Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
04.08.2016 09:00

Rezort školstva vyhlásil výzvu na podporu duálneho vzdelávania


Ilustračná snímka: (int.).


Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR 30. júla zverejnilo vyzvanie pre národný projekt "Duálne vzdelávanie a zvýšenie atraktivity a kvality odborného vzdelávania a prípravy".


Projekt, ktorého hlavným cieľom je implementácia duálneho systému vzdelávania v podmienkach stredného odborného školstva na Slovensku, bude realizovať Štátny inštitút odborného vzdelávania.

Minister Peter Plavčan vyhlásením vyzvania do 31. júla splnil svoj sľub daný zástupcom zamestnávateľov. MŠVVaŠ SR považuje odborné vzdelávanie za kľúčový segment vzdelávania, ktorý pripravuje študentov stredných odborných škôl priamo pre potreby trhu práce.

Vyhlásenie vyzvania pre národný projekt je v súlade so zákonom č. 61/2015 Z. z. o odbornom vzdelávaní a príprave a posilnením aktívnej participácie zamestnávateľov na odbornej príprave žiakov v rámci duálneho vzdelávania, ako aj zvýšením uplatniteľnosti absolventov vzdelávania. Národný projekt bude spolufinancovaný z prostriedkov Európskeho sociálneho fondu v rámci prioritnej osi Vzdelávanie operačného programu Ľudské zdroje (nástupca operačného programu Vzdelávanie).

Prínosom národného projektu je plošná implementácia systému duálneho vzdelávania do všetkých vhodných učebných a študijných odborov, prehĺbenie prepojenia vzťahu zamestnávateľ – stredná škola – žiak, ďalej vytvorenie jednotného informačného prostredia pre systém duálneho vzdelávania a elektronizácia procesov jeho implementácie. Významnú úlohu bude v projekte zohrávať zvýšenie atraktivity a kvality odborného vzdelávania a prípravy, ako aj príprava inštruktorov i pedagógov, vrátane majstrov odborného výcviku. K dosiahnutiu tohto komplexného cieľa prispeje úzka spolupráca so stavovskými a profesijnými organizáciami, zamestnávateľmi, vyššími územnými celkami, základnými a strednými odbornými školami, žiakmi či rodičmi.

Projekt bude realizovať Štátny inštitút odborného vzdelávania nasledujúce štyri školské roky na približne 280 stredných odborných školách na celom území Slovenska. Primárnym výstupom projektu bude zvýšenie záujmu žiakov o vstup do odborného vzdelávania a nárast odborníkov pre potreby trhu práce, čo sa prejaví aj v znížení nezamestnanosti absolventov vzdelávania.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.11.2020
Pre žiakov 1. stupňa ZŠ bude opäť pokračovať televízne vyučovanie
Štátny pedagogický ústav (ŠPÚ) v spolupráci s RTVS a neziskovou organizáciou Indícia spúšťa od stredy 11. novembra opäť televízne vysielanie pre žiakov 1. stupňa základných škôl (ZŠ) pod názvom Školský klub.
viac
04.01.2021
Fond na podporu športu: Prvá výzva zverejnená!
Športové organizácie, obce a vyššie územné celky sa môžu uchádzať o finančné zdroje na podporu a rozvoj športu v rámci historicky prvej výzvy svojho druhu. Podávanie žiadosti začína od 15.2.2021 a končí 1.3.2021.
viac
03.02.2021
Cezhraničný projekt o klíme a Dunaji obohatil žiakov o nové poznatky
Zvýšiť povedomie o problematike klimatickej zmeny a jej dosahu na rieku Dunaj v pohraničnom regióne Slovenska a Maďarska bolo cieľom projektu cezhraničnej spolupráce bratislavskej Petržalky a mestskej časti Budapešť-Újbuda.
viac
07.01.2022
Do doučovania žiakov sa v roku 2022 plánuje zapojiť najvyšší počet škôl
Upevnenie vedomostí pre všetky deti - tak zo sociálne znevýhodneného prostredia, ale aj tých, ktoré sú intelektovo nadané, či si potrebujú upevniť jednotlivé poznatky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.07 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.83 %