Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
27.01.2017 07:30

Samospráva ocenila Prievidzským anjelom 20 jednotlivcov a kolektívov


Prievidza má anjela aj vo svojom mestskom erbe.


Za šírenie dobrého mena Prievidze na Slovensku i v zahraničí, charitatívnu činnosť, úspechy v oblasti kultúry či športu ocenila samospráva mesta 20 jednotlivcov a kolektívov. Prievidzského anjela si laureáti alebo ich rodinní príslušníci prevzali vo štvrtok (26.1.) na galavečere Tváre mesta.


Prievidzským anjelom ocenila radnica Ruženu Beckovú za aktívnu občiansku angažovanosť a dlhoročné udržiavanie tradície židovstva v meste, basketbalistov BC Prievidza za šírenie dobrého mena mesta, zisk titulu majstra Slovenska a postup do druhej fázy FIBA Cup, občianske združenie Berkat za netradičný a nezištný prístup jeho členov k pomoci druhým, Black Band za šírenie dobrého mena mesta na Slovensku i v zahraničí v oblasti hudby. Simon Bolfa prevzal cenu za šírenie dobrého mena mesta úspechmi v súťažiach raketového modelárstva a najmä za trojnásobný zisk titulu majster sveta, Jozef Dadík za podiel na organizovaní športových podujatí v meste, Kvetoslava Ďurčová za aktívnu občiansku angažovanosť prostredníctvom kolektívu FanNecpaly.       

Za šírenie dobrého mena mesta najmä ziskom prvého miesta v celoslovenskej súťaži Maľba roka 2016 dostala anjela Kristína Bukovčáková, za úspechy v karate a zisk titulu majsterky sveta v kata má ocenenie Kristína Huová. Prievidzská samospráva ocenila i Charitu - dom sv. Vincenta, a to za rozvoj služieb pre ľudí bez domova v Prievidzi, Cheerleaders PD za šírenie dobrého mena mesta najmä ziskom titulu majsteriek Európy 2016, Ivana Chrenku za rozvoj basketbalu v Prievidzi, Amáliu Lomnickú za prípravu a realizáciu projektov pre seniorov, Juraja Mokrého za šírenie dobrého mena mesta pri práci volejbalového rozhodcu na Olympijských hrách v Riu de Janeiro. Hana Pauelová si prevzala anjela za šírenie dobrého mena mesta mnohými úspechmi v oblasti folklóru, tanca, ľudovej hudby, Kristína Podmanická za prácu so seniormi na úseku ľudovej tvorby, Vanda Rozenbergová za šírenie dobrého mena Prievidze prostredníctvom svojej literárnej tvorby, Spokojnosť - centrum sociálnych služieb za dlhodobú podporu obyvateľov sociálne vylúčených komunít, Martin Škvarenina za nezištnú pomoc chorému spolužiakovi Patrikovi Barancovi a Roman Turcel za zriadenie galérie Art Point a prípravu originálnych kultúrnych podujatí.       

"Veľmi im ďakujem za to, ja mám veľmi dlhú životnosť, teda budem mať 90 rokov tento rok a veľa som robila pre Prievidzu, hlavne pre školstvo. Ja som učila dlhé roky na večernej priemyslovke, (žiakom, pozn. red.) som niekedy aj rozprávala o holokauste, pretože myslím si, že je povinnosťou všetkých médií, aby nejako podčiarkovali hrozné udalosti, ktorým mladí neveria," reagovala na ocenenie Ružena Becková, ktorá prežila mladosť v pracovnom tábore v Novákoch, ako aj holokaust. Či pri nej stál vtedy anjel strážny, nevie. "Ja som v tom čase bola neveriaca, myslím si, že niekto stál, lebo som to prežila," podotkla.       

Ocenenie Prievidzský anjel rozdala samospráva Prievidze po prvý raz. "Zaviedli sme ho z toho dôvodu, aby sme sa poďakovali mnohým ľuďom, ktorí často svoj voľný čas obetujú práve preto, aby pomáhali iným, naozaj na sebe pracujú a môžu byť pre nás príkladom v rôznych oblastiach života. Či už je to vo forme občianskeho spolužitia, charitatívnej činnosti, ale aj športu alebo v oblasti kultúry," povedala primátorka Prievidze Katarína Macháčková. Podľa nej ide o vzácnych ľudí a často si v Prievidzi ani neuvedomujú, akých zaujímavých ľudí tam majú. "Takýmto spôsobom sme ich chceli aj trošku pripomenúť a hlavne sa im poďakovať. A tých mladých, ktorých sme ocenili, povzbudiť k tomu, aby boli príkladom a aby aj motivovali ostatných byť kvalitnými ľuďmi, akými sú títo ocenení," dodala.       

Podujatie Tváre mesta bolo spojené s druhým ročníkom Novoročného koncertu žiakov a pedagógov Základnej umeleckej školy Ladislava Stančeka v Prievidzi, okrem nich sa v programe predstavila i stála hosťujúca sólistka Štátnej opery v Banskej Bystrici Veronika Mihalková, na klavíri ju sprevádzal Peter Pažický.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.11.2016
Mesto bude udeľovať nové ocenenie - Prievidzského anjela
Osobnostiam či kolektívom, ktoré sa zaslúžili o rozvoj Prievidze, môže samospráva mesta po novom udeliť nové ocenenie. Názov novej ceny - Prievidzský anjel odkazuje na toho v erbe mesta.
viac
26.01.2017
Pre bežkárov je pripravená prvá Svrbická snežná stopa
Do kalendára turisticko-lyžiarskych podujatí na Slovensku sa v tomto roku zapíše 1. ročník Svrbickej snežnej stopy. Uskutoční sa v sobotu 28. januára v pohorí Považského Inovca.
viac
08.11.2017
Mesto Žilina ocenilo významné osobnosti za rok 2016
Na mestskej radnici si z rúk primátora Igora Chomu prevzali ocenenia osobnosti mesta Žilina za rok 2016. Vedenie mesta si chce aj takýmto spôsobom uctiť svojich občanov, ktorí pôsobia v Žiline alebo nejakým spôsobom zviditeľnili Žilinu vo svete.
viac
20.02.2023
Na Bojnický zámok sa vrátia strašidlá, ponúknu príbeh z konca 19. storočia
Prvý ročník podujatia Strašidelný zámok, ktoré pripravuje Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice, ponúkne príbeh z konca 19. storočia z doby prestavby hradu na romantické sídlo pod vedením posledného šľachtického majiteľa grófa Jána Františka Pálffyho.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %