Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
22.02.2018 12:27

Rožňavská nemocnica dostala pre novorodencov monitory dychu


Ilustračná snímka


Novorodenecké oddelenie nemocnice Svet zdravia Rožňava dostalo v stredu od Nadácie Križovatka osem monitorov dychu pre novorodencov BabySense. Tie kontrolujú dýchanie dieťaťa a varujú v prípade jeho ohrozenia. Nadácia chce takto pomôcť predchádzať syndrómu náhleho úmrtia dojčiat (SIDS).


"Monitory dychu nám pomáhajú v skoršom čase odhaliť u novorodenca problém s dýchaním. Ak nastane jeho zlyhanie, upozornia na to zvukovým a svetelným signálom. V takom prípade vie personál okamžite zareagovať a negatívne dôsledky pre dieťatko minimalizovať, prípadne úplne vylúčiť," uviedol riaditeľ spomínanej nemocnice Dušan Suchý.       

Nadácia Križovatka sa snaží monitormi BabySense vybaviť všetky pôrodnícke oddelenia a jednotky intenzívnej starostlivosti v nemocniciach na Slovensku. Riaditeľka nadácie Táňa Tomasch vysvetľuje, že monitory dychu sú jedinou účinnou pomôckou pri prevencii SIDS.     

"Nepravidelné dýchanie alebo dokonca zástava dychu môže u dieťaťa nastať počas prvého roku života. V niektorých prípadoch zlyhanie dychu súvisí so SIDS, diagnózou, ktorú lekári stanovia žiaľ až po smrti dieťaťa," podotýka Tomasch s tým, že SIDS spôsobuje náhlu smrť aj u úplne zdravých novorodencov zástavou dychu v spánku, a to bez akýchkoľvek predchádzajúcich príznakov.       

Príčina syndrómu nie je doposiaľ jasná, pravdepodobne ide o poruchu riadenia dychovej činnosti, ktorá vzniká už v tehotenstve. Medzi hlavné rizikové faktory patrí fajčenie matky i nižšia pôrodná hmotnosť dieťaťa.      

„Aj akékoľvek sťaženie dýchania dojčiat sa môže prejaviť ako rizikový faktor, napríklad prikrývky alebo hračky cez tvár bábätka, prehriatie dieťaťa či prekážky v dýchacích cestách. Tiež každé oslabenie detského organizmu - infekčné choroby, horúčky či zvracanie - a najmä choroby dýchacích ciest zvyšujú riziko SIDS,“ dodala Tomasch.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.03.2020
V žilinskej nemocnici majú nových strážcov života
Nadácia Križovatka darovala novorodeneckému oddeleniu Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline ďalších 13 kusov nových monitorov dychu BabySense v hodnote 1040 eur a tiež 60 balení plienok.
viac
26.06.2020
Staré monitory dychu nahradili bezpečnejší strážcovia
Novorodenecké oddelenie Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina získalo prostredníctvom dlhoročného partnera, Nadácie Križovatka, dar v podobe 14 najnovších monitorov dychu a 208 balení plienok.
viac
18.07.2020
Jubilejná „tisícka“ padla v žilinskej pôrodnici o mesiac skôr
V Žilinskom kraji ostáva vzhľadom na počet pôrodov najobľúbenejšou pôrodnica Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline. Záujem stále rastie a tisícu tohtoročnú mamičku tu privítali dokonca už o mesiac skôr ako vlani.
viac
16.02.2022
Novorodencov v FNsP Žilina strážia nové monitory dychu
Oddelenie neonatológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline dostalo 20 nových monitorov dychu v celkovej hodnote 1 600 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %