Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
13.09.2019 12:40

S letnou turistickou sezónou sú na hrade veľmi spokojní


Ľubovnianske múzeum - hrad. Snímka zdroj: mesto Stará Ľubovňa


Čísla návštevnosti Hradu Ľubovňa a skanzenu pod ním rastú aj v tomto roku. Riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík pre TASR uviedol, že veľmi pozitívne hodnotia aj hlavnú turistickú sezónu, ktorá bola tento rok venovaná ženám.


„Každý rok hovorím, že to už nemôže ísť vyššie, ale znova sa potvrdzuje ten rastúci trend. Ku koncu augusta sme mali o 16.000 platiacich návštevníkov viac ako za osem mesiacov minulého roka, čo je nárast takmer o desať percent,“ konkretizoval výsledky Mikulík s tým, že len v júli a v auguste zavítalo na hrad a do skanzenu 119 000 turistov z rôznych kútov sveta. Vlani ich pritom počas letných mesiacov prišlo o 6000 menej. Od začiatku roka si našlo cestu na hrad už viac ako 181.000 ľudí, pričom za celý minulý rok bola návštevnosť na úrovni 195.000 hostí.       

V Starej Ľubovni stále pribúda počet domácich turistov, a najmä rodín s deťmi, čomu podľa Mikulíka čiastočne pomohli aj rekreačné poukazy, a Slováci celkovo viac cestujú po Slovensku. „To, že sme sezónu venovali ženám, bola určite dobrá voľba a do budúcna to ešte možno zopakujeme. Určite najväčší záujem bol v auguste o vystavené poklady sv. Kunigundy, zaujali tiež expozícia La femme fatale, ale aj hradné slávnosti venované príchodu kráľovien Márie a Hedvigy,“ zhodnotil Mikulík.       

Zároveň upozornil na to, že sezóna na hrade sa ešte zďaleka nekončí a na budúci týždeň majú pripravené podujatie Múzeum školám. Tento rok bude venované téme „od zrnka k chlebu“, vďaka čomu si budú môcť deti vyskúšať pečenie chleba tradičnou formou. „Potom bude u nás opäť po roku konkurz do súťaže Zem spieva, ktorý bude prvýkrát prístupný aj verejnosti. Všetko ukončíme poslednú septembrovú nedeľu jarmokom a Hubertovskými slávnosťami,“ zdôraznil riaditeľ Ľubovnianskeho múzea.      

Doplnil, že v súčasnosti plynule pokračujú práce na rekonštrukcii paláca Lubomirských. Strecha je hotová a robia sa už záverečné reštaurátorské retuše v interiéri a exteriéri. Okrem toho na nádvorí pred palácom v súčasnosti robia archeologický výskum. „Pomaličky začíname pracovať na jednotlivých expozíciách, ktoré v paláci budú po rekonštrukcii. Také tie najdôležitejšie stavbárske práce by mali byť hotové koncom roka,“ ozrejmil Mikulík. Okrem toho začali aj s čiastočnou opravou hradnej fortifikácie na prvom nádvorí, ktorá je v havarijnom stave.    

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.04.2019
V Pieninách i na hrade štartuje letná turistická sezóna
Cez víkend odštartuje v Pieninách i v okolitom regióne letná turistická sezóna. V sobotu 27. apríla na pravé poludnie odomknú v Červenom Kláštore hladinu Dunajca i okolitých turistických chodníkov.
viac
04.01.2020
Počet návštevníkov hradu a skanzenu prvýkrát prekročil 200-tis
Počet návštevníkov Hradu Ľubovňa i skanzenu pod ním vlani prvýkrát v histórii prekročil hranicu 200-tis. Podľa riaditeľa Ľubovnianskeho múzea Dalibora Mikulíka je za zvýšeným záujmom o túto národnú kultúrnu pamiatku viacero faktorov.
viac
02.10.2020
Na zaniknutom hrade sa konala prvá komentovaná prehliadka
Na zaniknutom hrade Breznica sa vo štvrtok (1. 10.) v rámci projektu Pohronská hradná cesta konala vôbec prvá komentovaná prehliadka.
viac
27.05.2022
Na trať sa opäť vráti Hanička, sezónu otvoria aj na Spišskom hrade
Pod Spišský hrad sa po zimnej prestávke opäť vráti na trať tradičný motorový vláčik Hanička. Letnú turistickú sezónu cez víkend slávnostne otvoria aj na Spišskom hrade.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %