Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
18.07.2016 08:00

Rotunda Jurko je najstaršou na Slovensku


Rotunda svätého Juraja stála už v časoch Veľkej Moravy. Snímka zdroj: (tasr).


Rotunda svätého Juraja pri Nitrianskej Blatnici je najstaršia pamiatka svojho druhu na Slovensku.


Potvrdil to sedem rokov trvajúci reštaurátorský výskum, ktorý bol ukončený tento rok a ktorý dokázal, že ide o pamiatku stojacu už v čase Veľkomoravskej ríše. Rotunda bola v súpise pamiatok pôvodne evidovaná ako renesančná kaplnka. Už pamiatkový výskum v roku 1973 však zistil, že ide o staršiu stavbu. Na základe archeologických výskumov vedci datovali vznik rotundy do 1. polovice 11. storočia.       

Až reštaurátorský výskum, ktorý sa začal v roku 2010 pod vedením akademického maliara Jozefa Doricu, viedol k zásadným objavom, ktoré posunuli vznik objektu až do predrománskeho obdobia. Dôležitým bol nález pôvodného predrománskeho okna a latinského konsekračného kríža, ktorý pochádza z najstaršieho obdobia existencie rotundy. Všetky tieto objavy potvrdzovali, že Rotunda svätého Juraja stála už v časoch Veľkej Moravy. Toto datovanie potvrdila aj nedávna analýza vo Výskumnom centre na Katedre jadrovej fyziky a biofyziky Univerzity Komenského v Bratislave. „Na analýzu sa použili nálezy organického charakteru, napríklad kúsočky driev a tráv, ktoré sa nachádzali v pôvodnej malte muriva. V marci bola vykonaná rádiouhlíková 14C analýza, ktorá potvrdila vznik tohto objektu v 9. storočí. Dnes môžem povedať, že z hľadiska typológie ako rotundy, je to najstaršia stojaca rotunda na Slovensku, môžeme to konštatovať aj v širšom kontexte strednej Európy. Základov rotúnd existuje ďaleko viac, ale s pôvodnými múrmi zachovanými až do výšky takmer sedem metrov je to jediný takto zachovaný objekt,“ skonštatoval Dorica.      

Rotunda svätého Juraja stojí neďaleko Nitrianskej Blatnice. V jej okolí prebiehal v minulosti pod vedením Alexandra Ruttkaya rozsiahly výskum, ktorý ukázal, že tu od začiatku 9. do 10. storočia stáli po sebe existujúce opevnené veľmožské veľkomoravské dvorce. „Bolo tu sídlo predstaviteľa veľkomoravskej aristokracie v 9. storočí. Jeho hospodárska základňa s najväčšou pravdepodobnosťou spočívala na blízkosti bohatých železnorudných ložísk a tento hospodársky model tu pretrvával až do 13. storočia. Po vyťažení rudy tu osídlenie zanikalo,“ vysvetlil Ruttkay.      

Okolie rotundy postupne pustlo. Ľudia sa o túto pamiatku začali opäť zaujímať až na konci 90. rokov. V roku 2001 vzniklo Občianske združenie Rotunda Jurko, ktoré sa spolu s obecným úradom v Nitrianskej Blatnici stalo hlavným organizátorom revitalizácie vzácneho objektu a jeho okolia. V roku 2008 obecný úrad získal z grantového systému ministerstva kultúry Obnovme svoj dom peniaze na komplexný reštaurátorský výskum, ktorý napokon viedol k objavu, že na úpätí vrchu Marhát nad Nitrianskou Blatnicou sa nachádza najstaršia stojaca rotunda na Slovensku. V priebehu rokov 2009 až 2016 spolufinancovalo ministerstvo kultúry revitalizáciu a výskum tejto pamiatky sumou 179 923 eur. Ako po prehliadke rotundy skonštatoval minister kultúry Marek Maďarič, všetky tieto zdroje boli využité maximálne efektívne. „Ale možno by to tak nebolo, ak by tu neexistovala veľmi vzácna synergia, medzi vlastníkom tejto pamiatky - obcou Nitrianska Blatnica - a Občianskym združením Rotunda Jurko, ktorí urobili fantastickú vec. Treba samozrejme spomenúť aj tých, ktorí objavili to, že pod barokovým kostolom vlastne existuje niečo iné, predrománska stavba. Je to absolútna rarita, je to unikát a odkazuje to k začiatkom našej kultúrnej, kresťanskej a národnej identity,“ skonštatoval Maďarič.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2016
Na hrade Čičva sa uskutoční výskum, revitalizovať budú aj areál
Na hrade Čičva sa v tomto roku uskutoční architektonicko-historický výskum, prostredníctvom ktorého by sa mali posúdiť jeho jednotlivé časti.
viac
29.08.2016
V Radaticiach chcú okolo miestneho kaštieľa zriadiť park
Centrum dedinky Radatice, okres Prešov, zdobí neskoroklasicistický kaštieľ z polovice 19. storočia. Ten bol pôvodne sídlom tamojších zemepánov, dnes je tu obecný úrad, knižnica a spoločenské miestnosti využívajú aj miestni seniori.
viac
17.10.2016
Samospráva zamýšľa revitalizovať podhradie Fiľakovského hradu
Vďaka plánovanej revitalizácii podhradia Fiľakovského hradu by mala byť táto národná kultúrna pamiatka prístupnejšia pre turistov a zároveň dôjde aj ku skrášleniu centra Fiľakova v Lučeneckom okrese.
viac
25.08.2017
Mesto chce v rámci nového projektu zatraktívniť Park M. R. Štefánika
Mesto Partizánske sa pokúsi získať nenávratný finančný prostriedok z Fondu mikropojektov Európskej únie na realizáciu cezhraničného projektu, ktorý je zameraný na podporu turizmu a propagáciu historického, kultúrneho a prírodného dedičstva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %