Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
04.10.2018 08:05

Rezort dopravy chce motivovať žiakov, aby uvažovali o štúdiu dopravných odborov


Snímka zdroj: soszke.edupage.org


Ministerstvo dopravy a výstavby SR chce motivovať žiakov posledných ročníkov základných škôl, aby uvažovali aj o štúdiu dopravných odborov na stredných odborných školách.


 Aj počas tohtoročnej jesene sa tak podľa hovorkyne rezortu Karolíny Duckej môžu budúci stredoškoláci oboznámiť s možnosťami štúdia na stredných odborných školách so zameraním na dopravu. "Ministerstvo dopravy v spolupráci so železničnými spoločnosťami, vybranými strednými školami, univerzitami a regionálnymi partnermi pripravuje ďalšie zo série podujatí Kam po skončení základnej školy - Študuj dopravu," priblížila Ducká. Na podujatí budú podľa jej slov predstavené študijné a učebné odbory v oblasti dopravy, ktoré je možné študovať v Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom a Banskobystrickom kraji.       

"Chceme žiakov v posledných ročníkoch základných škôl motivovať k tomu, aby uvažovali aj o štúdiu dopravných odborov na stredných odborných školách. Doprava je stabilným a perspektívnym odvetvím, kde nájdu široké možnosti svojho profesionálneho uplatnenia. Po skončení štúdia budú mať praktické zručnosti a teoretické vedomosti potrebné pre dopravné profesie," opísal minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd).       

Podujatie sa uskutoční v dvoch mestách. V Trnave to bude 4. októbra na železničnej stanici a v areáli strednej priemyselnej školy dopravnej a 19. októbra v priestoroch Slovenského technického múzea - Múzea dopravy v Bratislave.       

Akcia prebehne v oboch mestách od 9.00 h do 17.00 h. Podľa Duckej budú na nej predstavené možnosti štúdia s dopravným zameraním, ukážky povolaní v železničnej a cestnej doprave, pripravené sú kariérové poradenstvo, návšteva priestorov rušňa, nákladného vozňa, kamióna či autobusu. Zároveň si budú môcť záujemcovia pozrieť možnosti riadenia dopravy z pozície výpravcu alebo rušňovodiča na modelovej železnici.       

"Som rád, že aj týmto podujatím môžeme mladým ľuďom ukázať, že štúdium dopravy patrí k tým perspektívnejším odborom, v ktorých môžu uplatniť svoje schopnosti, zručnosti a talent. Dopravný priemysel bude neustále potrebovať kvalitných a cieľavedomých zamestnancov," doplnil generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Filip Hlubocký.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.03.2017
Košické gymnázium učí žiakov hospodáriť s peniazmi
Gymnázium na Trebišovskej ulici v Košiciach vzniklo v roku 1974. Ide o všeobecnovzdelávaciu školu so štvorročným, osemročným a päťročným študijným cyklom.
viac
21.03.2017
Projekt Vráťme knihy do škôl končí o 11 dní
Škôlkari, žiaci základných a študenti stredných škôl majú už iba 11 dní, aby sa zapojili do šiesteho ročníka projektu Vráťme knihy do škôl. Súťažia o elektronické čítačky, knihy či o výlet do Bruselu.
viac
05.02.2019
Pilotný projekt Hokejová akadémia otvorí svoje brány už v septembri
Prvá hokejová akadémia v rámci Slovenska vznikne ako súčasť Strednej športovej školy Trenčín v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) už od septembra tohto roka. Prihlášku je potrebné podať do 20. februára!
viac
19.08.2020
Na košickej železničnej stanici otvorili informačný bod pre turistov
Nový turistický informačný bod otvorili v stredu v priestoroch košickej železničnej stanice. Ide o vysunutú prevádzku Regionálneho informačného bodu, ktorý sídli v centre mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %