07.2019
Návštevníkov 19. ročníka Bačovských dní neodradilo ani vrtošivé počasie
Aj keď počasie svojimi výkyvmi vytrvalo skúšalo trpezlivosť návštevníkov i organizátorov, spokojní napokon odchádzali z Malatinej všetci. V sobotu 13. júla sa pre nepriaznivé počasie program presunul z amfiteátra do kultúrneho domu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %