Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
02.10.2019 03:15

Regióny žiadajú prezidentku o nepodpísanie novely zákona


Prezidentský palác, ilustračná snímka (tasr)


Iniciatíva Cesty pre Slovensko žiada v apelujúcom liste prezidentku SR, aby nepodpísala nové znenie zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov. Pridáva sa tak k tlaku združenia krajov SK8 a Únie miest Slovenska na zastavenie novely zákona o zvýšení nezdaniteľnej časti základu dane.


Napriek početným protestom regiónov bola novela zákona o zvýšení nezdaniteľnej časti základu dane v Národnej rade schválená významnou ústavnou väčšinou. Nové znenie zákona zvyšuje nezdaniteľnú časť základu dane z aktuálneho 19,2 násobku na 21 násobok životného minima, čo priemerne zarábajúcemu človeku ušetrí na daniach každý mesiac 5 eur. Regióny však zdôrazňujú, že im toto opatrenie každoročne okreše rozpočty spolu o 150 miliónov eur a trpieť tým bude každý jeden občan žijúci na Slovensku.

Iniciatíva Cesty pre Slovensko uznáva nutnosť znižovania daňovo-odvodového zaťaženia, ale nestotožňuje sa s formou riešenia, ktorú Most-Híd zvolilo. „Mrzí nás, že pri koncepcii zákona predkladatelia podľa všetkého nezohľadnili budúce spoločenské potreby,“ píše v apelujúcom liste prezidentke SR Ondrej Lunter ako zástupca iniciatívy. Novela zákona spôsobí dieru v rozpočtoch krajskej samosprávy vo výške 44,7 mil. eur, mestám a obciam ubudne približne 100 miliónov eur ročne.

V ostrom kontraste s okliešťovaním samosprávnych rozpočtov je prehlbujúca sa demografická kríza a s tým súvisiaca potreba rozširovať infraštruktúru sociálnych služieb. Už niekoľko rokov totiž kapacity sociálnych služieb starajúcich sa o seniorov nepostačujú – v roku 2014 na miesto v zariadeniach pre seniorov a špecializovaných zariadeniach čakalo 1983 čakateľov, v roku 2017 sa toto číslo vyšplhalo až na 7511. Bez snahy o zvrátenie aktuálneho trendu bude čakateľov do týchto zariadení o 10 rokov vyše 20 000. „Zaviazali sme sa postarať sa o každého občana a sme odhodlaní zabrániť scenáru, v ktorom toho nebudeme schopní. Potrebujeme kapacity sociálnej starostlivosti navyšovať a preto nedovolíme, aby nám na úkor tohto cieľa zákonodarca zásadným spôsobom ukrojoval z rozpočtu,“ prízvukujú predstavitelia iniciatívy.

Finančná zodpovednosť za vládne opatrenia, akým je napríklad aj tohtoročný zákon o obedoch zadarmo, či rekreačné poukazy, často končí práve na pleciach samospráv. Samosprávy zdôrazňujú, že na realizáciu týchto opatrení im však zákonodarca nevyhradzuje primerané prostriedky a teraz im z nich navyše i uberá. Opierajú sa aj o Európsku chartu miestnej samosprávy, ktorú Slovensko ratifikovalo v roku 1999. Podľa tejto charty majú mať „miestne orgány... v rámci hospodárskej politiky štátu právo na primerané vlastné finančné zdroje, s ktorými môžu voľne disponovať v rámci svojich právomocí“ a tieto finančné zdroje majú byť „úmerné kompetenciám, ktoré im ukladá ústava alebo zákon“. Dôsledky novely zákona pocítia skrz chýbajúce finančné prostriedky na základné služby všetci občania. Iniciatíva vyjadruje nádej, že prezidentka vezme tieto skutočnosti na vedomie a zákon vráti do parlamentu.

Autor: Ondrej Lunter, podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja, zástupca iniciatívy Cesty pre Slovensko


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.06.2019
Župa by zvýšením nezdaniteľnej časti dane stratila 5 miliónov, chýbali by školám
Prijatie novely zákona o zvýšení nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka, ako ho v súčasnosti predložila v NR SR skupina poslancov, by pre Bratislavský samosprávny kraj (BSK) znamenalo stratu príjmov na úrovni 5 miliónov eur ročne.
viac
04.07.2019
Partizánske nesúhlasí s novelou o dani z príjmov, očakáva výpadok príjmov mesta
Samospráva Partizánskeho zásadne nesúhlasí s novelou zákona o dani z príjmov, ktorú do parlamentu predložili poslanci z klubu Mosta-Híd. Novelizácia legislatívy podľa nej spôsobí ďalšie zadlžovanie krajiny, ako i výpadok príjmov pre samosprávy.
viac
10.09.2019
Predseda ZMOS sa listom obrátil na poslancov parlamentu pôsobiacich v samospráve
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa listom obrátil na členov parlamentu, ktorí pôsobili, alebo pôsobia v samospráve. Dôvodom je novela zákona o dani z príjmu a fakt, že na základe svojho pôsobenia v samospráve veľmi dobre vedia, čo sa môže diať.
viac
18.09.2019
ÚMS vyzve prezidentku Z. Čaputovú, aby nepodpísala novelu zákona o dani z príjmu
Únia miest Slovenska požiada prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala novelu zákona o dani z príjmu z dielne poslancov strany Most-Híd vedených Bélom Bugárom, ktorú dnes schválila Národná rada SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %