Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
14.03.2018 11:25

Rozbor vody zo studní aj súťaže budú súčasťou osláv Svetového dňa vody


Chemické laborantky Zdenka Rajniaková a Zuzana Matáková vyhodnocujú rozbor vzoriek vody zo studní. Foto: Archív LVS


Orientačný rozbor vody zo studní, výtvarná súťaž, exkurzie aj medzinárodný futbalový turnaj mládeže budú súčasťou osláv Svetového dňa vody v Liptovskom Mikuláši.


Žiadanou službou zo strany obyvateľov okresu Liptovský Mikuláš je bezplatný rozbor vody zo studní. Preto v rámci tohtoročného Svetového dňa vody Liptovská vodárenská spoločnosť, a. s., Liptovský Mikuláš (LVS) vyhovie týmto žiadostiam a pre záujemcov bude robiť orientačný rozbor zameraný na: pH, vodivosť, tvrdosť, zákal, farbu, absorbanciu 254 nm, dusičnany, dusitany, amoniak, železo a mangán.

Záujemcovia o orientačný rozbor sa budú môcť prihlásiť telefonicky na čísle, ktoré nájdu v aktualitách na internetovej stránke spoločnosti. „Počas Svetového dňa vody, teda vo štvrtok 22. marca si záujemcovia môžu v našom akreditovanom laboratóriu telefonicky dohodnúť termín, kedy donesú vzorku vody zo studne na rozbor. Zároveň dostanú aj informáciu, akým spôsobom majú odobrať vzorku vody z lokálneho zdroja, z ktorého chcú získať výsledky orientačného rozboru,“ vysvetlil Ing. Tibor Burger, vedúci oddelenia kvality vody LVS s tým, že výsledky orientačného rozboru môžu záujemcovia prekonzultovať s pracovníkmi laboratória.

 Vodári a mladí umelci zo škôl

Svetový deň vody oslávia aj žiaci a študenti liptovskomikulášskych škôl. Na exkurzie do čistiarne odpadových vôd v Liptovskom Mikuláši a do úpravne vody v Demänovskej Doline viac ako stovka žiakov zo základných škôl v okrese Liptovský Mikuláš.

Okrem exkurzií prejavujú základné školy záujem aj o výtvarnú súťaž s názvom Voda pre život. Do III. ročníka súťaže poslalo svoje výtvarné práce 160 žiakov.

 Vodári a mladí futbalisti

V rámci osláv Svetového dňa vody budú hrať žiaci vo veku 8 až 11 rokov aj futbal. LVS sa zapojila do aktivity, pri ktorej sa deti nielen venujú pohybu, ale niečo sa aj dozvedia. Dušan Matejka, organizuje medzinárodný mládežnícky futbalový turnaj s názvom O pohár vody. LVS počas turnaja účastníkom a fanúšikom priblíži význam vody, potrebu ochrany jej povrchových a podzemných zdrojov a spôsob, akým sa pitná voda dostáva do domácností.

„Vodu ako životný zdroj oslávime 25. marca v Liptov Aréne v Liptovskom Mikuláši na medzinárodnom mládežníckom futbalovom turnaji Pohár vody 2018 v kategóriách U8, U9, U10, WU11. Malí vodníci z 24 družín budú súťažiť za čistú vodu,“ povedal Dušan Matejka. 

„Myslím si, že civilizácia, ľudstvo, dospeláci sme nabrali veľmi zlý smer svojej existencie. Veľkú nádej musíme preto vkladať do detí a ukázať im dôležitosť súladu človeka s prírodou a vodou. Deti sú vnímavé na správne hodnoty. Pre nich je voda živá, ale hlavne vzácna,“  povedal D. Matejka.

Ing. Marián Lesanský, generálny riaditeľ LVS, potvrdil potrebu organizovať podujatia pre deti a mládež: „Prostredníctvom mladých ľudí vplývať aj na ich rodičov a vysvetľovať, že je dôležité zachovať naše zatiaľ dostatočné zdroje pitnej vody čisté. Spätná väzba a záujem o akcie, ktoré LVS robí, nám dávajú nádej, že naša snaha hádam nie je zbytočná.“

Autor: (ts-lvs)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.01.2017
V silných mrazoch praskajú potrubia a zamŕzajú prípojky
V ostatných dňoch odstraňovali liptovskomikulášski vodári desiatky porúch. Pri výkopoch v premrznutej zemi museli používať aj hydraulické zbíjacie kladivo. Zem je v súčasnosti zamrznutá do hĺbky viac ako stodesať centimetrov.
viac
28.09.2018
Pri vybraných školách v L. Mikuláši by mohli vzniknúť dažďové záhrady
Vo vybraných areáloch škôl v Liptovskom Mikuláši by už na jar budúceho roka mohli vzniknúť záhrady bohaté na rastlinstvo, vtáctvo a hmyz. Predstavitelia liptovskomikulášskej radnice sa totiž v uplynulých dňoch rozhodli zapojiť mesto do projektu na vytváranie tzv. dažďových záhrad.
viac
18.04.2019
Vodári dávajú príležitosť zlegalizovať vypúšťanie odpadovej vody
Liptovskomikulášski vodári podnikajú ústretový krok voči tým, ktorí vypúšťajú odpadovú vodu do verejnej kanalizácie nezákonným spôsobom.
viac
27.10.2023
Konferencia VODA/SUCHO – Na vode nám záleží priniesla diskusie aj podnety
Žilinský samosprávny kraj odštartoval veľkú diskusiu o vode a jej zadržiavaní v krajine. Cieľom je deklarovať svoj záujem pripraviť kraj na klimatickú zmenu a prizvať do spolupráce aktérov z územia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %