Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
02.09.2016 11:28

Rekonštrukcia ušetrí mestu vyše stotisíc eur ročne


Celková ročná úspora pre mestskú kasu po rekonštrukcii predstavuje 106-tisíc eur.


Liptovskomikulášska radnica získala maximálnu výšku príspevku na projekt zníženia energetickej náročnosti objektu mestského úradu, takmer dva milióny eur. V súčasnosti už v plnom nasadení pracujú stavbári na rekonštrukcii.


„Budovu postavili v 80. rokoch minulého storočia a jej hospodárnosť má značné rezervy. Je možné vo veľkej miere ich znížiť práve stavebnými úpravami, ako je komplexná obnova obálky budovy,“ uviedol autorizovaný inžinier Ján Hlina. Malo by sa tak stať prostredníctvom zateplenia obvodového plášťa minerálnou vlnou v odvetrávanej fasáde, zateplením plochej strechy, odizolovaním stropu nevykurovaného suterénu od vykurovaného prvého nadzemného podlažia. „Po týchto úpravách opäť vyregulujeme vykurovací systém,“ priblížil. Vzhľadom na technické, konštrukčné a funkčné nároky obvodového plášťa, ktorý tvorí odvetraná fasáda, nebolo možné zachovanie pôvodného materiálu, ktorým bol mramor z bulharského sídla Vraca, nesený na hliníkovom rošte. Stavbári musia celú konštrukciu nahradiť a prispôsobiť novo navrhovanej obálke budovy, ktorá zabráni významným tepelným stratám. „Nový obklad je navrhnutý keramický, čím ušetríme energiu a minimalizujeme údržbu, zároveň adekvátne esteticky nahradíme pôvodný obklad. Architektonické stvárnenie a kompozícia fasád zostane zachovaná,“ zdôraznil J. Hlina.

Ďalším významným miestom spotreby elektrickej energie je pôvodné osvetlenie. Operačný program Kvalita životného prostredia, z ktorého je možné čerpať financie, vyžaduje aj zníženie emisií, ktoré pri spotrebe energie vznikajú. Tým sa otvorila otázka a zároveň potreba naprojektovať obnoviteľný zdroj energie. Ako najefektívnejší zdroj sa ukázali fotovoltaické panely, ktoré budú mať plochu 80 m² a môžu vyprodukovať 10 MWh elektrickej energie ročne.

Hlavnými pozitívami je šetrenie finančných prostriedkov mesta, na základe energetického auditu sa mesto dostáva až na úsporu 52 %. Budova sa zo súčasného zatriedenia v energetickej certifikácii z triedy, keď je „budova energiou plytvajúca“ dostane do triedy „nízkoenergetická“.

Primátor Ján Blcháč pripomenul, že celková ročná úspora pre mestskú kasu po rekonštrukcii predstavuje 106-tisíc eur. Rekonštrukcia by mala byť ukončená do mája 2017.

 

Autor: (čapč)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.06.2016
Handlová bude mať nové vozidlo na zber a separáciu odpadu
Zefektívnenie triedeného zberu odpadu v meste by malo priniesť obstaranie nového vozidla s rotačným systémom lisovania, ktoré samospráva plánuje zakúpiť.
viac
10.10.2017
Desiatky miliónov eur pôjdu na opatrenia proti suchu na Slovensku
Návrh opatrení na zmiernenie následkov sucha v podobe akčného plánu s názvom H2odnota v krajine pripravilo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR. Súhrn najdôležitejších bodov predstavil dnes na tlačovej konferencii minister životného prostredia László Sólymos.
viac
01.08.2020
Predĺženie termínu na vydanie rozhodnutia v rámci 31. výzvy OPKZP
Oznam o zmene lehoty Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky ako Sprostredkovateľského orgánu pre Operačný program Kvalita životného prostredia na vydanie rozhodnutia o žiadosti o poskytnutie NFP v rámci 31. Výzvy.
viac
02.08.2021
Výzva na budovanie verejných kanalizácií, ČOV a výstavbu verejných vodovodov
Ministerstvo životného prostredia SR ako riadiaci orgán pre Operačný program Kvalita životného prostredia oznamuje, že dňa 30. 7.2021 bola zverejnená 69. výzva na predkladanie žiadostí o NFP zameraná na budovanie verejných kanalizácií, čistiarní odpadových vôd a súbežná výstavba verejných vodovodov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %