Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
19.03.2019 11:55

Rozhliadnite sa po Žilinskom kraji


Ilustračná snímka (ŽSK)


Kým minulý rok oslavoval Žilinský kraj dosiahnutý turistický milión, teraz sa teší z ďalšieho rastu v návštevnosti. Počet ubytovaní v Žilinskom kraji v uplynulom roku vzrástol o viac ako 8,2% oproti roku 2017.


Nádherné hory, horúce pramene, vybudované cyklotrasy, ale i lyžiarske strediská. Žilinský kraj ponúka svojim návštevníkom širokú škálu možností ako stráviť voľný čas, vďaka čomu sa už tradične drží na popredných miestach v návštevnosti.

Podľa posledných údajov Štatistického úradu SR sa v roku 2018 ubytovalo v Žilinskom kraji celkom 1 119 677 návštevníkov. ,,Každý z regiónov v kraji má svojim návštevníkom čo ponúknuť. Či už sú to prírodné bohatstvá, termálne pramene, cyklotrasy, bežkárske trasy, ale aj kultúra a národné pamiatky. Za skvelé výsledky vďačíme i systematickej propagácii cestovného ruchu,“ uviedla žilinská županka Erika Jurinová.

Spomedzi ôsmich krajov bol Žilinský kraj v návštevnosti na druhom mieste s podielom rovných 20,0%. V počte domácich návštevníkov si však udržal prvenstvo s podielom 22,1% s návštevnosťou viac ako 738 tisíc  Slovákov. Zahraniční návštevníci sa pohybujú v počte zhruba 381 tisíc, čo v rámci  SR predstavuje 16,9 %. „Aj v roku 2019 pracujeme na tom, aby Žilinský kraj pokračoval v tomto trende i naďalej. Pripravujeme pre domácich a zahraničných návštevníkov rôzne novinky v oblasti propagácie subjektov cestovného ruchu, atraktivít a hľadanie nových možností, ako návštevníka prilákať a udržať ho v kraji čo najdlhšie,“ uviedla výkonná riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu Žilinský turistický kraj Iveta Chabadová.

Žilinský kraj kraľuje v počte všetkých prenocovaní s podielom 20,0 % Ubytovaní hostia strávili v kraji 3 097 483 nocí, čo predstavuje nárast o 6,9 % oproti roku 2017.

Najvyhľadávanejšou destináciou v Žilinskom kraji s absolútne najvyššou návštevnosťou je Liptov, v ktorom sa ubytovalo 41,6% zo všetkých hostí kraja. Významne navštevovanými sú aj lokality v okrese Žilina s podielom 21,3% ubytovaných návštevníkov. ,, Zameriavame sa na rôzne cieľové skupiny a trhy. Pracujeme so štatistikami návštevnosti, aby sme vedeli, kde je potrebné viac pridať. Každý rok sa snažíme zamerať sa nejakú oblasť. V tomto roku pripravujeme informačný materiál o rozhľadniach v Žilinskom kraji, budeme sa venovať obnove značenia cykloturistických trás u nás, ďalšieho značenia hnedými informačnými tabuľami objekty, ktoré majú svoju históriu a patria do skupiny významných turistických, kultúrnych a historických cieľov. A mnoho ďalších marketingový aktivít, ktoré veríme, že návštevníkov zaujmú a prilákajú k nám do kraja,“ dodala Chabadová.

Najviac zahraničných návštevníkov prichádza zo susedných Čiech a z Poľska. Oproti roku 2017 sa počet českých turistov zvýšil o 16,5 % a počet Poliakov sa zvýšil o 5,3 %. Do Žilinského kraja však každoročne prichádzajú aj návštevníci z Maďarska, Nemecka, či Ukrajiny. Radi sa sem vracajú aj turisti z Izraela, Litvy a Číny. Všetky tieto krajiny zaznamenali nárast v návštevnosti.

Autor: (ts-zsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.04.2017
Za kultúrou v ŽSK vyrazte aj v apríli
Žilinský samosprávny kraj opäť vytvoril bohatý kultúrny program vo všetkých župných regiónoch. Múzeá, galérie, knižnice, divadlá, kultúrne strediská i hvezdáreň v pôsobnosti Žilinskej župy privítajú prvé slnečné dni výberom tých najzaujímavejších podujatí.
viac
26.10.2017
V Žilinskom kraji medziročne stúpol počet návštevníkov o 9,3 percenta
Zariadenia cestovného ruchu ubytovali v prvom polroku 2017 v Žilinskom kraji 489 178 návštevníkov, pričom ich počet medziročne stúpol o 9,3 %.
viac
15.03.2019
Návštevnosť Košického regiónu rástla už štvrtý rok po sebe
Rok 2018 bol z pohľadu ubytovacích štatistík rekordný v oboch kľúčových ukazovateľoch. Počet ubytovaných návštevníkov prekonal vlaňajší rekord, v počte prenocovaní dokonca padol zatiaľ najúspešnejší rok 2008.
viac
29.06.2021
V júli odštartuje druhý ročník úspešnej súťaže Spoznaj kraj
Počas leta spúšťa krajská organizácia cestovného ruchu Žilinský turistický kraj druhý ročník súťaže s názvom Spoznaj kraj, ktorej cieľom je zvýšiť návštevnosť prírodných a kultúrnych atraktivít Žilinského kraja, podporiť kultúrne inštitúcie a tiež podnikateľské subjekty v cestovnom ruchu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %