Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
12.08.2017 07:18

Rezort dopravy pripravil návrh na rekreačné poukážky


Vzor rekreačnej poukážky Holiday Pass na rok 2017, ktorá funguje v Českej republike. Zdroj: cz.benefity.sodexo.com


Zamestnávatelia by mohli za zvýhodnených podmienok dať svojim zamestnancom poukaz na dovolenku strávenú na Slovensku.


„Cestovný ruch je pre veľa obcí aj mikroregiónov jediným významným zamestnávateľom aj investorom a myslíme si, že si zaslúži väčšiu podporu,“ povedal štátny tajomník Ministerstva dopravy a výstavby SR Peter Ďurček. Systém rekreačných poukážok funguje vo Francúzsku a osvedčil sa aj v Maďarsku alebo Taliansku. Hlavným argumentom rezortu dopravy pri tomto kroku je snaha podporiť domáci cestovný ruch a zvýšiť záujem Slovákov o dovolenku vo vlastnej krajine. Dnes až 67 percent dovolenkárov preferuje oddych za hranicami. V prípade, ak sa podarí nájsť dostatočnú podporu na zavedenie rekreačných poukážok tak, ako ich rezort dopravy navrhuje, umožní systém zamestnávateľovi, aby svojim pracovníkom prispel na dovolenku na území SR až 55 percentami z celkovej maximálnej sumy 500 eur. Tieto náklady by boli daňovým nákladom a neplatili by sa z neho dane ani odvody. Zvyšných 45 percent by si doplatil samotný zamestnanec tak, ako je to dnes napríklad pri stravných lístkoch. Ministerstvo predpokladá, že príjmy zo spotreby v súvislosti s poukážkami sú dvoj- až trojnásobné v porovnaní s celkovou sumou investovanou do poukážok a systém by tak mohol generovať dodatočné benefity.

Rezort dopravy tiež uvádza, že v rámci podpory cestovného ruchu chce navýšiť rozpočet v zo sedem na desať miliónov eur. Plánuje zvýšiť aj rozsah podpory cyklodopravy a inštitucionálne posilniť kapacity ministerstva v tejto oblasti. Navrhuje tiež otvoriť rokovania o skrátení dĺžky odpisovania hmotného investičného majetku pre subjekty v cestovnom ruchu a spolu s ministerstvom financií a samosprávou chce rokovať aj o viazaní výnosu daní z ubytovania na spätné použitie podpory v cestovnom ruchu.

Obecné noviny č. 31-32/2017

Autor: (ts – MDV SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.06.2016
Vajnory vyhlásili architektonickú súťaž na športovú halu
Bratislavská mestská časť Vajnory vyhlásila urbanisticko-architektonickú súťaž na športovú halu v lokalite Alviano.
viac
09.11.2016
Radnica prijíma návrhy na udelenie športových ocenení
Humenská radnica vyzýva na predkladanie návrhov na udelenie športových ocenení. Odovzdať je ich potrebné do 30. novembra tohto roka. Mesto o tom informuje na svojej webovej stránke.
viac
04.01.2017
Výzva na podporu športu a mládeže stále otvorená
Výzva na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácií z Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy  na podporu športu a mládeže pre rok 2017, je stále otvorená. Žiadatelia si tak ešte stále môžu podať žiadosť a prihlásiť sa o dotáciu do 11. januára 2017.
viac
03.03.2017
V mestských častiach nadobúdajú účinnosť VZN o rozvojovom poplatku
Vo väčšine mestských časti Bratislavy vstúpilo 1. marca do platnosti všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o miestnom poplatku za rozvoj. Zavedenie rozvojového poplatku prijali v predchádzajúcich dvoch mesiacoch zastupiteľstvá všetkých mestských častí s výnimkou Podunajských Biskupíc.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %