Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
05.03.2018 04:30

Samospráva má spájať rôznych ľudí, ktorí žijú na jej území


Ilustračná snímka


Samospráva má spájať, ako sa to dá, ukáže benefičný koncert pre lepšie vzťahy. Stretnú sa rómski umelci s policajtmi, študentmi strednej školy a divákov čakajú mnohé ďalšie prekvapenia.


Druhý ročník benefičného koncertu Romano Jilo sa uskutoční 7. marca v KD Podborová. Organizuje ho sociálny odbor mesta Zvolen. Na koncerte sa predstavia tradične detský folklórny súbor Romano Jilo zo Zvolena, ako aj Romano Jilo z Krupiny. Oba súbory vedie Peter Kačica, choreograf zo Zvolena, s ktorým bol v minulom čísle Zvolenských novín rozhovor. Súbory prezentujú tradičnú rómsku kultúru v celej jej pestrosti, farebnosti, umeleckom, hudobnom aj divadelnom stvárnení. Divadelne a hudobne vedie deti Miroslav Kačica.

Deti ale nebudú vystupovať samostatne, predstavia aj niekoľko spoločných vystúpení, ktoré nacvičili so študentskou kapelou Králi zo strednej odbornej školy drevárskej. Toto spojenie mohli prvýkrát zažiť účastníci Javora, dňa otvorených dverí na strednej odbornej škole v decembri. „Vystúpenie Romano Jilo bolo veľkým spestrením nášho programu. Rómsky tanec bol motiváciou pre našich hudobníkov, pretože ešte nemali príležitosť hrať pre tanečný súbor. Obecenstvo spontánnym potleskom prijalo spoločné vystúpenie. Tešíme sa, že sa  s tanečníkmi znova stretneme a spolu si zahráme a zatancujeme,“ hovorí Ján Prokaj, zástupca riaditeľa SOŠ drevárska.

Romano Jilo vystúpia ešte v jednej zaujímavej spolupráci. Tentoraz s kapelou pozostávajúcou z členov mestskej polície. „Kapela vznikla len nedávno, skúšame vo voľnom čase a hráme pre kolegov. Na tento benefičný koncert sme pribrali do našej kapelky aj Šimona, ktorý tancuje v Romano Jilo. S nami ale nebude tancovať, naopak, zahrá na bubny. Miroslav Kačica, ktorý zase vedie deti odborne, bude hrať na gitaru a spievať. Sami sme zvedaví, ako toto spojenie dopadne, bude to určite zaujímavé,“ hovorí náčelník MsP Juraj Chabada, ktorý sa na koncerte pre lepšie vzťahy predstaví trošku netradične – v ruke s gitarou.

Benefičný koncert pre lepšie vzťahy je určený žiakom základných a stredných škôl, ale aj širokej verejnosti. Uskutoční sa 7. marca v KD Podborová a vstupné naň je dobrovoľné. Výťažok z koncertu bude použitý na podporu aktivít Romano Jilo.

Autor: (ts-msu zvolen)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.03.2017
Koncert pre jedinečných
Benefičný koncert pre deti s autizmom sa uskutoční dňa 2. apríla 2017, v Svetový deň povedomia o autizme, o 16. hodine v prešovskom kine Scala.
viac
06.09.2018
Spevokol usporiada koncert na podporu detského domova na Ukrajine
Spevokol Zoltána Kodálya z Galanty usporiada vo štvrtok o 17.00 h v Mestskom kultúrnom stredisku Kolárovo benefičný koncert na podporu ukrajinského Detského domova milosrdného Samaritána vo Veľkom Dobroni. Hostiteľom udalosti bude samospráva mesta Kolárovo.
viac
28.11.2018
Vianočnú dedinu otvárame už v piatok
Koncom novembra sa Zvolenčania začínajú tešiť na pripravovanú Vianočnú dedinu. Už posledné tri týždne pracovníci mesta postupne rozkladajú stánky, zdobia ich čečinou a svetielkami. Prvé punčové stánky už lákajú okoloidúcich a nová zvonička šťastia zvoláva ľudí zďaleka.
viac
23.11.2023
Výťažok benefičného koncertu má pomôcť Hospicu Milosrdných sestier
Vianočné melódie, stretnutia priateľov a rodinnú atmosféru prinesie 3. decembra 11. benefičný koncert Hospicu Milosrdných sestier v Piaristickom kostole sv. Františka Xaverského v Trenčíne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %