Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
05.07.2017 11:32

Rezort vnútra chystá opatrenia na systematický boj proti extrémizmu


Ilustračná snímka: (int).


Ministerstvo vnútra (MV) SR plánuje do roku 2023 znížiť negatívne vplyvy radikalizovaných a extrémistických skupín v spoločnosti. Rovnako mieni znížiť počet zistených priestupkov a trestných činov súvisiacich s radikalizmom a extrémizmom. To by chcelo stihnúť do roku 2021.


Dosiahnuť to plánuje pripravovanými opatreniami na systematickú podporu v boji proti prejavom extrémizmu a šíreniu propagandy na Slovensku. Malo by na ne ísť osem miliónov eur z eurofondov cez operačný program Efektívna verejná správa, ktorého je MV SR riadiacim orgánom. Vyplýva to z reformného zámeru, ktorý ministerstvo zverejnilo na svojom webe.      

"Extrémizmus a šírenie propagandy je závažný sociálno-patologický spoločenský fenomén, ktorý je svojím rozsahom ako aj intenzitou na vzostupe, pričom dopady týchto prejavov sú spôsobilé vážne ohroziť vnútornú bezpečnosť štátu," zdôrazňuje ministerstvo.      

Bezpečnostný manažment v oblasti riešenia hrozieb prejavov extrémizmu a šírenia propagandy je dnes podľa rezortu na nedostatočnej úrovni. Dodáva, že v súčasnosti nie sú určené jednotné a jednoznačné postupy v oblasti identifikácie a potlačovania prejavov extrémizmu, terorizmu a šírenia propagandy.      

Ministerstvo hovorí o potrebe vypracovať jednotné postupy a návrhy nástrojov pre riešenie a potláčanie negatívnych prejavov v spoločnosti pre danú oblasť problematiky. Poukazuje tiež na dôležitosť odborne vzdelaných špecializovaných pracovníkov všetkých segmentov verejnej správy. "Sú relevantným predpokladom pre elimináciu extrémizmu a šírenia propagandy," vysvetľuje ministerstvo.      

Za peniaze z eurofondov by sa mal zanalyzovať stav a nové trendy extrémizmu, terorizmu a šírenia propagandy na Slovensku. Ďalej by sa mali budovať kapacity verejnej správy v oblasti eliminácie prejavov extrémizmu, terorizmu a podmienok pre šírenie propagandy. Tiež by sa mala budovať spolupráca medzi všetkými relevantnými aktérmi vrátane výskumného, mimovládneho štátneho a samosprávneho sektora.      

Mal by tiež byť jednotný systém vzdelávania v oblasti posudzovania a prevencie prejavov extrémizmu, terorizmu a šírenia propagandy. Podľa zámeru ministerstva by sa ďalej mali aktualizovať zákony, mali by sa vzdelávať policajti aj verejnosť a zraniteľné skupiny. Rovnako by sa malo zvyšovať právne povedomie o činoch súvisiacich s extrémizmom, terorizmom a šírením propagandy.      

Zmeny by mali prísť aj v elektronickej oblasti. Mali by sa napríklad zbierať údaje zo sociálnych sietí, či identifikovať osoby prezentujúce sa príslušnosťou ku extrémistickým hnutiam a skupinám. Vyvinuté elektronické nástroje by mala používať polícia. Ministerstvo tiež poukazuje na E-learning ako na jednu z foriem šírenia osvety pred extrémizmom.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.06.2017
Projekty pre marginalizované rómske komunity zaznamenali pokrok
Odbor inklúzie marginalizovaných rómskych komunít v rámci sekcie európskych programov Ministerstva vnútra Slovenskej republiky (MV SR) zodpovedá za časť operačného programu Ľudské zdroje (OP ĽZ).
viac
27.06.2020
Nájdu sa peniaze na environmentálne zodpovedné odstavenie skládok?
V minulom roku zaznamenalo Slovensko 39-percentnú mieru recyklácie komunálnych odpadov (KO), pričom právne záväzným európskym cieľom je recyklovať 50 percent KO v roku 2020 a postupne dosiahnuť 65 percent v roku 2035. Prvý cieľ Slovensko nesplní.
viac
29.12.2020
Nový rozšírený kamerový systém mesta stál 12 000 eur
Nový rozšírený a modernizovaný kamerový systém mesta Sliač vo Zvolenskom okrese stál 12 000 eur. Vyplýva to z publikácie projektu, ktorý zverejňuje samospráva na svojej oficiálnej webstránke.
viac
15.11.2021
Ako spravodlivo rozdeliť eurofondy samosprávam
Portál EURACTIV Slovensko informuje, že samosprávy nie sú spokojné so sumou, ktorú im z budúcich eurofondov plánuje vyčleniť rezort regionálneho rozvoja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %