Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
12.06.2018 06:55

Režisér E. Havetta bude mať v rodnej obci pamätnú tabuľu


Elo Havetta, snímka zdroj: Teraz.sk


Filmový režisér Elo Havetta bude mať pamätnú tabuľu vo svojej rodnej obci Veľké Vozokany v okrese Zlaté Moravce. Odhalenie pamätnej tabule je súčasťou spomienkovej slávnosti pri príležitosti nedožitých 80. narodenín jednej z najvýznamnejších osobností slovenského filmu.


 Informovala o tom  Veronika Bilicová, riaditeľka Domu Matice slovenskej v Nitre, ktorá je spolu s Miestnym odborom Veľké Vozokany organizátorom podujatia. Spomienková slávnosť sa uskutoční 17. júna.       

Program slávnosti otvorí spomienková svätá omša v Kostole sv. Mikuláša, kde bude účinkovať Katedrálny spevokol Emerám pod vedením dirigenta a organistu Milana Ševčíka. Po svätej omši sa uskutoční pietna spomienka pri hrobe Havettu na miestnom cintoríne a odhalenie pamätnej tabule pred miestnym kultúrnym domom. Program vyvrcholí Spomienkou na Ela Havettu a projekciou dokumentárneho filmu Marka Škopa a Juraja Johanidesa Slávnosť osamelej palmy (2005). Podujatie je realizované s finančnou podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja a Matice slovenskej.       

Havetta sa narodil 13. júna 1938 vo Veľkých Vozokanoch. V 50. rokoch študoval na škole umeleckého priemyslu, kde spoznal Juraja Jakubiska, s ktorým v tomto období nakrútil film Šupka a Šupáci (1956 - 1957). V rokoch 1961 - 1967 študoval na pražskej FAMU. Štúdium formálne nedokončil, vrátil sa späť na Slovensko a začal pôsobiť vo filmových štúdiách na Kolibe. Debutoval celovečerným filmom Slávnosť v botanickej záhrade (1969). Nastupujúca normalizácia mu umožnila pracovať už len na jednom celovečernom filme – Ľalie poľné (1972), ktorý sa stal jeho najlepším filmom a najúspešnejším filmom vôbec. Havetta zomrel predčasne vo veku 36 rokov.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.07.2018
V Čertižnom odhalili pamätnú tabuľu Adolfovi I. Dobrianskemu
Pamätnú tabuľu významnému rusínskemu národnému buditeľovi Adolfovi I. Dobrianskemu odhalili uplynulý víkend v obci Čertižné v okrese Medzilaborce, kde je aj pochovaný.
viac
27.09.2019
Peter Gajdoš odhalil v Trnovci nad Váhom pamätnú tabuľu generálovi J. Golianovi
Minister obrany SR Peter Gajdoš odhalil v piatok v obci Trnovec nad Váhom v okrese Šaľa pamätnú tabuľu venovanú pamiatke generála Jána Goliana, prvého veliteľa Slovenského národného povstania). TASR informovala hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková.
viac
23.01.2020
Odhalenia pamätnej tabule Jozefovi Kissovi, rodákovi z dnešného Starého mesta
Prezývali ho Červený diabol, 19 víťazstvami vo vzdušných bojoch si vyslúžil titul „letecké eso“ a Rytier oblohy. Hoci napríklad v Taliansku či v Maďarsku má početných fanúšikov, na Slovensku bol nespravodlivo zabudnutý.
viac
21.11.2020
V Poprade odhalili pamätnú tabuľu Jánovi Bendíkovi
Pamiatku J. Bendíka si uctili jeho syn a vnuci, ako aj predseda Svetového združenia bývalých politických väzňov František Bednár.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %