Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
19.04.2018 02:47

Regióny získajú financie na rozvoj sociálnej infraštruktúry


Ilustračná snímka


Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV SR) vyhlásilo výzvu na predkladanie projektových zámerov na podporu poskytovania nových a existujúcich sociálnych služieb a opatrení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately v zariadeniach na komunitnej úrovni.


Do regiónov poputujú financie pre poskytovateľov sociálnych služieb, sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Určené sú na rekonštrukciu existujúcich i výstavbu nových objektov, investície do materiálno-technického vybavenia či zvýšenie energetickej hospodárnosti. Celkovo je z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) vyčlenených z fondov EÚ 72,36 milióna eur pre všetky kraje na Slovensku. Určené sú na:

- Podporu kvalitných sociálnych služieb, opatrení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately v regiónoch.

- Namiesto anonymných inštitucionálnych foriem komunitné centrá rodinného typu.

„Nie každý má to šťastie, že môže žiť v dobrých sociálnych podmienkach. Úlohou štátu je v ťažkých životných situáciách svojim občanom podať pomocnú ruku. Aj za pomoci zdrojov z Európskej únie spúšťame pre regióny možnosť získať financie na rozvoj sociálnej infraštruktúry," uviedla vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná.

„Základným princípom výzvy je podpora vzniku nových a existujúcich sociálnych služieb a opatrení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately v zariadeniach na komunitnej úrovni. Laicky povedané, podporujeme investície do malých komunitných zariadení rôzneho druhu, čím budeme naprieč celým Slovenskom zvyšovať kvalitu týchto služieb,“ vysvetľuje Marek Mitošinka, generálny riaditeľ sekcie programov regionálneho rozvoja MPRV SR.

Oprávnenými aktivitami sú rekonštrukcia, rozširovanie a modernizácia stavebných objektov, zriaďovanie a výstavba nových stavebných objektov, investovanie do materiálno-technického vybavenia zariadení a opatrenia na zvýšenie energetickej hospodárnosti budov. Oprávnenými žiadateľmi sú najmä mestá, obce, samosprávne kraje a nimi zriadené organizácie, poskytovatelia sociálnych služieb, resp. akreditované mimovládne a neziskové organizácie, to podľa toho či ide o sociálne služby alebo sociálnoprávnu ochranu detí a sociálnu kuratelu. Výzvu pripravilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v spolupráci s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

„Popri poľnohospodárstve, potravinárstve a lesníctve je rozvoj regiónov dôležitou súčasťou agendy ministerstva,“ vysvetlila ministerka Gabriela Matečná. „Zásadným spôsobom sme naštartovali čerpanie eurofondov na regionálny rozvoj. Kým na začiatku volebného obdobia boli vyhlásené iba dve výzvy, k dnešnému dňu je to 20 výziev za viac ako miliardu eur. Z celkovej alokácie 1,738 mld. eur táto suma predstavuje viac ako 60 %. Integrovaný regionálny operačný program (IROP) je nielen úspešný eurofondový operačný program, ale aj príklad transparentnosti a zapojenia samotných regiónov do rozhodovania.“

Obecné noviny č. 15-16/2018

Autor: (Zdroj: mprv)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.01.2018
Malých farmárov podporí agrorezort piatimi miliónmi eur
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) vyhlásilo výzvu na podporu malých farmárov. Chce tak pomôcť malým poľnohospodárom pri štarte podnikateľskej činnosti a rozvoji rastlinnej aj živočíšnej výroby v krajine.
viac
27.12.2018
Výzva neverejných poskytovateľov sociálnych služieb primátorom a starostom
Sociálne služby sa financujú z troch zdrojov. Zo štátneho rozpočtu cez MPSVR SR sa poskytuje zariadeniam na základe ich žiadosti príspevok na poskytovanie služby podmienenej odkázanosťou.
viac
27.10.2020
Spoznajte oblasti neziskového sektora: Sociálne služby a sociálna pomoc
Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti prináša ďalšie krátke kapitoly o všeobecne prospešných oblastiach neziskového sektora na Slovensku, ktoré zadefinoval Zákon o registri teraz sa zameraním na sociálne služby a sociálna pomoc.
viac
19.04.2021
NSK vlani podporil projekty na ochranu rodiny sumou 40 000 eur
Nitriansky samosprávny kraja (NSK) vlani poskytol 40 000 eur na ochranu detí a rodín, ktoré sa ocitli v kríze.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %