Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
03.05.2019 07:20

Rytieri na Devíne prinesú na hrad obdobie uhorsko-tureckých vojen


Sériu podujatí pripravuje šermiarska skupina Tostabur.


Bratislavský hrad Devín prenesie návštevníkov opäť do čias minulých, do obdobia uhorsko-tureckých vojen. V sobotu (4. 5.) sa totiž bude konať prvé z tohtoročných podujatí Rytieri na Devíne. Chýbať nebudú šermiarsko-divadelné predstavenia, rytiersky turnaj či orientálne tance a hudobný recitál.


"Obdobie uhorsko-tureckých vojen bolo plné veľkých skutkov, veľkých smútkov, ale aj veľkých víťazstiev a radostí. Naše končiny zažívali striedavo obdobia vojny i mieru, radosti aj utrpenia. Toto všetko sa odrazilo na našej kultúre i príbehoch z týchto čias," približujú organizátori.       

Pripravený bude napríklad uhorský rytiersky turnaj, v ktorom si kresťanskí zástupcovia Uhorska zmerajú svoje sily s vyslancami Osmanskej ríše. Šermiarsky ceremoniál priblíži šikovnosť elity tureckej armády – janičiarov. Hrdinovia protitureckých bojov si zaspomínajú na udalosti, ktoré formovali osud krajiny, a pripomenú osobnosti, na ktoré by sa nemalo zabudnúť. Šermiarsko-divadelné predstavenie porozpráva o životaschopnom otcovi a jeho „vydarených“ potomkoch.       

„Počas celého dňa sa budete môcť občerstviť v orientálnej čajovni, zastrieľať si v historickej strelnici, zapojiť deti do detského rytierskeho turnaja, vytvoriť si svoj hrnček na hrnčiarskom kruhu alebo si kúpiť nejakú drobnosť v remeselných stánkoch,“ dopĺňajú organizátori.       

Rytieri na Devíne sa na hrad tento rok viackrát vrátia. A to v období stredoveku 1. júna a 3. augusta a v období uhorsko-tureckých vojen 6. júla a 31. augusta. Sériu podujatí pripravuje šermiarska skupina Tostabur.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.07.2016
Devín bude v sobotu ríbezľový
Na sobotňajšom podujatí sa bude prezentovať samotná ríbezľa ako aj rôzne výrobky z tohto ovocia.
viac
30.08.2017
Ako využiť posledné dni prázdnin? Zaujímavé tipy kam v Bratislave
Hoci sa letné prázdniny pomaly blížia k svojmu záveru, kultúrne leto v Bratislave nekončí. Využite posledné letné dni a vychutnajte si kultúrne podujatia a zaujímavé akcie mestských organizácií.
viac
04.05.2019
Víkendové podujatia na Devíne sa pre nepriaznivé počasie neuskutočnia
Víkendové podujatia na bratislavskom hrade Devín sa pre nepriaznivé počasie neuskutočnia. Informovala o tom Beáta Husová z Múzea mesta Bratislavy.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %