Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
10.01.2018 11:33

Prezident SR A. Kiska prijal zástupcov ZMOS na tradičnom novoročnom stretnutí


Snímka: (red-st)


Prezident poďakoval samosprávam za ich prácu, obzvlášť preto, lebo práve ony vedia, čo trápi obyvateľov. "Dôvera vložená do vás je veľká a želám, aby ste ju znova a znova menili a transformovali na fungujúcu samosprávu slúžiacu všetkým obyvateľom," skonštatoval A. Kiska.


„Pri vstupe do nového roka máme možnosť stretnúť sa s Vami a krátko bilancovať uplynulý rok a úprimne hovoriť o očakávaniach, s ktorými vstupujeme do Nového roku 2018“, povedal v úvode svojho príhovoru k predstaviteľom samospráv A. Kiska.

Najväčšiu pozornosť si podľa neho vyžaduje sociálna oblasť a školstvo. V prvom prípade by mali samosprávy tento rok vyvíjať tlak na riešenie dlhodobého financovania viacerých sociálnych služieb, od starostlivosti o deti až po zabezpečovanie dôstojných podmienok pre seniorov. V prípade školstva treba pozornosť venovať predovšetkým základným školám, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti miest a obcí a od ktorých závisí pevnosť základov vedomostí a schopností ďalších generácií. "Žiaľ, odkedy som prezidentom, menoval som už štyroch ministrov školstva, čo nepomáha riešeniu kopiacich sa dlhodobých problémov vzdelávania a výchovy detí," dodal A. Kiska.

Pri tohtoročných komunálnych voľbách sa podľa neho treba poučiť z minuloročných volieb do vyšších územných celkov. “Chcel som vás poprosiť, poučme sa trocha zo župných volieb. Nachádzajte spojencov, vyskúšajte spájať demokratické sily spolu," vyzval vo svojom príhovore prezident predstaviteľov mestských a obecných samospráv z celého Slovenska. V prípade, ak sa takéto spojenia nájsť nedokážu, nemala by sa podľa neho počas predvolebného súboja šíriť nenávisť a hnev a slovenská spoločnosť by sa nemala polarizovať. "Stále vidíme v našej najvyššej politike veľa hnevu, nenávisti a chcem vás poprosiť, aby komunálne voľby také neboli. Aby komunálne voľby boli skutočne súťažou dobrých nápadov, dobrých myšlienok. Poukazovaním toho, čo ste dosiahli a čo chcete dosiahnuť," zdôraznil Kiska.

Predseda ZMOS Michal Sýkora v úvode svojho príhovoru povedal, že prijatie vníma ako pokračovanie v novoročnej tradícii, na ktoré predstavitelia samospráv vždy prichádzajú v nádeji. „Pri vstupe do nového roka máme možnosť stretnúť sa s Vami a krátko bilancovať uplynulý rok a úprimne hovoriť o očakávaniach, s ktorými vstupujeme do Nového roku 2018. Veľmi nás teší, že Združenie miest a obcí Slovenska akceptujete ako stabilného a zodpovedného sociálneho partnera, za ktorého nehovorí len veľká a stabilná členská základňa, ale aj dôslednosť pri presadzovaní oprávnených požiadaviek samosprávy.

Dnes, okrem členov Rady ZMOS, sú prítomní na stretnutí s Vami aj primátori okresných miest. Obrazne, ale aj fakticky sú tu zástupcovia miestnej územnej samosprávy z celého Slovenska. V tom je nielen pestrosť našej organizácie, ale aj rozmanitosť pohľadov na život v našej krajine.  Aby som bol presnejší z 2 929 miest a obcí je členom ZMOS 2 782.“

Zároveň zdôraznil, že samospráva sa za obdobie svojho fungovania osvedčila a preukázala, že je jednou z kľúčových podmienok demokracie a dôležitým predpokladom slobodného štátu. „Môžem konštatovať, že máme za sebou štvrťstoročie, v ktorom sa miestna územná samospráva osvedčila a preukázala, že je jednou z kľúčových podmienok demokracie a dôležitým predpokladom slobodného štátu. A to by malo  patriť  k národným záujmom  Slovenskej republiky“.

Blížiace sa komunálne voľby predseda ZMOS vníma ako zavŕšenie štvorročného volebného obdobia samospráv. A je na obyvateľoch, či sa rozhodnú pre kontinuitu, alebo pre zmenu a akú tvár získa dané mesto, obec či mestská časť. Zároveň ho teší, že prezident akceptuje ZMOS „ako stabilného a zodpovedného sociálneho partnera, za ktorého nehovorí len veľká a stabilná členská základňa, ale aj dôslednosť pri presadzovaní oprávnených požiadaviek samosprávy," dodal Sýkora.

V závere svojho príhovoru M. Sýkora zaželal A. Kiskovi, jeho blízkym, rodine aj spolupracovníkom v mene ZMOS úspešný rok 2018, v ktorom nech je pevné zdravie oporou, rodina pilierom a rozvaha sprievodcom pri každom rozhodnutí. „Úprimne verím, že aj tento rok bude sprevádzaný našou úspešnou spoluprácou. Zároveň chcem vyjadriť presvedčenie, že príjmete naše pozvanie  na náš májový 29. snem“, povedal na záver svojho vystúpenia M. Sýkora.

Autor: (tasr, red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.01.2017
Andrej Kiska: Primátori a starostovia sú zdrojom inšpirácie pre moju prácu
Primátori a starostovia sú pre prezidenta SR Andreja Kisku inšpiráciou pre jeho vlastnú prácu a poslanie, pretože vďaka stretnutiam s nimi a ľuďmi v mestách i obciach môže lepšie rozumieť, čo trápi Slovensko. Prezident to uviedol pri dnešnom prijatí 81 zástupcov Združenia miest a obcí Slovenska.
viac
10.05.2018
Prezident SR Andrej Kiska prijal dobrovoľných hasičov
Dňa 9. mája 2018 prezident SR Andrej Kiska prijal v Prezidentskom paláci delegáciu dobrovoľných hasičov vedenú prezidentom DPO SR Pavlom Ceľuchom a generálnym sekretárom DPO SR Vendelínom Horváthom.
viac
23.05.2018
Slovenské poľnohospodárstvo stojí na hrane, treba doň vrátiť poriadok
Zdôraznil to v stredu na 29. sneme Združenia miest a obcí Slovenska v Bratislave prezident SR Andrej Kiska.
viac
17.01.2019
Prezident starostom a primátorom: Spravme z predškolskej výchovy prioritu
Slovensko zaostáva v predškolskej výchove a vzdelávaní za rozvinutými krajinami. Práve preto by táto téma mala byť prioritou. Myslí si to prezident SR Andrej Kiska, ktorý vyzval starostov a primátorov, aby prispeli k vyzdvihnutiu tejto témy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %