Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
06.07.2017 01:12

Regióny môžu žiadať o peniaze na zlepšenie dodávok vody a jej čistenie


Ilustračná snímka: (int).


Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR vypísalo novú eurofondovú výzvu, ktorá je zameraná na zlepšenie zásobovania pitnou vodou, čistenie odpadových vôd a kanalizáciu. Vyčlenených je 55 miliónov eur. Informovala o tom dnes Zuzana Peiger Ačjaková z MPRV.


"Náš rezort má vo svojej kompetencii okrem poľnohospodárstva aj rozvoj vidieka a toto poslanie napĺňame aj touto novou výzvou. Naším cieľom je zvýšiť podiel obyvateľstva so zlepšeným zásobovaním pitnou vodou, odvádzaním a čistením odpadových vôd verejnou kanalizáciou bez negatívnych dopadov na životné prostredie," uviedla šéfka MPRV Gabriela Matečná.      

"Táto výzva je zaradená do programu s názvom Integrovaný regionálny operačný program (IROP). Má prispieť k zlepšeniu kvality života a zabezpečiť udržateľné poskytovanie verejných služieb regiónov, miest a obcí," vysvetlil generálny riaditeľ sekcie programov regionálneho rozvoja MPRV Marek Mitošinka. Ide o výzvu v rámci prioritnej osi Zlepšenie kvality života v regiónoch s dôrazom na životné prostredie. Investičnou prioritou je investovanie do sektora vodného hospodárstva s cieľom splniť požiadavky Európskej únie v oblasti životného prostredia.      

K dispozícii je 55 miliónov eur pre všetky kraje okrem Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). Medzi oprávnené aktivity sú zaradené rekonštrukcia prívodov vody, vodovodných sietí, objektov a zariadení verejného vodovodu, rekonštrukcia stokovej siete, objektov a zariadení verejnej kanalizácie v obciach, budovanie verejných vodovodov, budovanie verejných kanalizácií a budovanie a rekonštrukcia čistiarní odpadových vôd, rekonštrukcia existujúcich vodárenských zdrojov podzemných vôd, intenzifikácia existujúcich vodárenských zdrojov a budovanie nových vodárenských zdrojov podzemných vôd.      

O finančné prostriedky sa môžu uchádzať obce, združenia obcí, vlastníci verejných vodovodov, verejných kanalizácií a právnické osoby oprávnené na podnikanie v oblasti verejných vodovodov a verejných kanalizácií. Minimálna ani maximálna výška príspevku nie sú stanovené.      

Výzva je vyhlásená vo forme otvorenej výzvy, ktorej uzavretie nastane vyčerpaním finančných prostriedkov na to vyčlenených. Uzavretie prvého hodnotiaceho kola je 26. septembra 2017 a druhého kola 22. decembra 2017. Ďalšie hodnotiace kolá budú uzatvárané spravidla v trojmesačnom intervale do vyčerpania alokácie.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.04.2016
Dotácie kraja podporia aktivity ekonomického rozvoja vidieckych oblastí
Mestá a obce v bratislavskom regióne i mestské časti Bratislavy budú môcť Bratislavský samosprávny kraj (BSK) požiadať o dotácie, ktoré majú podporiť ekonomický potenciál vidieckych oblastí kraja.
viac
27.08.2017
Ministerstvo zjednodušilo podmienky výzvy na prístup k pitnej vode
Ministerstvo vnútra SR ako sprostredkovateľský orgán pre časť operačného programu Ľudské zdroje zjednodušilo podmienky výzvy na podporu prístupu k pitnej vode.
viac
16.01.2018
Štatút MAS získalo v TSK dvakrát viac združení
Do regiónov v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) by tak vďaka MAS- kám (Miestnym akčným skupinám) malo prúdiť väčšie množstvo financií z eurofondov.
viac
02.08.2021
Rezort regionálneho rozvoja pomôže v regiónoch zlepšiť prístup k pitnej vode
Slovenské regióny potrebujú viac investovať do kvality vzdelávania, životného prostredia a moderných služieb. Potrebujú však vyriešiť aj akútne problémy s prístupom k pitnej vode, kanalizačnou a cestnou infraštruktúrou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %