Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
13.10.2018 04:50

Revitalizácia Námestia slobody pokračuje v plnom prúde


Ilustračná snímka (mmb)


Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal dnes spolu so zástupcami OZ Dobré m(i)esto založenou HB Reavis kontroloval priebeh prác revitalizácie Námestia slobody. Aktuálne končí druhá etapa, v rámci ktorej na námestí pribudlo workoutové ihrisko, pobytové trávniky so závlahou a lokálne sa upravila dlažba.


 Do úplného ukončenia tejto etapy pribudne záhon zelene a nové stromy.

„Na Námestí slobody sme od minulého roka odviedli kus práce, ktorý je už viditeľný. Upraviť tak veľký verejný priestor si vyžaduje čas, financie a námahu. Som rád, že sa nám spolu s partnerom podarilo spojiť všetky tieto tri atribúty a Námestie slobody, ktoré je jedným z najdôležitejších verejných priestorov, bude po dlhých rokoch zanedbávania zrekonštruované a poskytne Bratislavčanom a návštevníkom mesta miesto pre aktívnu formu oddychu,“ informoval primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal po kontrolnom dni.

V rámci druhej etapy revitalizačných prác bolo na Námestí slobody vysadených 5 000 m2 trávnikov so závlahou, 3 600 m2 vymenených betónových povrchov a vybudované nové workoutové ihrisko vrátane úpravy jeho okolia. Do samotného ukončenia revitalizácie hlavné mesto vybuduje na námestí záhon zelene so 6 stromami na mieste bývalých schodov, vysadí 20 nových stromov a  opraví dlažbu vo vnútornom okruhu fontány.

„Sme radi, že naše občianske združenie Dobré miesto pomáha revitalizovať tento rozsiahly verejný priestor. Výsledky prác už sú viditeľné, okrem závlahy a nových trávnikov sa budeme momentálne venovať budovaniu nového zeleného záhonu a výsadbe viac ako 20 stromov. Nová zeleň spríjemní námestie a prinesie nové tienisté plochy, čo je pri rozsahu priestoru v lete potrebné. Paralelne pracujeme na spracovaní projektovej dokumentácie k rekonštrukcii fontány, ktorá prejde štandardným schvaľovacím procesom,“ dodáva Jakub Gossányi, šéf developmentu v HB Reavis Slovakia.

Po ukončení tejto etapy sa začne tretia etapa, ktorou je rekonštrukcia fontány Družba. Pôjde o finančne, technicky a časovo náročnú opravu, ktorá je naplánovaná v priebehu budúceho roka. Aktuálne architektonické štúdio v koordinácii s hlavným mestom a OZ Dobré m(i)estom založeným spoločnosťou HB Reavis už pracujú na projektovej dokumentácii, ktorá určí spôsob rekonštrukcie.

Na Námestí slobody sú po novom umiestnené aj informačné tabule, ktoré usmerňujú najmä pohyb psov. Mesto sa rozhodlo pre model západoeurópskych metropol a vyčlenilo pre nich priestor. „V tejto súvislosti chcem poprosiť verejnosť, aby tieto usmernenia dodržiavala a aj takýmto spôsobom spoločne s nami udržiavala námestie. Pevne verím, že Námestie slobody bude postupne vyhľadávaným miestom pre relax, šport či piknik,“ dodal primátor.

Autor: (ts-mmb-Zuzana Onufer)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.05.2017
V Bratislave začínajú s revitalizáciou Námestia slobody
Hlavné mesto začína s revitalizáciou Námestia slobody. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal podpísal zmluvu o spolupráci s mestskou časťou Staré Mesto a občianskym združením Dobré m(i)esto, založeným Nadáciou HB Reavis, ktoré v spolupráci s mestom zabezpečí potrebné práce pri revitalizácii územia.
viac
19.10.2017
Námestie slobody rozžiaria lampióny
Už po tretíkrát ožije Námestie slobody kultúrou. V piatok 20. októbra hlavné mesto pozýva od 18. do 20. hodiny rodičov s deťmi, žiakov aj mládež do tohto priestoru, ktorý bude v tento večer lákať svetlom z cca 100 lampiónov. Rozsvietená bude aj fontána Družba, ktorá je dominantou námestia.
viac
15.11.2017
Mesto predstavilo víťazný návrh revitalizácie Námestia slobody
Hlavné mesto v spolupráci s partnermi HB Reavis a mestskou časťou Staré Mesto predstavili verejnosti výsledky ideovej architektonicko-urbanistickej a krajinárskej súťaže „Revitalizácia Námestia slobody“.
viac
16.08.2023
Fontána na Námestí slobody nie je podľa RÚVZ určená na kúpanie sa
Kúpanie alebo osviežovanie sa vodou z fontány Družba na Námestí slobody v Bratislave je na vlastné riziko a zodpovednosť. Uviedli to z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave s tým, že nespĺňa základné hygienické požiadavky na umelé kúpaliská.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %