Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
24.06.2016 12:06

Samospráva Fiľakova získa vďaka akčnému plánu pre okres Lučenec 950 000 eur


Pohľad na mesto z hradu.


Dokopy 950 000 eur na rôzne rozvojové projekty získa samospráva mesta Fiľakovo vďaka Akčnému plánu rozvoja okresu Lučenec, ktorý schválila vláda na svojom výjazdovom zasadnutí v Lučenci.


Informáciu potvrdil primátor Fiľakova Attila Agócs na včerajšom stretnutí s ministrom životného prostredia Lászlóm Sólymosom.      

„Sú to napríklad projekty infraštrukturálneho charakteru, ako je napríklad obchvat mesta. Zo sociálnej oblasti je to príprava mestského sociálneho podniku, denného stacionára či právna pomoc v bytových otázkach pre predstaviteľov marginalizovaných komunít. V školských zariadeniach ide o nové vybavenie dielní strednej odbornej školy či centrum inkluzívneho vzdelávania a na úrovni spolupráce s poľnohospodármi chceme vo Fiľakove vytvoriť menšiu tržnicu, kde by vedeli predávať regionálne produkty,“ vymenoval Agócs.      

Za osobitnú oblasť, do ktorej chcú vďaka akčnému plánu investovať, považuje zdravotníctvo. „Plánujeme vytvoriť centrum integrovanej zdravotnej starostlivosti, čo považujeme za veľmi dôležité, keďže tu už roky nemáme diagnostické prístroje a chýba nám napríklad röntgen, sono či mamografia,“ dodal primátor, ktorý však prínos akčného plánu vidí aj v legislatívnej úrovni.      

„S vládou sme v tejto oblasti riešili napríklad exekúcie či sociálne dávky. Riešiť chceme aj účelové bezdomovectvo, s ktorým sa v meste stretávame, či bytovú úžeru, kde mienime okrem iného poskytovať právnu pomoc,“ vysvetlil Agócs.      

„Pri takýchto návštevách vidíme, kde by sa mali realizovať konkrétne projekty, o ktorých sme aj dnes rokovali,“ uviedol na margo stretnutia vo Fiľakove Sólymos, podľa ktorého sú tieto projekty okrem sociálnej či ekonomickej oblasti zamerané aj na životné prostredie a jedným z nich je napríklad zriadenie kompostárne v meste.      

Za problém Fiľakova však považuje nezamestnanosť, ktorá je tam podľa jeho slov vyššia než v iných častiach okresu. „Hlavne táto južná časť spôsobuje, že priemerná nezamestnanosť v celom okrese je okolo 18 %,“ podotkol s tým, že akčný plán môže priniesť nové impulzy aj v tejto oblasti.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.09.2016
Z príspevku od vlády začne Kežmarok s výstavbou študentského kempusu
Ešte počas februárového výjazdového zasadnutia vlády SR pridelili okresu Kežmarok 4 600 000 eur na obdobie piatich rokov na aktivity akčného plánu, ktorého cieľom je znížiť nezamestnanosť.
viac
24.03.2017
Monitorovací výbor pre OP EVS schválil zámery národných projektov
Monitorovací výbor pre operačný program Efektívna verejná správa (OP EVS) schválil na svojom marcovom siedmom zasadnutí predložené zámery dvoch národných projektov.
viac
06.12.2017
Po roku bude vláda opäť zasadať v Revúcej
Vládny kabinet sa po roku vracia do Revúcej. Dnes (6. 12.) tam bude mať opäť svoje výjazdové rokovanie. Ministri majú na programe doplnenie akčného plánu pre jeden z najmenej rozvinutých okresov Slovenska. Ako z neho vyplýva, pre región by mala vláda zo svojej rezervy vyčleniť milión eur.
viac
19.11.2018
Deti zo znevýhodneného prostredia dostanú šancu na lepšiu budúcnosť
Samospráva Fiľakova požiadala o regionálny príspevok vo výške 100-tisíc eur z Akčného plánu rozvoja okresu Lučenec. Tie chce investovať do spustenia inkluzívneho vzdelávania v Základnej škole Lajosa Mocsáryho, v ktorej 96 percent žiakov pochádza z marginalizovaných komunít.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %