Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
25.04.2017 10:32

Rysa ostrovida z Muránskej planiny vypustili vo Falckom lese


Rys ostrovid (Lynx lynx).


Rysa ostrovida z Muránskej planiny vypustili ochranári počas uplynulého víkendu na území Falckého lesa v Nemecku. Pomenovali ho Cyril. Ide v poradí už o štvrtého rysa zo slovenskej prírody vypusteného v najväčšej zalesnenej oblasti v krajine. Projekt má pomôcť zachovaniu populácie rysa v Nemecku.


"Pri záchrane živočíchov, ktorých populácie vymizli z veľkej časti Európy, je nesmierne dôležitá medzinárodná spolupráca. Rysy zo Slovenska pomáhajú rozširovať populáciu tejto šelmy v Nemecku, nakoľko pôvodne vypúšťané rysy v Nemecku v 70. rokoch 20. storočia pochádzali tiež zo Slovenska. Počas týchto rokov sa v Nemecku udomácnili, ale problémom začala byť malá genetická variabilita," hovorí Rastislav Rybanič, šéf sekcie ochrany prírody ministerstva životného prostredia.      

Projekt na záchranu rysa v Nemecku sa uskutočnil pod dohľadom odborníkov na záchranu veľkých mačkovitých šeliem z Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov a finančne bol podporený z európskeho programu LIFE. Pred transportom do nového domova pobudol rys v karanténnej stanici ZOO Bojnice. Tam strávil 40 dní nevyhnutných na vykonanie potrebných vyšetrení a testov.      

Rys ostrovid je najväčšou mačkovitou šelmou Európy. Vyskytuje sa na niektorých izolovaných územiach v strednej a severovýchodnej Európe a v malej časti severnej Ázie. Na niektorých miestach je dnes vzácny a hrozí mu vyhubenie. Podľa oficiálnej správy pre Európsku komisiu žije na Slovensku 300 až 400 jedincov. Rys je u nás celoročne chránený. Envirorezort v januári predstavil program starostlivosti o rysa ostrovida, ktorý predstavuje opatrenia, ako vzácneho živočícha v slovenskej prírode uchovať.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.10.2017
Envirorezort rozšíri národný zoznam území európskeho významu
Ochrana prírody a zachovanie biodiverzity – bohatstva rastlinných a živočíšnych druhov bude na Slovensku účinnejšia. Do európskej sústavy chránených území NATURA 2000 pribudne 169 lokalít s výmerou takmer 32 tisíc hektárov.
viac
28.05.2020
Zonácia je výzvou na usporiadanie predstáv ochranárov a obyvateľov
Pri zonácii národných parkov je podľa šéfa envirorezortu Jána Budaja veľkou výzvou usporiadanie predstáv ochranárov a obyvateľov územia.
viac
07.07.2020
SR sa bude snažiť predísť pokute pre žalobu za ohrozenie hlucháňa
Slovensko sa bude snažiť predísť pokute, ktorá mu hrozí pre žalobu Európskej komisie (EK) za ohrozenie hlucháňa hôrneho. Uviedol to minister životného prostredia Ján Budaj s tým, že teraz bude mať SR čas na obhajobu.
viac
22.02.2021
Britský portál označil slovenské národné parky za 3. najkrajšie v Európe
Národné parky na Slovensku vyhodnotil britský webový portál saveoneenergy.com ako tretie najkrajšie v Európe. Za najkrajší slovenský národný park pri tom určil Muránsku planinu. Informoval o tom hovorca Slovenskej lesníckej komory (SLK) Dávid Hančinský.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %